Greva foamei pentru 550.000 lei pe luna

luni, 19 iulie 1999, 23:00
3 MIN
 Greva foamei pentru 550.000 lei pe luna

Ieri, 19 iulie a.c., in fata Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap, era instalata, cu o pancarda pe care scria "Greva foamei", Rodica Abramovici, insotitoare angajata a institutiei mai sus mentionate. Ea este mama a cinci copii, dintre care o fiica diagnosticata cu o grava afectiune dermatologica, pentru care are nevoie in mod constant de alifii, prafuri cicatrizante si vitamine. Lucreaza ca insotitor al fiicei sale bolnave, primind un salariu lunar de 550.000 lei. Ultima data cind si-a primit banii cuveniti a fost in luna aprilie. A mai fost in situatii similare, dind ca ultim exemplu in acest sens situatia in care s-a aflat la sfirsitul anului trecut, cind seful Inspectoratului, Razvan Filip, i-a achitat banii restanti pe doua luni si jumatate, avertizind-o insa ca "e ultima favoare pe care i-o mai face." Rodica Abramovici a spus ca l-a anuntat pe seful institutiei pentru care lucreaza de intentia ei de a intra in greva foamei inca de vineri, 16 iulie a.c., insa acesta s-a aratat indiferent.
"Sint dispusa sa merg pina la capat cu aceasta forma de protest. Nu sint singura in aceasta situatie si cred ca trebuie sa facem ceva pentru a schimba atitudinea celor in drept fata de noi. Salariul este infim pe linga nevoile pe care le avem si nici atit cit este nu-l primim la timp. Am lasat copilul bolnav acasa pentru a-mi rezolva problema.
Domnul inspector ma considera mai agresiva, fiindca am curajul sa adopt o pozitie vis a vis de indiferenta manifestata fata de noi. Nu mi-a placut de loc modul in care a inteles sa discute cu mine", ne-a declarat Rodica Abramovici.
Contactat de noi in legatura cu aceasta problema, Razvan Filip, inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap ne-a spus: "Nu sint bani. Chiar in ziua cind primim banii de la Bucuresti ii punem la posta. Noi vorbim in fiecare saptamina de doua, trei ori la Bucuresti, dar banii ni se dau in functie de posibilitati. Doamna de afara este un caz special, deoarece nu este prima data cind crede ca isi poate rezolva astfel problemele. Ea a beneficiat de un tratament preferential fata de ceilalti insotitori sau persoane cu handicap. A mai adoptat o pozitie similara in decembrie 1994 cind ne-a trimis o scrisoare in care ameninta ca va intra in greva foamei si ca va face public acest gest. De cele mai multe ori cind a avut probleme a fost inteleasa.
Avem 4700 de insotitori in judet. Multe cazuri sint mai grave decit al ei. Noi sintem restanti la insotitori pe iunie si iulie, insa in mod constant avem restante pe cel putin doua luni la plata salariilor. Cei responsabili sint Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap, insa si ei iau banii de la Ministerul de Finante. E nevoie de foarte multi bani pe o luna, in conditiile in care in judetul nostru, la Fondul de Risc si Accident, se string aproximativ 45% din banii necesari pentru plati, iar pentru rest depindem de banii alocati de la bugetul de stat."
Razvan Filip ne-a mai spus in legatura cu cazul Rodicai Abramovici ca a alertat Salvarea si Spitalul Judetean Suceava pentru a interveni, in caz ca vor aparea probleme medicale de urgenta. (Diana CIOBANU)

Comentarii