Asistentii medicali ramin fara piine

joi, 23 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Asistentii medicali ramin fara piine

Medicii de familie vor ramine fara mare parte din fondurile alocate lunar de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui. S-a ajuns la aceasta situatie deoarece Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a hotarit ca bugetele de practica alocate lunar medicilor de familie sa fie diminuate.
Lovitura de gratie data cabinetelor medicale individuale a fost ca aceasta hotarire a CNAS se aplica retroactiv, cu incepere de la 1 iulie. Astfel, medicii de familie se vad in situatia de a mai aduce bani de acasa pentru a-si putea mentine pe linia de plutire cabinetele.
"Prin ordinul 2.834/8 noiembrie 2000, semnat chiar de Serban Turconi Bubenek, directorul CNAS, s-a hotarit ca aceasta reglare de buget sa se aplice retroactiv. Ca atare, ni se iau foarte multi bani din urma. Ori, acest lucru este ilegal si contravine legislatiei CNAS, pentru ca o reglare de buget se face trimestrial. Normal, odata ce a trecut trimestrul III, nu se mai poate face nici o reglare. Acum, pentru lunile iulie, august, septembrie, octombrie si noiembrie, trebuie sa dam bani inapoi", ne-a declarat doctorul Ioan Fernand Faighel, reprezentantul medicilor de familie din Birlad in Colegiul Medicilor din judetul Vaslui.
Cea mai severa urmare a acestei situatii va fi aparitia unui val de disponibilizari in rindul asistentilor medicali care practica in cabinete. Actualmente, in Birlad exista 50 de asistenti medicali care lucreaza in cele 30 de cabinete medicale individuale. De asemenea, medicii de familie vor ramine fara fonduri pentru achizitionarea diferitelor materiale sanitare necesare.
"Iarasi nu vom avea asigurat agentul termic, apa si curentul electric, pentru ca vom fi nevoiti sa aminam plata acestora luna de luna. Nu vom avea solutii dezinfectante, manusi, seringi, spatule si tot ceea ce ne trebuie pentru a ne putea desfasura activitatea. Pacientii vor trebui sa-si cumpere singuri seringile pentru ca noi nu vom mai avea fonduri pentru asa ceva", ne-a mai spus medicul Faighel.
Cel putin din punctul de vedere al medicilor de familie birladeni, vina pentru aceasta situatie o poarta directorul CNAS. Medicii au fost extrem de iritati si de faptul ca Bubenek, intr-o aparitie televizata, a declarat ca aceasta corectare a bugetului nu se va aplica retroactiv, iar, ulterior, a transmis un fax caselor judetene prin care le-a cerut sa faca tocmai acest lucru. Din aceasta cauza, medicii de familie il considera "demolatorul asistentei medicale primare".
Din nefericire, cel putin la nivel local, medicii nu pot face nimic pentru a indrepta lucrurile. "CJAS nu face altceva decit sa execute ordinul CNAS. Nu se mai poate negocia nimic. Asa ca va trebui sa dam oameni in somaj, iar pe cei care vor mai ramine ii vom plati la jumatate decit o faceam pina acum. Efectiv, sintem dezamagiti de tot ceea ce se intimpla acum", ne-a mai precizat doctorul Faighel. (Razvan CALIN)

Comentarii