Fals si uz de fals la TRANSPORTURI AUTO SEVERIN Vatra Dornei

marți, 31 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Fals si uz de fals la TRANSPORTURI AUTO SEVERIN Vatra Dornei

"Monitorul" a relatat zilele trecute cazul directoarei Trezoreriei Suceava, descoperita ca figureaza la Oficiul Registrului Comertului ca cenzor la doua dintre firmele lui Severin Tcaciuc, SC BUCOVINA TURISM SEVERIN SA si SC TRANSPORTURI AUTO SEVERIN Vatra Dornei.
Elemente noi aparute intre timp ne determina sa revenim asupra subiectului, in conditiile in care acestea pot disculpa in buna masura pe directoarea Trezoreriei Suceava, directionind responsabilitatea catre conducerea administrativa a firmelor a caror pachet majoritar de actiuni a fost achizitionat in cursul anului trecut de la FPS de catre Severin Tcaciuc.
Astfel, Viorica Popovici a dobindit calitatea de cenzor la SC BUCOVINA TURISM SEVERIN SA in urma hotaririi AGA din 30 iunie 2000, ea prezentindu-si demisia, asa cum rezulta si din facsimilul publicat de "Monitorul" in urma cu o saptamina, la 31 august, acelasi an. Cererea a fost inminata lui Ioan Morosan, care indeplinea si calitatea de secretar al comisiei de cenzori, care a semnat pe ea de luare la cunostinta si a stampilat-o, este drept, cu sampila altei firme apartinind lui Severin Tcaciuc – SC SEVERIN SRL.
In mod normal, dupa ce aceasta cerere a fost inregistrata, trebuia de indata convocata AGA, pentru numirea unui nou cenzor in locul Vioricai Popovici iar hotarirea adunarii trebuia inscrisa de indata la Registrul Comertului. Acest lucru nu s-a intimplat, de vreme ce in registru nu s-a operat modificarea componentei comisiei de cenzori. Mai mult, bilantul societatii pe anul trecut nu este semnat de Viorica Popovici ca cenzor, in schimb apare semnatura unor persoane numite cenzori si care nu sint inscrise la Registrul Comertului, cum este, de exemplu, Gemeniuc Maria.
Situatia este mult mai grava la SC TRANSPORTURI AUTO SEVERIN Vatra Dornei, unde Viorica Popovici ne-a declarat ca nu a fost niciodata cenzor, desi, din evidentele existente la Oficiul Registrului Comertului Suceava rezulta acest lucru.
In fapt, in dosarul existent la Camera de Comert si Industrie Suceava – Oficiul Registrului Comertului, a fost depus un proces verbal de Adunare Generala a Actionarilor, datat 11 septembrie 2000, din care reiese ca, pe ordinea de zi, pe linga modificarea statutului sau alegerea administratorului unic a fost inclusa si alegerea comisiei de cenzori, propunerile, formulate de Severin Tcaciuc, vizind pe Grigorean Constantin, Popovici Viorica si Morosan Ioan. In urma votului, cei trei sint alesi in unanimitate ca cenzori ai societatii. Procesul verbal la care este anexata hotarirea in discutie a condus la redactarea unui act aditional, autentificat la notariat si transmis la Oficiul Registrului Comertului, prin care Viorica Popovici este statuata cenzor la societatea comerciala dorneana. Numai ca, pentru a se efectua modificarile la registrul comertului, era necesara si o declaratie pe propria raspundere din partea directoarei Viorica Popovici, din care sa reiasa ca indeplineste conditiile legale pentru detinerea si exercitarea calitatii de cenzor. In dosarul prezentat la Oficiul Registrului Comertului, exista ce-i drept o declaratie semnata de Viorica Popovici, insa aceasta a fost depusa in xerocopie, este datata 1 iulie 2000 (inainte ca Severin sa cumpere SC TA Vatra Dornei) si vizeaza calitatea de cenzor a Vioricai Popovici la BUCOVINA TURISM SEVERIN SA Suceava, societate de la care, dupa cum s-a stabilit, directoarea Trezoreriei isi daduse demisia din calitatea de cenzor inca din 31 august 2000.
Daca lucrurile s-au petrecut intr-adevar asa cum Viorica Popovici sustine, in sensul ca nu a fost decit victima unui complex de imprejurari nefavorabil, se impune tragerea la raspundere, si pentru falsul si uzul de fals de care au uzat Severin Tcaciuc, Ioan Morosan si ceilalti prezenti la sedinta AGA de la TRANSPORT AUTO SEVERIN Vatra Dornei din 11 septembrie 2000, care au numit in calitate de cenzor o persoana care nu si-a manifestat aceasta dorinta si nici nu a fost prezenta la sedinta dar in acelasi timp si a referentului de la Registrul Comertului care, verificind documentele aduse in scopul operarii de modificari in componenta comisiei de cenzori, nu a sesizat ca declaratia data de Viorica Popovici este de fapt un fals.
Daca acest scenariu este cel conform cu realitatea, intrebarea logica este – ce l-a determinat pe Severin Tcaciuc sa propuna si sa voteze ca cenzor pe Viorica Popovici, fara sa-i ceara in prealabil parerea? Daca, asa cum declara directoarea Trezoreriei, nu l-a cunoscut inainte si nu l-a vazut decit o singura data pe magnatul sucevean, arestat de mai bine de doua luni pentru evaziune fiscala, si anume atunci cind a fost unsa, pentru scurt timp, cenzor la BUCOVINA TURISM SEVERIN, ramine ca explicatie probabila intentia patronului de a-i folosi numele ca un element de intimidare in fata unor controlori financiari de mai mica anvergura. (Neculai ROSCA)

Comentarii