Asistentii maternali intra in piine

vineri, 11 august 2000, 23:00
2 MIN
 Asistentii maternali intra in piine

De curind, 22 de copii institutionalizati in centrele de plasament din judet au fost incredintati asistentilor maternali profesionisti, atestati de Directia Judeteana pentru Protectia Copilului (DJPC) Vaslui. Decizia a fost luata in urma sedintei Comisiei pentru protectia copilului din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, care s-a desfasurat pe 31 iulie.
Actiunea se inscrie in cadrul unui proiect declansat la nivelul intregii tari, sub titulatura de "Asistentii maternali profesionisti – prezent si viitor" de Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC). La rindul sau, proiectul face parte din Programul national de promovare a protectiei de tip familial a copilului aflat in dificultate, reglementata prin Hotarirea de Guvern nr.260/2000.
In judetul nostru, desfasurarea proiectului este asigurata prin cofinantare din partea ANPDC si CJ Vaslui. ANPDC a virat deja 706 milioane lei in contul CJ. Consiliul Judetean a contribuit cu 239 milioane de lei, reprezentind contravaloarea logisticii pusa la dispozitie.
"La noi, in proiect sint inclusi 61 de asistenti maternali profesionisti. Pina acum la 22 dintre ei li s-au incredintat copii. Practic, ei incheie un contract de munca cu noi in baza caruia trebuie sa ingrijeasca, sa educe si sa se ocupe indeaproape de orfani, ca si cum ar fi proprii lor copii. In general, asistentii maternali prefera sa ia copii cu virsta cuprinsa intre 1 an si 5 ani. Dintre cei 22 de copii incredintati, patru provin de la Sectiile de distrofici ale spitalelor din Tutova si Codaesti, unul din Centrul de plasament «Elena Farago» Birlad, opt de la Centrul de plasament nr.3 Birlad, unul de la Centrul de plasament nr.2 Birlad, sase de la Centrul de plasament nr.1 Vaslui si doi de la Centrul de plasament nr.4 Falciu", ne-a declarat Gheorghe Stoica, secretarul CJ Vaslui.
Un asistent maternal care ia in ingrijire un orfan primeste un salariu lunar de circa 1,1 milioane de lei. Contractul de munca pe care il incheie este pe o durata de trei ani, timp in care personalul de specialitate din cadrul DJPC Vaslui efectueaza verificari periodice pentru a vedea daca asigura, intr-adevar, o reala protectie copiilor. "Anul acesta, in primavara, am avut un asistent maternal din Birlad caruia a trebuit sa-i retragem toate drepturile. Motivul a fost ca nu a asigurat conditiile de trai necesare celor trei copii incredintati. Practic, cind s-a efectuat un control, s-a descoperit ca micutii erau subnutriti, fapt constatat si de medicii specialisti. A trebuit sa luam copiii de la el. Am avut si doua cazuri in care doi asistenti maternali care luasera copii, au renuntat, ulterior, dupa sase luni. Dar, din motive obiective deoarece femeia respectiva a nascut si nu mai putea sa suporte cheltuielile si pentru celalalt."
La expirarea contractului, asistentul maternal, daca doreste, il poate prelungi cu inca trei ani. De asemenea, are dreptul de a infia un orfan.
In judetul Vaslui, sint atestati un numar de 133 de asistenti maternali profesionisti, insa doar 61 au fost inclusi in proiectul ANPDC. Ceilalti au copii luati in ingrijire, dar cheltuielile sint suportate de organizatii private. (Razvan CALIN)

Comentarii