Tot Iasul ar putea fi debransat

Subtitlu

vineri, 31 august 2007, 22:05
4 MIN
 Tot Iasul ar putea fi debransat

Primarul Gheorghe Nichita a convocat ieri la o sedinta fulger toata conducerea CET, dar si directori din Primarie, fara a sti in acel moment ca CET a fost debransat de la gaz. Sedinta a fost una cu scintei.

Lovitura de gratie asupra CET a venit ieri la amiaza. Alimentarea sistemelor de producere a agentului termic a fost sistata brusc. Principalul combustibil folosit in aceasta perioada de CET a incetat sa mai fie livrat. Din cauza datoriilor, E.ON Gaz a intrerupt total alimentarea cu gaz a termocentralei. In aceste conditii, conducerea unitatii nu poate apela decit la pacura, combustibil care implica insa costuri mai ridicate de productie. Practic, CET va trebui sa produca mai scump, dar sa vinda la pretul de referinta stabilit de Consiliul Local (CL). "Eu am fost in concediu si nu sint la curent cu ce s-a mai intimplat. Din cite stiu, rezerva de pacura este de aproximativ 7.000 tone", a declarat Didi Melinte, directorul tehnic al CET. Potrivit oficialilor CET, aceasta cantitate nu ajunge decit pentru maximum doua saptamini. Dupa aceasta perioada, toti iesenii racordati la sistemul centralizat ar putea ramine fara apa calda. Dorin Ivana, directorul CET, da insa asigurari ca nu se va ajunge aici. "Nu am sa las orasul fara apa calda. Chiar daca in acest moment nu mai avem gaz, vom functiona pe baza de pacura", a afirmat Ivana. O solutie de avarie ar putea fi accesarea rezervei nationale de pacura. "CET are in curte 19.000 de tone de pacura. Pentru a fi folosita, va fi nevoie de o aprobare guvernamentala", a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. In prezent, CET Iasi are datorii catre furnizorul de gaze naturale de aproximativ 20 milioane lei noi.

Primii afectati: cei cu centrale de bloc pe gaz

Sefii Primariei sustin ca societatea a platit in ultima perioada 40 milioane lei din datoria de 60 de milioane avuta initial la E.ON Gaz. Mai mult, primarul Gheorghe Nichita a anuntat ca se va adresa sefilor E.ON Gaz din Germania pentru a debloca situatia de la CET. Pina atunci, insa, conducerea locala a E.ON Gaz a luat deja decizia de a deconecta termocentrala. "Compania noastra a cautat solutii pentru recuperarea datoriilor, astfel incit sa nu se aplice masura de sistare a furnizarii gazelor naturale, cu consecinte asupra populatiei. Compania E.ON Gaz Romania este interesata sa reia cit mai repede furnizarea gazelor naturale catre CET Iasi, dar nu inainte ca aceasta sa-si onoreze obligatiile fata de compania noastra", se arata intr-un comunicat remis de E.ON. Primii locatari afectati sint cei care locuiesc la blocurile arondate la centralele pe gaz care apartin CET. Centralele termice Expres, Vascauteanu si cele care incalzesc blocurile Codrescu, Puskin, precum si ANL si social din Pacurari functioneaza doar pe baza de gaz metan. Oficialii CET sustin ca o parte din aceste blocuri nu primesc de circa doua saptamini apa calda din cauza restantelor neachitate.

Nichita s-a stropsit la sefii CET si UFET

La scurt timp dupa sedinta CL de ieri, primarul Nichita a convocat conducerea CET la o intilnire fulger. Surse din cadrul termocentralei spun ca sedinta a fost una cu scintei, primarul aratindu-se nemultumit. "Am inteles ca primarul a ridicat glasul la adresa celor de la CET. Aproape toti cei prezenti au fost criticati", a spus un reprezentant al CET. Dupa mai multe discutii aprinse, Nichita ar fi trasat mai multe dispozitii. Una dintre ele vizeaza prezentarea unui plan de masuri pentru a rezolva o parte din problemele cu care se confrunta CET. Una din masuri ar fi mutarea sediului UFET de la Piramida lui Dubet in cladirea CET, de pe Calea Chisinaului. Sefii societatii au fost insa extrem de rezervati in declaratii, la fel ca si reprezentantii Primariei. "Nu fac nici un comentariu. Ni s-au trasat niste sarcini pe care le vom pune in aplicare de saptamina viitoare", a declarat scurt Dorin Ivana. Nici directorul UFET, Constantin Ciofu, nu a dorit sa ofere detalii despre intilnirea de la Primarie. "O sa ne intilnim pentru a vedea ce este de facut, ce solutii sint. Asteptam propuneri de la reprezentantii CET", a precizat si Mihai Chirica. Nici primarul Nichita nu a fost de gasit dupa sedinta furtunoasa, acesta deviindu-si apelurile de pe telefonul mobil catre alte persoane. Planul de masuri pentru CET ar urma sa fie finalizat la inceputul saptaminii viitoare.

Nichita s-a debransat de la problema bun-platnicilor fara apa calda

Primarul Gheorghe Nichita sustine ca sefii CET sint cei care trebuie sa rezolve problemele prin care trece societatea. Citeva zeci de mii de ieseni stau insa fara apa calda, desi nu au datorii la intretinere. Ele au cazut victime vecinilor rau-platnici si campaniei de debransare dusa de CET. "Exista citeva chestiuni care trebuie lamurite de CET cu asociatiile de proprietari. Aceste conventii individuale vor oferi posibilitatea de a-i debransa doar pe cei care au datorii. In aceasta activitate se va implica si serviciul nostru de asociatii proprietari", a spus ieri primarul Nichita, in plenul CL. CET a demarat o campanie fara precedent de debransare a asociatiilor cu facturi neachitate. Societatea are de recuperat de la populatie in jur de 80 milioane lei.

Comentarii