Prima investitie straina in judet si-a dat duhul

vineri, 24 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Prima investitie straina in judet si-a dat duhul

Pe data de 1 decembrie a.c., Tribunalul Suceava, prin judecatorul sindic, va scoate la vinzare prin licitatie publica averea SC SUPER PIPES ROMANIA LTD SRL, societate aflata in lichidare judiciara. SUPER PIPES este cunoscuta de suceveni ca prima investitie straina in judetul nostru, dupa 1990, activitatea ei principala constind in fabricarea de tevi multistrat pentru instalatii. Cind s-a ajuns la ideea infiintarii unei asemenea capacitati de productie la Suceava, entuziasmul era general, tevile multistrat (realizate din plastic cu insertie de aluminiu), fiind vazute ca o alternativa mult mai ieftina si mai rezistenta la traditionalele tevi metalice utilizate in retelele de alimentare cu apa a locuintelor.
Din 1991, cind au fost facute primele tatonari pentru implementarea acestei investitii in municipiul Suceava si pina in 1995, cind utilajele au fost efectiv aduse in tara, nu s-a concretizat mare lucru din discutiile purtate intre partenerii romani si germani. In anul 1995, in sfirsit, utilajele au ajuns la Suceava si in numai citeva luni, instalatia de producere a tevilor multistrat a fost pusa in functiune. Investitia a costat 2,8 milioane de dolari, bani proveniti din credite bancare garantate de BANCOREX.
Dupa numai patru ani, SUPER PIPES a intrat in colaps, odata cu prabusirea BANCOREX, la sfirsitul verii anului trecut.
Din 2,8 milioane de dolari, s-au platit numai 40.000
Investitia gindita in anii 1990-1991 s-a realizat efectiv de-abia in 1995. Actionarii initiali ai SC SUPER PIPES ROMANIA LTD SRL au fost firma germana SOLTRA GMBH, FAMOS SA si fosta Centrala de Utilaj Chimic. In momentul in care Centrala s-a desfiintat, actiunile acesteia au fost preluate de TOFAN GRUP, care, ulterior a cesionat actiunile aceleiasi firme germane SOLTRA GMBH. Valoarea totala a investitiei a fost de 2,8 milioane de dolari, in aceasta suma fiind incluse echipamentele, licenta, know-how etc. Suma a provenit din credite externe garantate de fosta Banca Romana de Comert Exterior, redenumita ulterior BANCOREX. Cu utilaje noi aduse din Germania, cu tehnologie de ultima ora, cu o piata neexploatata inca din acest punct de vedere, investitia detinea toate elementele pentru a deveni una profitabila.
In ciuda tuturor previziunilor insa, fabrica de tevi multistrat a SC SUPER PIPES ROMANIA LTD, nu a reusit sa se impuna pe piata romaneasca. Inertia pietei romanesti in domeniul materialelor pentru instalatii, absenta unei campanii promotionale adecvate, lipsa lichiditatilor si alte cauze de natura economica au intirziat nepermis de mult intrarea pe piata la modul serios al tevilor multistrat produse de SUPER PIPES. De-abia incepind cu anul 1998, cind avantajul tevilor multistrat in comparatie cu cele metalice traditionale a devenit evident, s-a putut observa o oarecare stabilizare a unei pozitii pe piata a firmei. Numai ca, intre timp, intreprinzatori mai nerabdatori au gasit alte variante de a aduce pe piata produse de genul celor fabricate de societatea suceveana, din import. A aparut in acest fel concurenta, care a creat noi dificultati firmei SUPER PIPES.
Cu toate acestea, la mijlocul anului trecut, s-a ajuns la un nivel de productie care sa asigure plata datoriilor curente catre stat, ba chiar se reusise si plata unei prime transe din dobinzile restante la creditul de 2,8 milioane de dolari, angajat initial, o transa de circa 40.000 de dolari. Imediat dupa aceea insa, dupa ce BANCOREX s-a prabusit, investitia a intrat in portofoliul AVAB. Incepind din toamna anului trecut, unitatea a intrat intr-un declin continuu, care a dus, la sfirsitul anului 1999, la intreruperea definitiva a activitatii. De aproape un an, cei citiva angajati ai firmei ramasi in unitate se ocupa de comercializarea produselor ramase in stoc, de conservarea si paza utilajelor aduse din Germania in urma cu cinci ani. In urma cu o saptamina, Tribunalul Suceava, prin judecatorul sindic, a scos la vinzare prin licitatie publica averea SC SUPER PIPES ROMANIA LTD SRL, societatea fiind declarata in lichidare judiciara. Licitatia va avea loc in data de 1 decembrie a.c. si vizeaza vinderea sectiei de productie tevi multistrat a firmei.
Directorul FAMOS, societate care are actiuni la SUPER PIPES, este optimist

Capacitatea instalatiei importate era de 2 milioane de metri liniari de teava multistrat anual, in mai multe dimensiuni. In cei cinci ani de activitate, nu s-a reusit insa vinzarea decit a cel mult 1,8 milioane de metri de teava multistrat. Cu toate acestea, Ioan Cusnir, directorul SC FAMOS SA, societate care detine un pachet nesemnificativ din actiunile SUPER PIPES, este optimist. "Firma a functionat asa cum a functionat economia romaneasca in ultimii ani. La un anumit moment, ajunsese sa-si acopere integral cheltuielile, facea profit, a inceput sa plateasca si dobinzile. Devenise o societate bunisoara, produsul era bun, se vindea. Dupa ce s-a inchis BANCOREX-ul, banca prin care se derula intreaga afacere, lucrurile au inceput sa se complice. Creantele au fost transferate la AVAB, care avea doua variante: sa le recupereze esalonat sau toate odata. Ei au optat pentru ce-a de-a doua varianta si au procedat ca atare, scotind activele la licitatie. Eu, personal as fi preferat prima varianta, care putea asigura continuitatea procesului de productie. Oricum, din punctul meu de vedere, nu se poate pune problema de maniera ca investitia a murit. Pur si simplu se va schimba proprietarul. Si eu sint sigur ca, in citeva luni, cel care va cumpara de la AVAB activele SUPER PIPES, va relansa productia de tevi multistrat la Suceava. Exista o piata in acest moment pentru aceste produse, firma suceveana s-a impus deja, astfel incit sint sigur ca investitia nu va muri odata cu aceasta licitatie", a declara directorul Ioan Cusnir. (Neculai ROSCA)

Comentarii