In judetul Suceava, 25 de zone sint amenintate de alunecari de teren

duminică, 26 aprilie 1998, 23:00
3 MIN
 In judetul Suceava, 25 de zone sint amenintate de alunecari de teren

In judetul Suceava au fost identificate 25 de zone de alunecari de teren la care se mai pot adauga si alte potentiale zone ca urmare a unor fenomene naturale, in timpul ploilor abundente sau primavara, in urma topirii zapezii. Cele mai active zone, dintre cele identificate, sint versantul NE al municipiului Suceava, la care se lucreaza din 1965, "Bancuta", din Falticeni, alunecarile de la Boroaia, Scheia, Vicovu de Sus, Brodina, Ulma, Straja, Gura Humorului, pentru care s-au facut propuneri de eliberare a documentatiilor si asigurare de fonduri prin Consiliul Judetean Suceava.
"In baza reglementarilor tehnice in vigoare solicitam, in mod scris, interdictie pentru eliberarea autorizatiilor de constructie in aceste zone, aceasta putind fi posibila doar dupa constatarea stabilitatii sigure a zonei. Consiliilor locale si primariilor prin HG 525/1996 li se limiteaza si chiar li se interzice elaborarea de autorizatii de constructii in aceste zone, intrucit acestea sint supuse riscurilor naturale. Aceste interdictii se pun si pentru localitatile inundabile, cu eroziuni, scurgeri de torenti. Interdictii pentru constructii de locuinte exista acum si la Brodina si Scheia" ne-a declarat Filaret Poenaru, inspector sef la Inspectia Judeteana in Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si Amenajarea Teritoriului. Sumele necesare efectuarii lucrarilor de combatere a alunecarilor de teren la sfirsitul anului trecut erau pentru versantul de NE al Sucevei – 10 miliarde lei, comuna Scheia Drumul Comunal 72 – 3 miliarde lei, Boroaia – 4 miliarde lei, pentru Drumul National, pentru Sucevita DN – 3 miliarde lei, Brodina – 2 miliarde lei, pentru Drumul Judetean Falticeni – Bancuta – 2 miliarde lei. Tamara Astefanesei, director de programe din cadrul Consiliului Judetean Suceava ne-a spus: "In toamna anului trecut, valoarea totala era de 28 miliarde lei, iar daca o reactualizam, in functie de coeficientul de inflatie, ar ajunge la 35-38 miliarde lei. La calamitati, am inteles ca Guvernul nu mai da nici un ban, ci doar pentru promovarea de investitii. Pentru banii ce sint repartizati pentru bugetele locale, fiecare localitate isi face lista prioritatilor. Daca ei considera ca altele sint prioritatile, atunci vor neglija acest lucru si vor da bani in alta parte. Noi nu putem sa le impunem."
Pentru Suceava, Scheia, Boroaia si Brodina s-au primit fonduri Phare in cadrul <<Programului de combatere a efectelor dezastrelor cauzate de inundatii>> finantate de Comisia Europeana, ce acopera aproximativ 20% din valoarea lucrarilor. Va prezentam citeva situatii. In comuna Scheia, singurul drum de acces spre satul Sf. Ilie este drumul comunal 72 ce face legatura dintre municipiul Suceava si comunele Stroiesti si Ciprian Porumbescu. Pe acest drum, la km 0+700 se constata reactivarea alunecarilor de teren care au produs prabusirea drumului, fiind afectate atit Scoala generala si Biserica, monument al lui Stefan cel Mare, cit si locuintele din zona. Alunecarile versantului de sud cu o deplasare de teren pe orizontala, s-au dezvoltat pe doua directii producind fisurarea peretilor interiori si exteriori ai scolii, darimarea sobelor interioare, prabusirea drumului si trotuarelor, fisurarea peretilor a doua case, cu pericol de extindere la alte zece gospodarii. La Dolhesti, paralel cu riul Somuzul Mare, se afla un drum comunal neclasat, care face legatura dintre comunele Dolhesti si Forasti, drum care asigura accesul locuitorilor in satul Valea Bourei. Datorita alunecarilor de teren reactivate in cursul anului 1997, albia riului Somuzul Mare a fost deviata si strangulata, producindu-se ruperea terasamentului drumului si malurilor si distrugerea unui pod. Fenomenul de largire a fisurilor de pe terasament duce la alimentarea cu cantitati suplimentare de apa care au rol de ingreunare a masivului si de accelerare a alunecarilor. In comuna Boroaia singurul drum de acces spre satul Moisa este drumul comunal 13 iar spre satul Sacuta Vale un drum comunal neclasat. Pe DC 13, datorita alunecarilor locale reactivate s-a produs prabusirea unei portiuni de drum in lungime de aproximativ 100 m, strangularea circulatiei si ruperea terasamentului. Pe drumul comunal de acces spre satul Sacuta Vale, in zona magazinului satesc, datorita alunecarilor de teren, albia piriului Seaca a fost strangulata si deviata, producindu-se degradarea unui pod de beton armat in lungime de aproximativ 12 metri si ruperea terasamentului drumului, existind posibilitatea izolarii a 100 de locuinte. Totodata, in satele Sacuta Vale, Moisa si Suseni exista zone de pasune de aproximativ 10 ha, valurite, cu probleme de alunecari care pot afecta gospodariile populatiei. (Mihaela BUCSINESCU)
top Local News

Comentarii