Murdaria orasului se scurge direct in riul Suceava

vineri, 16 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Murdaria orasului se scurge direct in riul Suceava

Putina lume stie ca in buna parte apele uzate menajere – provenite din bucatariile, baile si latrinele sucevenilor nu mai trec de mult timp prin statia de epurare, deversindu-se direct in riul Suceava prin intermediul piriului Cetatii, care printre tirgoveti are un altfel de nume, care spune multe – Cacaina. In vremuri stravechi, cind nu existau statii de epurare, piriul care curge pe la poalele Cetatii de Scaun era, se pare, folosit ca un fel de canal de scurgere a tuturor murdariilor tirgului. In timp, dupa ce am mai progresat, dincolo de apa Sucevei s-a construit statia de epurare care urma sa preia si sa trateze chimic, inainte de a li se da drumul la vale, toate reziduurile lichide ale orasului. Lucrurile au functionat bine pina in anul 1998. Se instalasera trei conducte cu diametre de 500, 700 si respectiv 800 de milimetri care subtraversau riul Suceava, in drumul lor spre statia de epurare si care preluau, in totalitate, apele reziduale menajere ale municipiului Suceava (cu exceptia cartierului Burdujeni). In luna iunie a anului 1998, in urma precipitatiilor abundente, apele riului s-au umflat si au distrus una dintre conducte, cea cu diametrul de 700 de milimetri. Pentru ca celelalte doua tevi ramase nu au mai reusit sa preia intreg debitul de ape reziduale, suvoiul de ape uzate a fost directionat catre piriul Cetatii.
Trebuie spus ca, pentru a mai limpezi cit de cit murdaria scursa din canalizarile orasului, s-a luat decizia ca "Sipotele", care izvorasc de sub platoul Casei Culturii, si care curgeau cristalin pe un canal special amenajat mai bine de un kilometru printre arborii parcului dendrologic cu acelasi nume, sa fie deversate direct in canalul care preia scursurile municipiului.
Dupa un traseu subteran amenajat pe citiva kilometri, distanta pe care se produce amestecul apelor de izvor cu deversarile din canalizare, piriul Cetatii iese la suprafata cenusiu si slinos. Aburii urit mirositori alunga la mare distanta pe orice curios. Nici vorba de viata acvatica in undele miloase. Si pentru ca atmosfera sa fie completa, o oaie moarta, pe jumatate putrezita, se mureaza exact la iesirea din tunelul subteran. Este greu de spus cit de bine se simt locuitorii satelor din avalul riului Suceava stiind ca in apele in care isi clatesc picioarele, pescuiesc sau isi adapa animalele, se dizolva fecalele citorva mii de suceveni, in fiecare zi. Asta in conditiile in care, conform celor declarate de directorul SC ACET SA, Stefan Groza, 20% din apele uzate menajere scurse din apartamentele sucevenilor sint preluate zilnic de piriul Cetatii.
Directorul Stefan Groza conducea si fostul RAUCL, in vara anului 1998, perioada in care s-a produs distrugerea conductei. El afirma ca la acea vreme a intervenit atit la Primaria municipiului Suceava, cit si la Comisia de Aparare impotriva Dezastrelor, din cadrul Consiliului Judetean, fara a obtine insa vreun ban pentru refacerea conductei distruse. "Am facut demersuri, am intocmit chiar si o documentatie. Nu am putut insa obtine banii respectivi", a declarat directorul ACET, Stefan Groza.
In felul acesta, de aproape trei ani, s-a acceptat tacit ca surplusul de ape uzate menajere sa fie deversat direct in apa Sucevei, prin piriul Cacaina.
Solutii de viitor
In acest moment, atit SC ACET SA cit si Primaria municipiului sint extrem de prinse intr-un proiect de retehnologizare a statiei de epurare a municipiului Suceava ce urmeaza a fi realizat in comun cu Ministerul Mediului din Danemarca. Fara a intra prea mult in amanunte, trebuie sa spunem ca este vorba despre un proiect in valoare de 15 milioane de dolari, partea daneza urmind sa contribuie cu jumatate din aceasta suma.
Ca obligatie stabilita prin contractul cu danezii, Consiliul Local al municipiului Suceava trebuie ca, pina pe 30 iunie a acestui an, sa definitiveze lucrarile de instalare a doua conducte, care sa subtraverseze riul Suceava pina la statia de epurare. Acestea vor avea un diametru de 1200 de milimetri, si vor fi realizate de acesta data, nu din metal, ci dintr-un material special – fibra armata si care vor inlocui cele doua conducte care au ramas in functiune dupa puhoiul din 1998. Directorul ACET apreciaza ca acestea vor asigura in totalitate necesarul de debit pentru deversarea apelor uzate menajere ale municipiului Suceava in statia de epurare, limpezind astfel undele vechiului piriu al Cetatii. Investitia ar costa 150 de mii de dolari, insa, pina in momentul de fata nu s-a miscat nimic in directia realizarii noii investitii. Directorul Stefan Groza a argumentat intirzierea demararii lucrarilor prin aceea ca nu se putea sti din toamna cum va fi iarna, astfel incit au aminat deschiderea santierului pina catre primavara, cind conditiile meteorologice vor permite inceperea lucrarilor. Dupa ce a inghitit vreme de doi ani si jumatate fecalele sucevenilor, riul Suceava mai poate astepta citeva luni. (Neculai ROSCA)

Comentarii