„Taxa CET” in vigoare si la iarna

Subtitlu

miercuri, 18 mai 2011, 12:27
3 MIN
 „Taxa CET” in vigoare si la iarna
Din cauza sistemului de impartire a cheltuielilor, pe care il considera nedrept, unii proprietari de centrale au ajuns chiar sa ia in calcul reintoarcerea la sistemul centralizat

Este batut in cuie: si in sezonul rece urmator locatarii cu centrale termice vor contribui la cheltuielile comune cu incalzirea de la CET. Raspunsul a fost formulat intr-o adresa primita de Termoservice de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). Astfel, oficialii ANRSC sustin ca legislatia in vigoare „nu impune vreo plata suplimentara celei deja stabilite legal si evidentiaza, fara a discrimina, obligatia cunoscuta de toti cei care locuiesc la bloc de a participa la plata consumului comun de energie termica". Astfel, pentru blocurile unde sint montate repartitoare de costuri, repartizarea cheltuielilor comune se poate face in functie de cote fixe procentuale sau de suprafata echivalent termica a instalatiilor de incalzire din bloc si inregistrarile facute de un repartitor martor, montat la subsol.

Cum sa scapi de procentul fix?

In ceea ce priveste cotele procentuale de 30-50% din factura totala la caldura, in adresa ANRSC se arata ca „aceste cote procentuale fixe se aplica numai in blocurile unde nu se reuseste determinarea suprafetei echivalente termic din subsolurile blocului, intrucit trebuie asigurata o modalitate de repartizare si in asemenea blocuri, cit mai aproape de consumurile efectiv realizate in apartamente".

Pentru a nu se aplica procentele fixe, asociatiile de proprietari trebuie sa predea firmei de repartitoare inventarul fizic al instalatiilor de incalzire din imobil, respectiv lungimi, diametre, izolatii termice existente ale conductelor, coloanelor de distributie si corpurilor de incalzire, si sa asigure montarea unui repartitor comun. Daca aceste conditii sint indeplinite, firma de repartitoare poate calcula „corect, in functie de indicatiile acestui repartitor, cota procentuala aferenta spatiilor comune si caldura cedata efectiv de coloanele existente in fiecare incapere din fiecare apartament, in functie de izolatiile termice existente". In blocurile unde nu sint montate repartitoare de costuri, cota procentuala care se ia in calcul pentru stabilirea consumului comun se stabileste in functie de hotarirea din cadrul asociatiei de proprietari sau „prin masuratori, in mod exact pentru tot sezonul de incalzire, ca raport intre suprafata echivalenta termic a instalatiilor aflate in spatiile comune si suprafata echivalenta termic totala din condominiu".

Locatari nemultumiti

Reprezentantii Termoservice au specificat ca au cerut lamuriri de la ANRSC in urma sesizarilor venite de la locatari. „Noi nu avem alta solutie decit de a respecta legea si sa cautam o impartire cit mai echitabila a cheltuielilor in functie de suprafata echivalenta termic (SET). Nu am primit raspuns de la ANRSC in ceea ce priveste sesizarile de la cetateni cu privire la cedarea de caldura in cazul apartamentelor cu centrale termice cind cei bransati la sistemul centralizat stau cu repartitoarele inchise", a declarat Tudor Tudose, directorul Termoservice.

Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari din Iasi (AGAPL), a declarat ca in urmatoarele zile va fi prezent la Bucuresti, unde vor fi purtate discutii cu reprezentantii ANRSC. „Legea spune clar ca este obligatoriu sa se faca inventarierea tevilor. Acest lucru trebuie facut de firmele de repartitoare, care trebuie sa monteze si un repartitor comun. In functie de SET se poate calcula consumul pe tevi. Noi am pus problema celor cu centrale. Am inteles ca se cauta o modalitate de a echilibra aceasta situatie. La Bucuresti vom discuta si aceste probleme, dar si cele legate de subventiile la caldura", a mentionat Bucur.

Comentarii