Tornada ucigasa de la Baia

duminică, 14 iunie 1998, 23:00
3 MIN
 Tornada ucigasa de la Baia

Comuna Baia a fost ravasita simbata seara de o tornada fara precedent, care a ingrozit locuitorii asezarii. Izbucnita in jurul orei 18.30, tornada a tinut doar un sfert de ora, timp in care a smuls acoperisuri, a distrus case si a curmat vieti. Conform estimarilor realizate de Primaria Baia, furtuna a distrus complet 5 case si 15 anexe gospodaresti. Alte 95 de gospodarii si anexe au fost partial distruse, raminind fara acoperisuri sau fara pereti. Peste 300 de hectare (cultivate cu porumb, cartofi, griu sau ovaz) au fost acoperite de apa, recolta fiind compromisa in totalitate. De furia furtunii nu au scapat nici pasarile de curte, citeva sute de giste si gaini murind "inghitite" de ape.
Cel mai dramatic eveniment provocat de tornada a fost, insa, decesul lui Gabriel Olaru (35 de ani), din municipiul Falticeni, care a fost strivit de un copac. Gabriel Olaru se afla pe marginea apei, impreuna cu un prieten de al sau. Tornada a smuls din radacini patru copaci din apropiere, unul dintre ei prabusindu-se peste cortul in care era Gabriel Olaru. Tinarul a murit pe loc, strivit de arbore. Prietenul sau a avut, insa, sansa. El se afla in masina si cu toate ca peste autoturism s-a prabusit un alt copac a scapat cu viata, dar a suferit un soc nervos. Pentru a putea fi scos din autoturism, a fost nevoie ca satenii sa taie copacul cu o drujba.
Furtuna a smuls si o treime din acoperisul Scolii Generale Nr. 2 din Baia si a provocat prabusirea tavanului gradinitei.
De asemenea, sediile a patru societati comerciale au fost partial distruse, iar cinci autoturisme au fost serios avariate de copacii cazuti peste ele.
Intreaga comuna a avut de suferit in urma ruperii stilpilor de tensiune electrica, localitatea raminind, de simbata seara, fara curent electric. De asemenea, doua transformatoare au fost distruse. Reteaua telefonica a comunei a fost si ea afectata, 20 de posturi fiind scoase din functiune de furtuna. Pentru a preintimpina producerea altor pagube, Primaria a luat masura evacuarii stinelor din Lunca Moldovei. Primarul comunei, Ioan Natu, ne-a declarat: "Toata noaptea am stat aici, la Primarie. Ne temem de riul Moldova si de piriul Bogata. Daca mai ploua, ar putea iesi din matca". Ioan Natu ne-a spus ca este imposibil de realizat, inca, o evaluare a pagubelor. El a adaugat ca la pierderile inregistrate de sateni se mai adauga si distrugerea unei punti pietonale peste riul Moldova si a doua podete peste piriul Bogata. In plus, circa 100 de copaci, de dimensiuni considerabile, au fost doboriti de vint.
Duminica dimineata, prefectul Sucevei, Vasile Ilie, s-a deplasat, impreuna cu subprefectul, Florin Boeru, in zona calamitata. Imediat dupa constatarea pagubelor, Vasile Ilie a luat legatura cu RENEL Suceava, ai caror specialisti au inceput lucrarile de reparatii, astfel incit comuna sa poata fi realimentata cu energie elctrica. "In cursul zilei de astazi (n.r. – ieri) vor fi realimentate cu energie electrica doar o parte dintre satele comunei. Nu toate, pentru ca sint multi stilpi cazuti la pamint", a spus Vasile Ilie. El a adaugat ca un pluton de jandarmi din Falticeni a inceput sa lucreze, ieri, de la orele amiezii, la deblocarea firului doi al drumului. Jandarmii au fost condusi chiar de catre comandantul unitatii, col. Gheorghe Bujor si seful de Stat Major, col. Gheorghe Andries.
Comandamentul de Aparare Civila Suceava a procurat ieri doua prelate militare pentru a acoperi scoala si gradinita din Baia, pina la efectuarea reparatiilor. (Tiberiu AVRAM, Gabriela HOSTIUC)

Comentarii