AGA-mani, banii inapoi!

miercuri, 28 aprilie 1999, 23:00
5 MIN
 AGA-mani, banii inapoi!

Multe din structurile de conducere ale societatilor comerciale vasluiene unde FPS este majoritar functioneaza ilegal. Conducerile societatilor, pastorite din virful FPS de Florin Anicai, nu s-au sinchisit sa respecte legea. In aceste conditii, toate hotaririle AGA neinregistrate la ORC Vaslui trebuie sa fie declarate nule, iar membrii AGA, CA si CC de la societatile in cauza trebuie sa dea inapoi milioanele pe care le-au cistigat eludind legea. Cu alte cuvinte, FPS Vaslui se chinuie din rasputeri sa nu respecte legea.
In urma cu o luna, cind am inceput publicarea ciclului de articole "Clanul din fruntea judetului", cei carora le-am dat in vileag numarul de CA, CC si AGA in care sint membri au fost revoltati de cele aparute. Ei afirmau ca datele ori nu sint exacte, ori nu sint adevarate. Monitorul a explicat cititorilor ca, daca exista unele inadvertente, acestea se datoreaza nereactualizarii la ORC Vaslui a listelor cu membrii CA, AGA si CC si ca vina apartine FPS Vaslui, in calitate de proprietar si administrator.
Intr-o conferinta de presa, Florin Anicai, directorul FPS Vaslui, arunca pisica in curtea directorilor spunind ca era datoria lor sa o faca, de parca in obligatiile FPS nu exista si sarcina de a controla legalitatea activitatilor societatilor comerciale, mai ales ca din structurile de conducere ale acestora faceau parte chiar angajati ai FPS Vaslui.
Desi publicarea listei cu membri CA, AGA si CC ar fi risipit orice urma de indoiala asupra legalitatii si moralitatii acesteia, FPS nu a facut acest lucru, ascunzindu-se, in continuare, sub un strat de scuze puerile.
Florin Anicai a spus de fiecare data ca nu poate da publicitatii lista deoarece "are indicatii" verbale de la FPS Bucuresti in aceasta privinta.
Nici dupa ce FPS Bucuresti a promis sindicatelor iesite in strada ca va publica listele cu AGA-mani si CA-mani, la Vaslui acest lucru nu s-a intimplat. In timp ce unii directori de filiale judetene ale FPS recunosc ca tinerea in secret a acestor liste este o greseala, la Vaslui nu s-a vorbit despre acest lucru nici macar in soapta. FPS si Prefectura Vaslui se incapatineaza sa tina in continuare in seif aceasta lista care cuprinde numele unor persoane care fac parte, fara indoiala, din "clanul din fruntea judetului". Mai mult, la timpul respectiv, chiar cei nominalizati declarau ca nu mai fac parte de mult din conducerile unor societati, recunoscind astfel ca lista din 24 februarie, pe care noi am folosit-o pentru a-i deconspira, nu este actualizata.
Legea 31/1990, incalcata cu nerusinare
Concluzia este clara: multe CA, AGA si CC functioneaza ilegal. Legea 31/1990, privind constituirea si functionarea societatilor comerciale, stipuleaza ca orice hotarire AGA trebuie inregistrata, in termen de 15 zile de la adoptare, la ORC. In articolul 130, la alineatul 4, se prevede: "Pentru a fi opozabile tertilor, hotaririle adunarii generale vor fi depuse in termen de 15 zile la Oficiul Registrului Comertului spre a fi mentionate in registru si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a 4-a. In cazul in care aceste hotariri implica modificarea actului constitutiv, se va publica numai actul aditional cuprinzind textul integral al clauzelor modificate. Ele (hotaririle AGA – n.r) nu vor putea fi executate mai inainte de aducere la indeplinire a acestor formalitati."
Tradus pe intelesul tuturor, textul articolului spune ca orice hotarire a AGA, CA si CC este ilegala, daca nu a fost inregistrata la ORC. Foarte grav, respectivele hotariri pot fi atacate in justitie cu sanse mari de reusita de partea celor care s-au simtit nedreptatiti. Ce-ati spune daca la o societate de stat s-a luat hotarirea de a se trimite acasa un numar de oameni si CA sau AGA de aici nu functioneaza legal? Nu cumva acei oameni ar putea contesta in instanta o astfel de decizie si ar putea cere daune de sute de milioane pentru perioada cit au stat acasa fiind concediati in urma unei hotariri ilegale?
Poate la aceste intrebari si la multe altele care se pot ridica FPS Vaslui se va sinchisi sa raspunda. Bineinteles, daca are chef si indicatii de la centru.
Milioanele inapoi!
Daca legea nu a fost respectata, oare nu se cuvine ca cei care trebuiau sa vegheze la respectarea ei (conducerea FPS Vaslui, membrii AGA, CC si CA) si nu si-au facut datoria, sa inapoieze milioanele pe care le-au incasat functionind in afara legii?
Surse din cadrul Camerei de Comert si Industrie Vaslui ne-au declarat ca aproximativ 70-80% din firmele de stat vasluiene se afla in aceasta situatie.
Un exemplu concludent de ilegalitate este cel de la Comcereal. Din iunie 1997, conducerea Comcereal nu a inregistrat la ORC Vaslui nu a mai fost depusa nici o hotarire AGA in care sa fie anuntate modificari in cadrul structurilor de conducere. Si au fost destule. Exemple concrete sint numirile in CC ale Auricai Baltatu si Ofeliei Anicai. Ultima, conform clasamentului publicat nu de mult de cotidianul central "Adevarul", a incasat de la Comcereal 5,159 milioane de lei in 1997 si peste 10 milioane de lei in 1998. Daca prezenta ei acolo este ilegala, oare nu ar trebui ca macar aceasta suma sa fie returnata, din cele 52 de milioane pe care le-a "produs" sotia lui Florin Anicai, anul trecut, din participari in structurile de conducere a societatilor comerciale?
"Din pacate, desi dispun de juristi, cele mai mari nereguli se intilnesc la societatile pe actiuni cu capital majoritar de stat. Sint cazuri in care au luat hotariri in urma cu un an si nu vin sa le inregistreze nici acum", ne-au declarat Elena Mocanu, directorul ORC Vaslui.
Nu numai FPS Vaslui poarta vina acestor ilegalitati, ci si Curtea de Conturi, care are obligatia sa semnaleze orice incalcare a legii.
FPS isi bate joc de contribuabili
Conducerea FPS Vaslui ne-a informat ca un motiv pentru neinregistrarea hotaririlor la ORC ar fi acela ca respectivele societati nu ar avea bani. Hilara explicatie. Costul unei modificari la ORC, cu tot cu publicare in Monitorul Oficial, costa 600.000 de lei, insa in anii trecuti costa cu mult mai putin. Chiar nu se gaseau acesti bani pentru a intra in legalitate?! Dar bani pentru deplasari, protocoluri si achizitionarea de masini de lux cum de s-au gasit? Bani pentru acordarea de recompense si indemnizatii celor din conducere si plata AGA-manilor, CA-manilor si cenzorilor cum de s-au gasit? Ne intrebam citi dintre acestia isi dau seama ca au incasat milioane fara sa functioneze legal?
Unii manageri functioneaza in afara legii
O alta ilegalitate pe care conducerea FPS Vaslui o tolereaza la nesfirsit este incalcarea articolului 137 din Legea 31/1990, care prevede ca administratorii alesi trebuie sa depuna, inainte de preluarea functiei, o garantie. Aceasta nu poate fi mai mica decit valoarea nominala a 10 actiuni sau decit dublul remuneratiei lunare a administratorului. Daca garantia nu este depusa inainte de preluarea functiei, administratorul poate fi considerat demisionat.
Din informatiile pe care le avem, in aceasta situatie se afla multi dintre managerii societatilor cu capital majoritar de stat. Deci, ei ocupa ilegal aceste functii. Deoarece valoarea unei actiuni nominale este de 1.000 de lei, ORC Vaslui a convenit ca garantia sa fie calculata la valoarea de 25.000 de lei actiunea. Deci, garantia care ar fi trebuit depusa are valoarea de 250.000 de lei. O nimica toata, daca ne gindim la cit incaseaza lunar un administrator.
Incheiem acest articol cu o intrebare la care asteptam raspunsul prompt si competent al lui Florin Anicai: cind se va hotari FPS Vaslui sa-si faca datoria? (Nicu VIRLAN, Marius HERMENIUC)

Comentarii