Directoarea APM Suceava a fost demisa ieri

sâmbătă, 20 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Directoarea APM Suceava a fost demisa ieri

Ieri, directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, Valeria Ditoiu, a fost demisa de Minister, in urma producerii catastrofei ecologice de la METADET Falticeni, prin deversarea de cianuri si amoniu in apele Somuzului Mare. Intr-un comunicat remis presei de ministrul de resort, se arata ca demiterea se datoreaza unor grave abateri de serviciu. Valeria Ditoiu a fost destituita pentru ca nu a luat masurile care se impun in cazuri de poluare accidentale grave, desi a cunoscut gravitatea fenomenului cu o zi inainte. Fostul director al APM Suceava nu este la prima abatere de acest gen, in cei patru ani de mandat consemnindu-se nu mai putin de trei astfel de evenimente. Precedentul accident de la METADET Falticeni, produs pe 17 decembrie 2000, si soldat cu moartea a 10 oi care au pascut pe o pajiste din apropierea rezervoarelor in care sint depozitate cianurile si amoniul, a fost monitorizat in principal de APM Suceava. Cu mare intirziiere, la aproape o luna de la incidentul ecologic de la societatea falticeneana, APM Suceava a sesizat Parchetul pentru savirsirea infractiunii de poluare de catre SC DALEX SRL Iasi. Plingerea a fost inregistrata la Parchet pe 15 ianuarie la numarul 66/P/2001, iar in aceeasi zi a fost sesizata Politia pentru demararea cercetarilor sub aspectul savirsirii infractiunii prevazuta de art. 85, pct. 1, lit.d din Legea Protectiei Mediului. Potrivit acestui articol, "provocarea de poluare prin evacuare, cu stiinta, in apa, in atmosfera sau pe sol, a unor deseuri sau substante periculoase", se pedepseste cu amenda intre 250.000-1.500.000 de lei sau cu inchisoare de la 3 luni la 1 an. Intirzierea cu care a reactionat Agentia pentru Protectia Mediului Suceava in solutionarea problemei METADET a favorizat practic producerea celei de a treia poluari, care s-a dovedit si cea mai grava din seria de accidente ecologice provocate de rezervoarele cu substante chimice existente la societatea din Falticeni.
Primele date ale anchetei arunca responsabilitatea accidentului ecologic in sarcina firmei SC PIETA SRL Iasi
Gravitatea poluarii Somuzului Mare si a Siretului a determinat reactii in lant la nivel local. Comisiei de Aparare Impotriva Dezastrelor convocata de subprefectul Paul Lesanu in dimineata zilei de ieri la sediul societatii METADET Falticeni i s-a alaturat procurorul Gheorghe Vizitiu de la Parchetul Curtii de Apel Suceava. Acesta a preluat ancheta demarata joi de cadrele Inspectoratului Judetean de Politie Suceava, urmind sa conduca cercetarile pina la finalizarea cazului. Ieri dupa amiaza, echipa care se ocupa de anchetarea accidentului ecologic de la Falticeni a reusit sa descoase in oarecare masura ghemul evenimentelor care au declansat cel mai grav accident ecologic din ultimii ani.
Seful IJP Suceava, generalul de brigada Gheorghe Neamtu, a declarat ca din primele cercetari s-a stabilit ca pe 13 ianuarie 2001 SC PIETA SRL Iasi a incheiat un proces verbal in care se consemna ca s-au semnalat scurgeri de acid cianhidric in apele Somuzului Mare. S-a stabilit cu certitudine ca echipa care a lucrat pentru dezmembrarea mijloacelor fixe apartine societatii PIETA si era coordonata in teren de inginerul Nicolae Comanescu. Subprefectul Paul Lesanu a declarat ca in vizorul anchetatorilor mai este si societatea care a produs poluarea de acum o luna, SC DALEX SRL Iasi. Constiente de consecintele grave ale deversarii de cianuri si amoniu, cele doua societati iesene care au cistigat dreptul de a dezmembra mijloacele fixe ale METADET au aruncat pisica moarta una in gradina celeilalte in speranta ca vor reusi sa scape basma curata. "Am reusit ieri sa discutam cu administratorii celor doua societati. Amindoi au negat implicarea in deversarea de cianuri si amoniu in apele Somuzului Mare. Ramine ca ancheta pe care au demarat-o Parchetul si Politia sa stabileasca vinovatul si sa aplice sanctiunile care se impun", a spus subprefectul Paul Lesanu.
Ioan Amarie, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, a fost chiar mai ferm in ceea ce priveste sanctiunile care ar trebui aplicate in cazurile de poluare grava, asa cum este cel inregistrat la METADET Falticeni. "Legea Apelor prevede pentru poluarile comise din culpa pedepse maxime de pina la 3 ani de inchisoare. Din moment ce pedepsele sint atit de mici iar consecintele nefaste pot afecta un numar foarte mare de oameni, ar trebui modificate dispozitiile penale din Legea Apelor, in sensul inaspririi pedepselor", a precizat Ioan Amarie.
In ceasul al 12-lea, rezervoarele METADET vor fi strict supravegheate
Masuratorile efectuate in cursul zilei de ieri asupra apelor Somuzului Mare au determinat scaderea concentratiei poluatorilor. Astfel, concentratia maxima de cianuri admisa in apele de suprafata era depasita de 70 ori fata de 130 ori in urma cu o zi. La amoniu, concentratiile admise erau depasite de 4 ori, fata de o crestere de 6 ori in ziua de joi. In zilele urmatoare vor fi ridicate probe din apele calamitate odata la doua ore pentru a se stabili evolutia gradului de poluare. Subprefectul de Suceava a declarat ca intreaga zona calamitata este monitorizata in permanenta pentru a preintimpina declansarea unui alt incident. "Impreuna cu Primaria Falticeni am stabilit un program de paza al celor doua obiective de la METADET, rezervoarele si societatea propriu-zisa. Paza va fi asigurata atit de cele doua societati implicate in scandal, SC DALEX SRL si SC PIETA SRL, cit si de reprezentanti ai Jandarmeriei, Politiei si Gardienilor Publici", a detaliat Paul Lesanu masurile care s-au luat pentru prevenirea unei alte catastrofe ecologice. De asemenea, au fost reinnoite apelurile catre administratiile publice locale strabatute de apele Somuzului Mare. Masurile dispuse pentru prevenirea populatiei au fost extinse si la nivelul scolilor, elevii fiind avertizati de poluare si consecintele consumului de peste sau apa provenind de la sursa contaminata, Somuzul Mare. Spitalele si ambulantele sint pregatite sa intervina in orice moment. Potrivit declaratiei lui Paul Lesanu, in spitale exista disponibile in permanenta 25 de paturi pentru internarea posibililor pacienti infestati cu cianuri.
Semnele infestarii cu cianuri sint similare cu cele ale gripei
Analiza probelor prelevate din fintinile aflate in imediata vecinatate a sursei poluatoare a determinat cu exactitate ca apa nu a fost afectata de scurgerile de cianuri si amoniu. Daniela Cojocaru, directorul Directiei de Sanatate Publica Suceava, a declarat ca ieri s-au luat alte probe de apa din fintinile riverane sursei contaminate pentru a se preveni orice imbolnavire a populatiei. "Vom continua sa prelevam probe pina situatia se va stabiliza, iar pericolul contaminarii populatiei cu cianuri va disparea. Am trimis avertizari catre dispensarele aflate in apropierea Somuzului Mare pentru a anunta de urgenta orice semnal de infestare al oamenilor. De asemenea, am cerut Primariilor sa anunte oamenii sa evite adaparea animalelor din apele contaminate cu cianuri", a precizat Daniela Cojocaru.
Concentratia de cianuri din apele de suprafata devine periculoasa pentru om daca depaseste valoarea de 0,01 mg/l, iar in apele de adincime, in speta fintinile, nu se accepta aparitia unei astfel de substante poluante. Efectele care apar in cazul contaminarii cu cianuri sint asemanatoare gripei, si anume: dureri de cap, sufocare, confuzie, ameteli si slabiciuni musculare. Pentru tratarea infestarii cu cianuri, in conditiile in care concentratia nu este mortala, medicii recomanda oxigenoterapia, aparatura necesara existind pe autovehiculele ambulantelor si in spitale. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii