Primarul Ioan Costin a aminat razboiul

sâmbătă, 28 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Primarul Ioan Costin a aminat razboiul

La sedinta Consiliului Local (CL) Husi, din 26 noiembrie, pe ordinea de zi au fost puse in discutie doar 14 puncte, din cele 16 programate. Doua puncte, anuntate ca fiind cele mai importante, au fost scoase aminate, la interventia primarului Ioan Costin, care a cerut un ragaz de doua saptamini.
Primarul a aminat astfel razboiul care se prefigura, intre membrii partidelor reprezentanti in CL, precum si intre Comisia Buget – Finante a CL si functionarii primariei. Punctele aminate se refereau la "aprobarea pe 1999 a organigramei, statului de functii si a fiselor de evaluare a posturilor pentru personalul primariei", precum si "aprobarea organizarii in cadrul primariei a Serviciului stabilire, constatare, control, urmarire si incasare impozite si taxe locale".
Cu o saptamina inainte de sedinta, conducerea primariei s-a intilnit cu Comisia Buget-Finante (alcatuita din consilierii Liviu Iacob – presedinte, Grigore Benchea – secretar, Lucian Copacinschi, Ioan Ciomaga si Constantin Birsan – membri), care au dezbatut problema reducerii personalului din primarie. Atunci, nu s-a ajuns la un acord, intrucit conducerea primariei nu a acceptat disparitia unui post din serviciile institutiei.
La sedinta din 26 noiembrie, Comisia de Buget-Finante a cerut: "Reducerea a 9 posturi din birourile institutiei si in special la Camera Agricola, Protectie Sociala, Urbanism etc. In acelasi timp, se va da acordul infiintarii Serviciului stabilire, constatare, control, urmarire si incasare impozite si taxe locale, pentru care se va angaja 10 persoane".
Dupa varianta Comisiei Buget-Finante, din cei 44 de functionari ai primariei, ramineau numai 35, la care se adaugau cei 10, care urmau sa lucreze in cadrul noului serviciu. Deci, in total, ramineau 45 de functionari.
In varianta primariei se propunea ca, pe linga cei 44 de functionari, sa mai fie angajati inca 10.
Batalie pentru 9 posturi
"Am propus acest lucru, pentru ca banii sint destul de putini si nu avem dreptul sa-i aruncam in vint. Sint destule persoane in cadrul primariei care nu-si justifica locul de munca. Executivul are varianta sa, care urmareste mentinerea intregului personal la locurile de munca. Aceasta, chiar daca persoanele vin la lucru numai sa-si ia salariile. Totul se rezuma la contribuabili, pentru ca din impozitele si taxele acestora provin salariile din primarie. Dorim sa se desfiinteze 9 posturi, iar persoanele care ramin au motivatia sa lucreze mai eficient, cu un control mai sigur din partea sefilor de servicii. Reactia primarului a fost normala: sa masoare de doua ori si sa taie odata. El a cerut un ragaz pentru un timp, pentru ca era normal. Nu putea sa se implice nici in problema personalului din primarie si nici in hotarirea noastra", ne-a declarat Liviu Iacob.
Primarul Ioan Costin a tinut sa se explice: "La expunerea de motive, erau doua variante: prima a conducerii primariei si cealalta a Comisiei Buget-Finante. Consilerii din cadrul comisiei trebuiau sa mentioneze de ce au luat hotarirea desfiintarii celor 9 posturi. Sa demonstreze ca cele 9 posturi trebuie desfiintate din cauza unor motive bine intemeiate. Ori, eu am stins conflictul din fasa. Peste doua saptamini, cind voi programa sedinta extraordinara, voi prezenta cele mai sigure expuneri de motive."
Chirica Giosu, consilier PDSR: "Organiograma poate fi completata pentru sedinta extrordinara. Domnul primar va avea grija de acest lucru"
Constantin Birsan, consilier PD: "Putea sa se discute punctul referitor la infiintarea serviciului, fara a lua in calcul problema personalului din primarie. Daca domnul primar asa a hotarit, asa sa fie pina la sedinta extraordinara."
Ioan Croitoru, consilier PSM: "Noi dam spectacole gratuite. Primarul sa se pregateasca cum se cuvine si dupa aceea sa se prezinte in fata noastra." (Gabrian BEJENARU)

Comentarii