Miliardarii de benzina iau foc

marți, 01 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Miliardarii de benzina iau foc

Controalele la singe efectuate de comisarii Garzii Financiare Suceava i-au pus pe jar pe patronii benzinariilor particulare din judet. Acest lucru s-a resimtit cel mai evident in valoarea si numarul contractelor incheiate de sucursala PETROM Suceava cu beneficiarii din judet. "De la inceperea verificarilor la benzinarii a crescut semnificativ cantitatea de benzina si motorina vinduta din depozitele proprii. La ora actuala avem incheiate in jur de 30 de contracte cu benzinarii particulari, ceea ce inseamna o treime din numarul total existent in judet. Faptul ca acesti beneficiari s-au reorientat spre noi, in unele cazuri, sau au apelat in premiera la serviciile PETROM Suceava, este un semn cert al calitatii marfii pe care o comercializam", ne-a declarat Victoria Scinteie, director comercial in cadrul sucursalei locale a SNP PETROM.
In prezent, Suceava este judetul cu cea mai vasta retea de benzinarii particulare din toata tara, aproximativ 90. Numai in municipiul Suceava functioneaza 15 astfel de statii de distributie a combustibililor. Daca adunam aici si cele trei statii PETROM, rezulta ca la fiecare 2.000 de autoturisme exista un punct de alimentare cu carburant. Acest lucru este paradoxal daca se are in vedere ca pentru a deschide o benzinarie particulara este nevoie de citeva sute de milioane de lei, iar Suceava este considerat unul dintre judetele sarace ale Romaniei. Abundenta de statii particulare care comercializeaza carburanti a ramas o buna perioada un adevarat mister pentru toata lumea. Nimeni nu-si putea explica cum se face ca la fiecare colt de strada apar benzinarii ca ciupercile dupa ploaie. Enigma a fost dezlegata in parte de Garda Financiara care a demonstrat cu analize de laborator ca marfa vinduta de benzinari nu corespundea din punct de vedere calitativ standardelor impuse de normele in vigoare. Astfel, in rezervoarele autoturismelor ajungeau, in jumatate din cazuri, diferite amestecuri numai bune pentru a umple buzunarele patronilor, deveniti astfel miliardari peste noapte.
Desi pentru a deschide o benzinarie este nevoie de un brat de autorizari, investitorii nu lipsesc
Pentru a deschide o benzinarie este nevoie de o gramada de avize si autorizatii. Faptul ca trebuie sa treaca pe la Mediu, Ape, Directia Sanitara, Romgaz, Electrica, Primarie si Pompieri nu i-a descurajat pe investitorii in benzinarii sa ridice statii prin te miri ce cotloane, dar de fiecare data acolo unde exista vad. Cele mai stricte norme care trebuie respectate sint la Pompieri. Colonelul Eugen Gaitan, comandantul Grupului de Pompieri "Bucovina" al judetului Suceava, ne-a declarat ca unitatea pe care o conduce elibereaza doua tipuri de acorduri pentru cei care-si deschid benzinarii, respectiv avize si autorizatii. "Pentru a le putea da astfel de autorizari este nevoie sa indeplineasca o serie de conditii. Mai greu este daca dorim sa interzicem activitatea unei benzinarii. De exemplu, chiar daca le ridicam avizele sau autorizatiile, legea nu ne permite sa luam masuri radicale. Noi doar putem propune Camerei de Comert sa le suspende dreptul de a functiona", a declarat colonelul Eugen Gaitan.
Cum poate fi contrafacuta benzina
Metoda cea mai des folosita pentru a insela clientii este amestecarea benzinei cu gazolina. In acest fel cifra octanica a benzinei scade, iar motorul autoturismului este afectat. Specialistii in domeniu ne-au spus ca reclamatiile persoanelor care au semnalat apa in benzina sint nefondate. "Daca benzina s-ar amesteca cu apa, autoturismul s-ar opri dupa cel mult citeva zeci de metri. Benzina se separa de apa, aceasta din urma raminind la fundul rezervorului, de unde este trasa spre carburator, provocind astfel oprirea autoturismului", a aratat Toader Tanase, sef birou marketing de la PETROM Suceava. O alta smecherie folosita pentru scoaterea banilor din buzunarele soferilor este aditivarea benzinei. Aditivul are doar rolul de a absorbi eventualele picaturi de apa provenite din condens si de a curata instalatia de alimentare, fiind in acelasi timp si o substanta anticoroziva. In schimb, aditivul nu poate creste cifra octanica a benzinei, lucru care este posibil doar prin etilare cu tetraetil de plumb. Conform datelor furnizate de conducerea sucursalei PETROM Suceava, etilarea se poate realiza doar cu ajutorul unei instalatii care in acest moment nu exista in judet decit la aceasta societate. In privinta tipurilor de benzina comercializate cel mai frecvent pe piata suceveana, conducerea locala a SNP PETROM a aratat ca acestea se inscriu in trei categorii bine stabilite. Cea mai vinduta este PREMIUM II, o benzina a carei cifra octanica este de 95. Un al doilea tip de benzina este Superplus, cifra octanica a acesteia fiind de 98, valoare care se poate obtine doar in rafinarie sau prin etilare, cind cifra octanica nu este sub 92. In fine, un al treilea tip de carburant este benzina fara plumb, destinata autoturismelor dotate cu catalizator. Referitor la celalalt carburant comercializat in cantitati mari, motorina, reprezentantii PETROM Suceava ne-au declarat ca "aghesmuirea" lui s-a redus spre zero. "Acest lucru se datoreaza colorarii combustibilului de tip M care era utilizat la amestecul cu motorina. Dupa ce combustibilul respectiv a fost colorat in negru, lucru usor sesizabil in cazul unui amestec, motorina contrafacuta a devenit o raritate", ne-a spus Victoria Scinteie. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii