"Cadrele disponibilizate ar putea da in judecata pe directorii de unitati scolare"

duminică, 30 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 "Cadrele disponibilizate ar putea da in judecata pe directorii de unitati scolare"

Potrivit pesedintelui F.S.I.I. "Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica, cel de-al doilea val de disponibilizari din invatamintul preuniversitar nu a fost prevazut la momentul suspendandarii grevei generale din invatamint de la inceputul acestui an, cind s-a semnat un protocol care stipula reducerea unui numar de 13.400 de posturi din retea.
Ministerul Educatiei Nationale a revenit in cursul lunii iulie asupra deciziei initiale, solicitind, in urma presiunilor Fondului Monetar International, operarea unor reduceri de inca 8300 posturi in invatamintul preuniversitar. Prima etapa a disponibilizarilor nu s-a realizat in mod unitar la nivelul intregii tari, unele judete, precum Timisoara sau Harghita, angajind alte persoane pe posturile care tocmai fusesera reduse sau pastrind un efectiv mai mare decit li s-a indicat. De asemenea, chiar in municipiul Bucuresti, din cauza operarii defectuoase a masurilor de disponibilizare din prima runda, nu s-au putut achita maririle salariale prevazute de Legea 154 pentru personalul tehnico-administrativ si didactic auxiliar. In ceea ce priveste judetul Suceava, aici au fost respectate indicatiile primite in cazul primei etape, motiv pentru care de aceasta data s-a dispus ca reducerile sa afecteze doar 150 de posturi, spre deosebire de judetul Harghita, spre exemplu, care, desi dispune de un numar mai mic de persoane care lucreaza in invatamintul preuniversitar, va trebui sa aiba, de la inceputul lunii septembrie, cu 450 de posturi mai putin pe statul de plata al unitatilor scolare.
In cursul discutiilor purtate la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Suceava intre reprezentantii acestuia si cei ai sindicatelor din invatamintul preuniversitar sucevean, s-a realizat o analiza amanuntita a posturilor existente, astfel incit sa nu fie afectate unitatile scolare care deja functioneaza sub normativele in vigoare. S-a constatat ca la Grupul Scolar Silvic Cimpulung, din cauza faptului ca internatul nu mai era folosit, fiind inchiriat unor scoli particulare, exista un excedent de 36 de posturi nedidactice, insa, pina la urma, s-a decis ca numai 20 de persoane sa fie puse pe liber. O situatie mai dificila se inregistreaza la Colegiul National "Stefan cel Mare" Suceava, unde trebuie ca trei persoane din rindul nedidacticilor sa fie disponibilizate, in conditiile in care acesta este un centru bugetar mare, avind nevoie de personal TESA.
"Noi am decis sa reducem numarul posturilor nedidactice cu 105, urmind ca diferenta pina la 150 sa fie realizata din rindul catedrelor didactice, fara a da pe nimeni efectiv afara. Acest nou val de disponibilizari s-a impus prin lipsa banilor necesari pentru achitarea salariilor. Noi, sindicatele din invatamint, am avut sarcina ingrata de a alege intre aplicarea unor majorari salariale cu reduceri de personal sau mentinerea pe posturi a tuturor celor din retea, fara posibilitatea unor indexari salariale. Incepind cu luna septembrie, personalul didactic trebuie sa primeasca a doua runda de majorari salariale, iar invatamintul nu va mai primi nici un ban la a doua rectificare de buget. De altfel, reducerile de posturi preconizate nu reprezinta o solutie pentru acoperirea salariilor majorate in invatamintul preuniversitar pina la sfirsitul anului, suma economisita astfel fiind insuficienta. MEN s-a spalat pe miini in ceea ce priveste dispozitia privind noua runda de disponibilizari, trecind raspunderea pe umerii inspectoratelor scolare, care, la rindul lor, au transmis deciziile directorilor de unitati scolare. O parte din cei disponibilizati cu aceasta ocazie i-ar putea da in judecata pe directorii de la respectivele unitati scolare, pe baza nerespectarii prevederilor legale privind normativele in vigoare, pe care MEN nu le-a modificat", a afirmat presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamint "Spiru Haret" Suceava. (Diana CIOBANU)

Comentarii