Copii uitati pe patul de spital

sâmbătă, 11 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Copii uitati pe patul de spital

De la inceputul anului si pina in prezent, 57 de mame care au nascut la Spitalul judetean Vaslui si-au parasit pruncii, fara nici o remuscare.
"Sint probleme sociale adevarate, adica saracia isi spune cuvintul", ne-a declarat medicul specialist pediatru Victoria Pavel, seful Sectiei Neonatologie. Ea ne-a spus ca, daca pina acum mamele care isi abandonau copiii erau tinere, de multe ori chiar eleve, nasterea fiind pentru ele un accident, anul acesta este din ce in ce mai mare numarul femeilor mature care nu au unde-si duce pruncii. Nou-nascutii, unii cu probleme, altii sanatosi, sint parasiti si lasati pe paturile spitalelor.
Aceasta situatie ingreuneaza bunul mers al activitatii spitalului deoarece copiii parasiti sint crescuti pe cheltuiala Maternitatii. Apoi sint preluati de Leaganul de copii, dar numai cind sint locuri disponibile.
"Nu stiu cit sint de aglomerate leaganele noastre, dar politica actuala este ca numarul copiilor internati in aceste institutii sa fie din ce in ce mai mic. De aceea, dosarele pentru leagan sint foarte bine studiate si nu reusesc decit copiii care, intr-adevar, trebuie sa ajunga acolo", ne-a declarat dr. Pavel.
Unele mame isi interneaza copiii in spital si apoi fug
Se intimpla frecvent ca mamele, aflate in mare impas material, sa gaseasca o alta modalitate de a-si abandona copiii: internindu-i in sectiile de pediatrie si "uitindu-i" acolo.
"Pe linga cei 57 de copii parasiti pe care ii avem in evidenta, numai noi stim cite mame au spus: «Il iau inapoi, dar nu stiu cum il voi creste.» Conditiile in care cresc acesti copii nu sint dintre cele dorite, dovada numarul mare al celor care se intorc in Pediatrie si sint, la rindul lor, parasiti", ne-a mai spus Victoria Pavel. Ea a precizat ca nu exista nici o lege care sa-i oblige pe parinti sa-si ia copiii inapoi. Cea mai folosita metoda este fuga. De multe ori, la internare, mama da o adresa falsa si de aceea, atunci cind cadrele medico-sanitare incearca sa gaseasca familia constata ca la locul cu pricina locuieste altcineva. Consecinta: copilul ramine in grija statului.
"Vreau sa-mi pastrez copilul, dar nu am nici eu unde sa stau"
Elena Helgiu, de 45 de ani, din Tacuta, Vaslui, a nascut un baietel frumos si voinic, caruia i-a dat numele Viorel Andrei.
Femeia nu face parte din categoria mamelor care isi abandoneaza copiii, dar, din cauza saraciei, nici nu prea are cum sa-l pastreze. Nu are casa, nu are sot care sa o ajute si nici macar nu are un loc de munca. Toata viata a muncit cu ziua pe la oamenii din sat. "Vreau sa-mi pastrez copilul, dar nu am nici eu unde sa stau", ne-a spus, cu durere, Elena Helgiu.
Ea ne-a povestit ca, in urma cu ceva timp, s-a indragostit de un barbat. A crezut ca, prin nasterea acestui copil, dragostea lor va fi mai puternica. Recunoaste ca i-a trecut prin gind sa faca un avort, dar a considerat ca pacatul ar fi prea mare. S-a gindit sa-l aduca pe lume in speranta ca acel barbat isi va recunoaste copilul si o va accepta si pe ea. Prietenul ei este dintr-un alt judet si pina acum nu a avut cum sa-i spuna de existenta copilului. Dupa felul in care povestea, se pare ca nu isi pune prea mari sperante in ajutorul lui. Deocamdata, caminul ei si al copilului abia nascut este spitalul. Nu pentru mult timp insa. Daca nu va gasi o solutie pentru a-l putea pastra, cu siguranta Andrei se va alatura celorlalti micuti care nu vor sti niciodata ce inseamna cuvintul "mama". (Laura GRASU)

Comentarii