Greva parintilor la Liceul de Arta

joi, 16 septembrie 1999, 23:00
5 MIN
 Greva parintilor la Liceul de Arta

La o clasa de la Liceul de Arta, parintii au hotarit sa nu-si trimita copii la scoala daca orele nu vor fi tinute de
invatatoarea care tocmai s-a pensionat. Parintii elevilor de la clasa a III-a A muzica refuza sa primeasca in clasa o alta invatatoare decit cea pe care copiii o au din clasa I-a. Inspectoratul Scolar Judetean Suceava considera ca mentinerea respectivei invatatoare pe post este ilegala.
In dimineata zilei de 16 septembrie a.c., in fata Inspectoratului Scolar Judetean Suceava se afla un grup compact format din circa 20 de parinti, hotariti sa nu-si trimita copiii la scoala atita timp cit va ramine in vigoare decizia Inspectoratului Scolar Judetean Suceava de a numi ca invatatoare la clasa a III-a A muzica din cadrul Liceului de Arta Suceava o alta persoana decit Emilia Strachinescu, cu care copiii au inceput din clasa I-a si de care sint foarte atasati. Emilia Strachinescu, in virsta de 57 de ani, si-a depus dosarul de pensionare la I.S.J. Suceava in cursul lunii martie a acestui an, fiindu-i aprobata pensionarea in timpul anului scolar trecut, pe caz de boala, incepind cu data de 1 aprilie a.c., asa cum o arata documentul existent la nivelul inspectoratului. Ea a sperat totusi sa-si poata continua activitatea la aceeasi clasa, luind orele respective in regim de cumul, ceea ce nu i s-a aprobat, intrucit potrivit Statutului Personalului Didactic, au prioritate cadrele mai tinere. Conform aceluiasi Statut , Elena Strachinescu ar fi putut solicita prelungirea activitatii la catedra numai daca ar fi avut gradul didactic I, dupa cum ne-a informat seful Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Vlad Ciobotariu-Boer.
Parintii elevilor respectivei clase nu accepta sub nici o forma o alta invatatoare decit Elena Strachinescu, cu care copiii au o relatie speciala si care este considerata foarte competenta.
V.S., una dintre mame ne-a spus:"Sintem pentru a patra oara la Inspectoratul Scolar cu aceeasi problema. Am fost in audienta si la prefect, care insa ne-a spus ca potrivit noilor legi in vigoare au prioritate cadrele tinere si ca nu avem nici o sansa ca problema aceasta sa se rezolve. Doamna Strachinescu este o invatatoare foarte buna. Mai am un fiu care este actualmente in ciclul gimnazial si care a avut-o ca invatatoare tot pe doamna Strachinescu. Cind respectiva clasa a fost preluata de profesorii din gimnaziu, ni s-a spus ca elevii sint foarte bine pregatiti la toate materiile, spre deosebire de alte clase. Noi vrem ca acesti copii sa se bucure de un invatamint de calitate, iar elementul continuitatii nu poate fi ignorat. Oricit de bine pregatita ar fi o persoana noua, copiii vor fi bulversati, deoarece stilul de lucru este diferit si nu vor putea asimila cunostintele in acelasi ritm ca atunci cind le sint transmise de aceeasi persoana. Ne-am bucurat de multa intelegere la nivelul conducerii liceului, insa li s-a spus domnilor directori ca ar putea suferi anumite repercusiuni daca se implica in acest conflict. Nu ar fi prima invatatoare care ar suplini astfel: cunoastem cazuri cind altor invatatoare li s-a permis sa-si continue in regim de cumul activitatea la catedra astfel incit sa duca elevii de la clasa I-a la a IV-a. Nu cred ca gradele sint atit de relevante pentru nivelul de competenta a cadrelor didactice, cu atit mai mult cu cit, daca ne gindim la virsta doamnei Strachinescu, ar fi trebuit sa si-l ia pe vremea lui Ceausescu."
Alti parinti ne-au spus ca au facut eforturi deosebite pentru a-si da copiii la Liceul de Arta, intrucit multi dintre ei locuiesc in Burdujeni sau Obcini, insa ceea ce a primat a fost posibilitatea copiilor lor de a beneficia de un invatamint de buna calitate.
Una dintre mame ne-a spus cu lacrimi in ochi ca in fiecare an pina acum, Emilia Strachinescu i-a intimpinat pe scolari cu o carte pe care i-a scris fiecarui copil in parte o urare cu ocazia noului an scolar si o napolitana :"Poate ca nu e cine-stie-ce, dar pentru copii inseamna ceva, simt astfel ca doamna invatatoare se gindeste la ei. Fetita mea nici nu mai vrea sa manince de suparare de cind a aflat ca va veni altcineva in locul doamnei Strachinescu."
Emilia Strachinescu este dispusa sa continue sa lucreze cu copiii respectivi pina ce vor termina clasa a IV-a
G.L., mama unuia dintre elevii clasei a III-a A muzica ne-a informat ca Emilia Strachinescu este dispusa sa-si continue activitatea la catedra la respectiva clasa, chiar daca nu isi va lua decit pensia: "Ni s-a spus ca sintem manipulati, ca servim interesele doamnei Strachinescu, ca de fapt dumneaei vrea sa ia atit pensie, cit si salariu in regim de cumul. Nu este adevarat. Am ales sa venim aici din proprie initiativa. Doamna invatatoare Strachinescu ii iubeste din tot sufletul pe copii. Ne-a spus chiar ca renunta la salariu si se multumeste numai cu pensia, cu conditia sa-i poata duce pe copii pina in clasa a V-a. Cred ca avem dreptul sa luptam pentru binele copiilor nostri."
In cursul aceleiasi zile un reprezentant al grupului de parinti a discutat cu seful I.S.J. Suceava, Vlad Ciobotariu-Boer, interventie soldata cu insucces, motiv pentru care parintii au hotarit sa-si continue forma de protest prin netrimiterea copiilor la scoala, urmind sa se intilneasca din nou la sediul Inspectoratului Scolar Suceava in dimineata zilei de luni, 20 septembrie.
Seful I.S.J.Suceava spune ca decizia de a numi un alt cadru didactic este absolut legala
Vlad Ciobotariu-Boer, inspector general la Inspectoratul Scolar Suceava ne-a spus ca nu exista nici un temei legal pentru a contesta decizia Comisiei de Mobilitate a Personalului Didactic, intrucit potrivit legilor din Statutul Personalului Didactic cadrele didactice pensionate nu pot ocupa decit catedre pentru care nu exista alte cadre calificate inca incadrate in munca, incercindu-se ca prin aceasta masura sa se creeze mai multe locuri de munca pentru persoanele tinere: "Comisia de Mobilitate a Personalului Didactic a decis ca in urma pensionarii doamnei Strachinescu postul respectiv sa fie ocupat de un alt cadru didactic, in conditiile in care multi invatatori tineri nu au posturi. Doamna Strachinescu nici macar nu a depus o contestatie la sediul Inspectoratului Scolar, incercind sa forteze nota pe alte cai. Grupul respectiv de parinti care o sustin pe doamna Strachinescu a folosit ca argument faptul ca dinsa este foarte competenta, ceea ce noi nu contestam, insa trebuie sa respectam legea. Singura modalitate care i-ar fi permis sa ramina pe acelasi post ar fi fost solicitarea prelungirii activitatii didactice, care insa nu se poate face dupa virsta de 57 de ani decit daca respectivul cadru didactic are gradul I, iar dumneaei are doar gradul II. Interventia parintilor nu are motive temeinice atita timp cit ei contesta invatatorii repartizati acolo fara a le cunoaste activitatea la catedra. Doamna Emilia Strachinescu are dreptul sa ia ore la cumul, insa insistenta ei de a continua orele la aceeasi clasa nu are temei legal. Nu exista motive care sa ma determine sa revoc hotarirea Comisiei pentru Mobilitate in Invatamint. Incercarea de a forta decizii prin formarea unor grupuri de presiune nu e o solutie eficienta. Trebuie sa acceptam solutia legala." (Diana CIOBANU)

Comentarii