Taierile ilegale de padure tind sa devina un fenomen de masa

duminică, 02 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Taierile ilegale de padure tind sa devina un fenomen de masa

Directia Silvica Suceava si Inspectoratul Judetean de Politie au efectuat, in primul trimestru al acestui an, peste 350 de controale si 12 actiuni cu efective marite in fondul forestier de stat si particular de pe teritoriul judetului, in vederea prevenirii si combaterii taierilor, sustragerilor si transportului ilegal de material lemnos.
Potrivit unui raport prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, de catre seful IJP Suceava, col. Gheorghe Neamtu, in urma controalelor s-au constatat 301 delicte silvice, la care se adauga si 66 de infractiuni de fals, uz de fals, abuz in serviciu, fapte prin care sectorul silvic si de exploatare a lemnului a fost prejudiciat cu 1,123 miliarde de lei. De asemenea, au fost aplicate 1.102 sanctiuni contraventionale la regimul silvic, fiind ridicata in vederea confiscarii cantitatea de de 2.751 mc material lemnos in valoare de 1,650 miliarde lei, produse care au fost reintroduse in circuitul legal. Colonelul Neamtu a mai spus ca fondul forestier este supus inca unor actiuni fatise din partea infractorilor, care dovedesc din ce in ce mai multa imaginatie si ingeniozitate in incalcarea legii.
S-a constatat, cu ocazia acestor controale, ca taierile ilegale pe picior de catre proprietarii de padure tind sa devina un fenomen de masa, cu consecinte deosebit de grave asupra fondului forestier si a echilibrului ecologic. Cel mai pregnant exemplu este cazul taierilor rase practicate pe raza Ocolului Silvic Patrauti, respectiv in padurea privata Fetesti din cadrul comunei Adincata. Aici au fost indentificate si cercetate 12 persoane din localitate care au taiat ras suprafete impadurite cuprinse intre 0,5 si 2 ha, asa incit pe o suprafata de circa 60 ha unde a existat padure de foioase azi se mai vad doar cioate. Semnificativ este cazul fratilor Constantin si Dumitru Sandu din satul Fetesti, care au taiat ras peste 2 ha de padure de fag si stejar, iar materialul lemnos a fost valorificat fara documente legale atit la MOBSTRAT Suceava cit si unor persoane fizice. Prejudiciul creat astfel este de peste 270 milioane lei. Cei doi sint cercetati de instanta in stare de libertate.
Asemenea situatii s-au constatat si pe raza altor localitati, cum ar fi Vama, Frasin, Stulpicani, Slatina, Panaci, Izvoarele Sucevei. Totodata, continua sa se mentina la un nivel ridicat numarul furturilor de masa lemnoasa atit din padurile de stat cit si din cele particulare. In primul trimestru al acestui an organele de control au cercetat 300 de astfel de cazuri, cele mai multe fiind localizate in zonele Gura Humorului, Cimpulung Moldovenesc, Falticeni si Vatra Dornei. "Ma simt obligat sa atrag atentia ca acestea nu reprezinta adevarata situatie de fapt, intrucit criminalitatea in acest domeniu este mult mai extinsa, aspect favorizat si de prevederile Legii 141/1999 care incrimineaza savirsirea infractiunii de taiere ilegala de arbori doar peste o cantitate de 5 mc, in caz contrar fiind contraventie si doar savirsirea in mod treptat constituie infractiune", a mai spus seful IJP Suceava. (Gabriela HOSTIUC)

Comentarii