Un ucigas nevazut si 23 de victime

miercuri, 03 octombrie 2007, 22:36
6 MIN
 Un ucigas nevazut si 23 de victime

De vina pare a fi inconstienta, dar si legislatia, care aproape ii mingiie pe crestet pe cei care conduc bauti. In Romania, cei cu alcoolemii de pina in 0,8 la mie scapa cu simple amenzi si permisul suspendat pe maximum 3 luni. In multe tari occidentale, amenzile ajung si la 10.000 de euro sau dolari, inchisoare sau suspendarea permisului pina la 4 ani.

Este poate unul din motivele pentru care tara noastra se afla pe primul loc in UE ca numar de accidente la suta de mii de locuitori. Medicii legisti arata insa cit de periculos poate fi un astfel de sofer inconstient, descriind trei faze ale soferilor bauti. Practic, un sofer beat nu mai are reactii si nu mai poate evita un impact. Cititi un amplu articol despre accidente grave provocate de alcool, despre cum lucreaza bautura in organism si despre cit de drastica este legislatia rutiera in lume in privinta alcoolului.

Potrivit datelor din evidentele Politiei Rutiere, in primele opt luni ale anului nu mai putin de 730 de ieseni au fost prinsi bauti la volan. "In 274 de cazuri a fost vorba de infractiuni. In urma testarii, rezultatele au aratat o concentratie mai mare de 0,41 miligrame pe litru alcool pur in aerul expirat (dublu in singe – n.r.), ceea ce constituie infractiune", a explicat Virginia Pralea, purtator de cuvint al IPJ.

Pentru 356 de cazuri, aparatele etilotest ale Politiei au inregistrat concentratii de pina la 0,4 la mie, soferii fiind sanctionati cu 9-20 puncte amenda si suspendarea permiselor pe trei luni. De la inceputul anului, doua persoane si-au pierdut viata, una a ajuns in stare grava la spital, iar alte 20 au fost ranite in accidentele provocate de soferi bauti. "De la inceputul anului, pe raza judetului au avut loc 15 accidente care au avut cauza principala consumul de alcool. Toti soferii implicati in aceste evenimente erau posesori de permis categoria B", a mentionat subinspectorul Lucian Solomon, din cadrul IPJ.

Cea mai mare alcoolemie din acest an inregistrata pe aparatelele politiei a fost la sfirsitul lunii trecute. Vasile Cristian Miron (31 de ani) a fost prins cu o alcoolemie de 1,46 in aerul expirat, in timp ce se plimba cu o Dacia 1310 pe bulevardul Independentei. Pina si politistii calca legea in picioare. La sfirsitul saptaminii trecute, seful de post din comuna Movileni a fost prins baut la volan. Agentul sef adjunct Sorin Chirila-Garincea avea o alcoolomie de 1,12 in aerul expirat si a fost depistat dupa ce masina de serviciu a fost implicata intr-un incendiu la instalatia electrica.

Cinci soferi bauti pe zi

Alarmati de amploarea pe care a luat-o fenomenul, politistii de la Rutiera spun ca au intensificat controalele. Zilnic, agentii politiei gasesc in trafic, in medie, cinci soferi care se urca bauti la volan. Acestia spun insa ca este "un fenomen de sezon", din cauza tulburelului.

"In fiecare an, in aceasta perioada inregistram o crestere a numarului de soferi care conduc sub influenta bauturilor alcoolice. Este un fenomen de care avem cunostinta din experienta anilor trecuti si pe care, zic eu, il tinem deocamdata sub control", a explicat comisarul Mihai Pintilei, adjunct al Politiei Rutiere.

In aceasta luna, politistii ii vor vina mai mult pe soferii bauti, luna octombrie fiind destinata in programul "STOP Accidente – Viata are prioritate!", pentru combaterea consumului de alcool in rindul soferilor.

Legislatie dura in alte tari

Spre deosebire de alte state, in Romania sanctiunile pentru consumul de alcool par a fi mult prea blinde. Practic, un sofer prins baut la volan se intoarce in trei luni pe sosele, spre deosebire de alte tari, unde dreptul de conducere se suspenda chiar si pentru patru ani.

In Austria, de exemplu, amenzile sint graduale si se situeaza intre 240 de dolari pentru o alcoolemie de 0,5 in singe si ajunge pina la 6.400 de dolari la o concentratie de 1,6, iar soferii care au mai putin de doi ani vechime pot fi obligati de instanta sa presteze munca in folosul comunitatii daca au fost implicati intr-un accident.

In Belgia, un sofer prins cu alcoolemie de peste 0,8 in singe poate fi sanctionat cu amenda de peste 10.000 de euro si este pasibil de inchisoare de la 15 zile la sase luni.

Autoritatile spaniole pot dispune suspendarea de la unu pina la patru ani a permisului in cazul in care un sofer este prins a doua oara baut la volan, suspendarea la prima abatere fiind de trei luni.

In Marea Britanie, un sofer gasit sub influenta alcoolului este pasibil de o amenda care poate ajunge pina la echivalentul a 8.000 de dolari, sase luni de inchisoare si suspendarea permisului. In caz ca, intr-o perioada de zece ani, mai este gasit inca o data baut la volan, acesta isi pierde permisul pentru trei ani.

Cu toate ca in alte state este permis totusi consumul de alcool la volan, dar in cantitati mici, depasirea limitelor legale se sanctioneaza aspru ajungindu-se pina la ani grei de inchisoare.

In SUA, un accident mortal din 1997, in care si-a pierdut viata un barbat de 38 de ani, a determinat autoritatile din Seattle sa modifice legislatia rutiera si sa coboare limita de alcoolemie la volan de la 1 la mie la 0,8. In momentul accidentului, soferita avea o concentratie de 0,34 la mie. Femeia vinovata de producerea accidentului a fost condamnata la noua ani de inchisoare si alti patru ani de probatiune dupa eliberarea din puscarie.

Cum ne calculam singuri alcoolemia

Valoarea alcoolemiei este data de cantitatea de alcool pur consumata, in grame, inmultita cu 0,8, atit cit este densitatea alcoolului, totul impartit la greutatea corporala a celui care a baut. De exemplu, un barbat de 70 de kilograme care a baut doua beri va avea o alcoolemie de 0,57 grame la mie.

Fiecare bautura are si cantitatea de alcool pur exprimat la suta de mililitri. In ceea ce priveste berea, aceasta are in medie 5 grame la 100 mililitri. Cu alte cuvinte, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur.

"La persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maxima a alcoolemiei se atinge in 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid si alcoolul ajunge mai repede in singe. La cei care au mincat, pot trece si doua ore pina la atingerea maxima a alcoolemiei", a declarat Rodica Astarastoae, farmacolog in cadrul Institutului de Medicina Legala.

Poate fi calculat si timpul care trebuie sa treaca de la consumarea alcoolului pina la eliminarea completa din organism. Ficatul poate reduce prin oxidare, intr-o ora, o alcoolemie de circa 0,15 la mie. "De exemplu, pentru o imbibatie alcoolica de 1 la mie sint necesare 6-7 ore pina la eliminarea completa a alcoolului, iar pentru 1,5 la mie in jur de 10 ore", a mai spus Rodica Astarastoae.

Cele trei faze ale alcoolemiei

La fiecare dintre aceste valori ale alcoolemiei, starea consumatorului difera. Medicii specialisti vorbesc despre trei faze. Mai jos, specialistii vorbesc despre o persoana de statura si greutate medie:

1) Doua beri sau 100 ml de votca: alcoolemie de 0,5 grame la mie. "Intr-o prima faza apar modificarile de natura psihologica. Individul prinde mai mult curaj si isi spune «sint stapin pe viata mea, pot face ce vreau eu». Nu trebuie uitat rolul euforizant al alcoolului si faptul ca se pierde rationamentul critic. Intr-o a doua faza avem de a face cu starea de ebrietate, cind deja nu mai exista echilibru", a mentionat Vasile Astarastoae, seful IML Iasi.

2) Un litru de vin sau 200 ml palinca: alcoolemie intre 1,02 si 1,40 la mie, in functie de taria vinului – "In functie de alcoolemie, exista stari de ebrietate usoare (0,5 – 1,5 la mie), medii (1,5 – 2,5 la mie) si avansate. Insa modificarile pot fi foarte diferite de la o persoana la alta aflata in aceeasi stare. Trebuie sa se tina cont si de obisnuinta de a consuma bauturi alcoolice", spune Astarastoae. Practic, daca in prima faza este mai greu de observat, la aceste valori pierderea echilibrului este vizibila, iar reactiile la volan sint mult reduse.

3) 200 mililitri de votca amestecate cu doi litri de vin: alcoolemie de peste 3 grame la mie. "Acesta ar fi a treia faza, cind putem vorbi de coma alcoolica, dar aceasta depinde de particularitatile fiecarei persoane. La o alcoolemie de 3 la mie, unii intra in coma, altii nu. Ceea ce depaseste 4 la mie poate sa insemne deces. Dar au fost si cazuri care au scapat de moarte", a mai spus Vasile Astarastoae.

Cel mai grav accident provocat de alcool

La sfirsitul lunii iunie, satul Prigoreni, de linga Tirgu Frumos, a fost zguduit de o adevarata tragedie produsa de un sofer beat crita. Doua tinere insarcinate au fost spulberate de pe marginea drumului de o dubita condusa de Ioan Ciotina (32 de ani), din judetul Suceava. Acesta avea o concentratie de 1,25 miligrame pe litru alcool pur in aerul expirat, adica 2,5 la mie in singe. Politistii l-au retinut pe sofer pe loc, procurorii si instanta admitind propunerea de arestare preventiva, fiind o masura care nu s-a mai luat de ani buni in Iasi. El este in continuare cercetat.

Comentarii