Maturatul orasului, o mega-afacere pe bani publici

joi, 17 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Maturatul orasului, o mega-afacere pe bani publici

Pina anul trecut, in luna septembrie, salubrizarea orasului Suceava a fost asigurata de trei societati, PSIP, TEST PRIMA si DIASIL, societati ce si-au cistigat acest drept licitind serviciul de la Primarie. Si, ca si cind Suceava ar fi aratat stralucitor de curata, din septembrie 1999, cind Primaria a licitat din nou prestatiile mai sus amintite, "premiul" a revenit surprinzator unei singure societati: TEST PRIMA, al carei patron este Viorel Juravlea.
La licitatia organizata la 1 septembrie 1999, aceasta firma a promovat un adevarat pret de dumping, oferind un tarif pe kilometru de maturat sub nivelul pretului practicat in anul 1998, tarif in fata caruia celelalte societati licitante nu au mai avut ce comenta si, considerindu-l complet lipsit de rationamente economice, s-au retras. La doua saptamini dupa cistigarea licitatiei, TEST PRIMA a uzat de unul din articolele din contractul incheiat cu Primaria si a renegociat cu aceasta tarifele la cote mult mai mari.
Sucevenii au dat, anul trecut, 2 miliarde, pentru ca orasul lor sa fie curat
Povara salubrizarii Sucevei s-a dovedit insa prea mare pentru aceasta societate. La citeva zile dupa licitatie, ea incheie cu SC "Eternitatea" un contract de subantrepriza, pasindu-i acesteia responsabilitatea curateniei in centrul orasului. SC "Eternitatea", obligata de contract, se apuca de treaba, "limpezeste" frumusel sectoarele cu pricina, angajeaza 20 de noi lucratori, cumpara materiale (sare, nisip) si doua utilaje noi. "Cind m-am dus sa-mi iau banii de pe facturi de la TEST PRIMA, dupa 15 zile, cum scrie in contract, Viorel Juravlea patronul SC TEST PRIMA m-a refuzat, pretextind ca Primaria nu i-a platit nimic. Din informatiile pe care le-am obtinut mai tirziu am aflat ca Primaria platise cam 300 de milioane in contul societatii pina la inceputul lunii decembrie. Am ramas cu o gaura de circa 360 milioane, pentru care ne judecam", ne-a declarat Dorin Cazacu, patronul SC "Eternitatea".
Mentionam ca SC TEST PRIMA a incasat de la Primaria Suceava pentru toata prestatia anului trecut, inainte si dupa licitatia din septembrie, aproximativ 2 miliarde de lei, bani pe care populatia Sucevei i-a platit cu scrupulozitate la bugetul local. Pentru cit de bine a folosit banii publici SC TEST PRIMA, stau marturie trotuarele si strazile din cartierele Burdujeni, Itcani sau Obcini pe care doar vintul mai face curatenie. Despre respectarea graficului zilnic dupa care se matura strazile Sucevei nici nu mai poate fi vorba. Reprezentantii primariei au recunoscut singuri "capacitatile" societatii scutind-o, cu intelegere, de la maturat cu vreo 1500 mp in Burdujeni si Obcini.
TEST PRIMA a dat-o in bara si cu asfaltarea Bulevardului "George Enescu"
Pentru a completa lista "competentelor" acestei societati, pe turta careia se duc banii sucevenilor, mentionam si un alt serviciu in care SC TEST PRIMA si-a dovedit maiestria pe impozitele concetatenilor nostri. Asfaltarea Bulevardului "George Enescu", pe care multi soferi au martirizat autoturismele anul trecut, ar fi trebuit facuta tot de cistigatoarea licitatiei. Tehnica primitiva cu care se apucase aceasta societate sa instaleze caminele de prefabricate pe B-dul "George Enescu" au alarmat Inspectoratul Judetean pentru Constructii Suceava, care a interzis continuarea lucrarilor pe motive de nesiguranta. Pentru ca bulevardul sa poata fi terminat inainte de caderea zapezii, primaria a apelat, de nevoie, la SC CF IASI.
Pentru ca toate aceste "minunate realizari" gospodaresti au fost decontate din banii publici, credem ca ar fi necesara o interventie a Camerei de Conturi Suceava, cit si a celorlalte organe abilitate sa controleze aspectele semnalate atit la SC TEST PRIMA, cit si la Primaria Suceava. Cerem acest lucru deoarece aceasta firma, care a prejudiciat bugetul local, a realizat investitii in alte domenii de circa 7 miliarde de lei, in timp ce datoreaza bugetului statului TVA si impozitele aferente de peste 800 milioane de lei, la care se adauga majorarile de intirziere, ce depasesc 200 milioane de lei. (Daniela BEALE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii