"Boierii" de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Birlad

luni, 14 august 2000, 23:00
6 MIN
 "Boierii" de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Birlad

Pensionarii Vasile Luca si Gheorghe Alexandru au facut parte dintr-o comisie care a verificat activitatea CARP Birlad in perioada 5 iunie – 27 iunie. Prezentarea concluziilor raportului de verificare a fost stabilita a se face in cadrul Adunarii Generale din 16 iulie. Luca si Alexandru sustin ca, desi in urma verificarilor efectuate au descoperit deficiente in activitatea CARP, nu li s-a permis sa le prezinte pe 16 iulie membrilor unitatii.
"Pe luna mai s-au executat 18 sicrie, insa doar 11 au iesit cu chitanta"
"La atelierul de timplarie al unitatii am descoperit ca pe luna mai s-au executat 18 sicrie, insa doar 11 au iesit cu chitanta. La cizmarie, timp de doua saptamini, nu s-a emis nici o chitanta si am gasit stocuri «in rosu» atit la magazia de materiale, cit si la toate atelierele. Contabilul-sef nu a intocmit – desi avea obligatia sa o faca, conform legii – si nu a prezentat bilantul contabil de sfirsit de an, desi incepind cu 1 ianuarie 2000 CARP a devenit persoana juridica fara scop lucrativ", ne-a declarat Gheorghe Alexandru.
Cei doi acuza faptul ca salariatii CARP Birlad au ajuns sa primeasca cite 20 de salarii in plus pe an datorita unor prevederi din Contractul Colectiv de Munca (CCM) negociat in octombrie 1998 si expirat in octombrie 1999. "CCM obliga CARP Birlad sa acorde angajatilor drepturi si facilitati pe care nu le pot avea nici unitatile productive cu profil de munca grea. Astfel, s-a ajuns ca un salariat sa ridice sase-sapte milioane de lei pe luna. Se acorda: trimestrial, premii din dobinzile acordate la imprumuturi in valoare de 100% din salariu; premii anuale de 100% din salariu; un salariu tarifar ca prima de vacanta; prime speciale cu diferite ocazii; spor de stres, care este de 10% din salariu; ajutor de iarna un salariu tarifar neimpozabil; premii trimestriale, in valoare de 1,5 si 2 milioane lei, pentru activitati deosebite; premii de investitii; premii pentru munca suplimentara. Daca un angajat naste un copil, i se mai da un salariu. S-a mai negociat sa li se acorde materiale de intretinere si protectie: doua halate de pinza in fiecare an, un costum de haine la 24 de luni, patru bluze cu mineca scurta la 12 luni, patru bluze cu mineca lunga la 12 luni, incaltaminte si cite 300.000 de lei lunar pentru hrana, dar asta nu s-a mai luat", ne-a declarat Vasile Luca.
"Jaf la drumul mare cu incalcare sistematica a legilor financiare, contabile si chiar ale statului"
Cei doi membri ai comisiei de verificare au afirmat ca o decizie a Consiliului de Administratie (CA) din 15 iulie 1996 a incalcat un articol din statului CARP Birlad. In urma acestei hotariri, Mihai Epure a fost numit sa se ocupe de efectuarea lucrarilor de constructie a noului sediu al CARP, desi articolul 20 din statut interzice asa ceva. Pentru aceasta noua indatorire, contabilul-sef a primit, numai in 1999, 12.985.000 de lei. Verificarile au mai scos la iveala ca s-au acordat la toti salariatii, membri CA si ai Comisiei de Cenzori (CC), imprumuturi de cite 10-20 de ori mai mari decit capitalul depus si cu o dobinda de doar 6%. Conform statului CARP, acestia trebuiau sa achite o dobinda de 24%. "In total, au luat imprumuturi de 280 milioane lei, la care ar fi trebuit sa achite o dobinda de 57 milioane lei, dar n-au dat decit vreo sase milioane. Astfel, CARP a fost pagubita cu circa 50 milioane de lei. S-a mai constatat ca unii angajati au facut imprumuturi cu dobinda redusa de cite doua-trei ori pe an", ne-a mai precizat Luca.
Luca si Alexandru sustin ca nu au gasit procese verbale de receptie si nici listele cu materialele achizitionate pentru construirea noului sediu al unitatii. Contabilul-sef Mihai Epure mai este acuzat ca, din vina lui, unitatea a pierdut 157 milioane de lei, intrucit aceasta suma a fost depusa la Bankcoop Birlad. Oamenii spun ca Epure ar fi trebuit sa retraga la timp disponibilitatile unitatii inainte ca banca sa dea faliment. Din aceasta cauza, in perioada mai-noiembrie 1999, CARP Birlad nu a achitat impozitele pe salarii.
"In concluzie, jaf la drumul mare cu incalcare sistematica a legilor financiare, contabile si chiar ale statului. Sub conducerea actualului CA si sub administrarea contabilului-sef Epure, CARP a ajuns casa de binefacere pentru angajati si banca comerciala pentru membrii cotizanti. Daca nu se stopeaza aceste abuzuri, CARP s-ar putea sa se apropie, in final, de soarta FNI", ne-a mai spus Vasile Luca.
"Cind m-am angajat aici, in urma cu cinci ani, erau falimentari"
In replica, Mihai Epure ne-a precizat ca toate aceste afirmatii sint false si nefondate. Mai mult, contabilul-sef sustine ca cei care ii aduc aceste acuzatii au fost pusi de actuala conducere a CARP pentru a fi inlaturat din institutie. "Cei care au realizat controlul l-au facut superficial. Spre exemplu, la atelierul de timplarie, restul de sicrie sint in stoc, fapt ce se poate verifica. Bilantul contabil l-am intocmit si a fost prezentat in cadrul raportului CC din Adunarea generala de pe 21 mai. Cind m-am angajat aici, in urma cu cinci ani, erau falimentari. Eu am introdus ordinea si disciplina in circuitul financiar. Am atras bani, am facut incasari si m-am angajat ca se poate face un nou sediu al unitati, pentru ca in cel vechi nu se mai putea lucra. Tot ce a fost legat de construirea noului sediu a fost dirijat de mine, pentru ca n-avea cine altcineva. Eu am reclamat pe Gheorghe Vrabie, presedintele CARP Birlad si pe unul dintre membrii CC ca nu-si fac datoria. Cind s-a facut comisia de verificare, s-au gindit sa ma atace pe mine. Pentru toate lucrarile care s-au realizat eu nu am luat nici un ban. Suma pe care ei spun ca am incasat-o (12.985.000 lei) reprezinta banii pe concediul neefectuat din ultimii doi ani. Practic, in ultimii patru ani eu nu mi-am luat concediu pentru ca a trebuit sa stau sa ma ocup de lucrarile astea. Constructia ar fi costat circa 6 miliarde de lei, dar pina acum am reusit sa o fac cu doar 1,4 miliarde de lei. Pe de alta parte, ei nu spun nimic despre faptul ca, dupa calculele mele initiale, noul sediu ar fi putut fi terminat in doi ani, incepind din ’96, iar costul s-ar fi ridicat la doar 800 milioane de lei. Cind le-am spus asta, m-au facut aventurier, ca nu se poate asa ceva. Dar acum s-a ajuns sa cheltuim 1,4 miliarde de lei, iar plusul de 600 milioane de lei a aparut din vina presedintelui Vrabie si a membrilor CC, care l-au tinut in brate. Eu le-am zis sa-l schimbam, ca e presedinte doar cu numele."
"Vrabie trebuia schimbat de acum trei ani, cind s-a pus «de-a curmezisul» pentru ridicarea noii cladiri"
"Vine si sta doua-trei ore, dupa care pleaca. Vrabie trebuia schimbat de acum trei ani, cind s-a pus «de-a curmezisul» pentru ridicarea noii cladiri. Mi-au trebuit trei luni ca sa-l conving ca este necesara aceasta cladire si ca se poate face. Spunea ca putem sa-i taiem miinile ca el nu semneaza nici un act in aceasta privinta. Apoi, cind au vazut ca se poate face, au spus ca ei au facut si acum vor sa ma dea afara. Treaba asta n-o stie nimeni. Nimeni din conducere nu m-a ajutat la constructia noului sediu. Ba au zis ca de asta am insistat eu, pentru ca as vrea sa-mi fac si eu o vila. Dar eu am vila cu trei etaje din 1980 si nu-mi trebuie nimic. Nu este adevarat ca nu sint situatii de lucrari. Cei care au verificat, nici macar nu le-au cerut. Tot ce s-a executat la noul sediu a fost facut numai pe baza de acte exacte", ne-a declarat Epure.
Referitor la cele 20 de salarii in plus pe care le-ar lua un angajat al unitatii, el ne-a mai precizat ca nu este adevarat si ca se acorda doar primele care se dau in orice institutie sau agent economic. Contabilul-sef sustine ca, de cind lucreaza aici, nu s-a alocat nici un leu pentru imbracaminte sau incaltaminte, din cauza economisirii banilor necesari sediului. In ceea ce priveste imprumuturile "preferentiale" acordate angajatilor, Epure a afirmat ca pentru acestia s-a fixat dobinda de 6% in urma unei decizii mai vechi a CA. (Razvan CALIN)

Comentarii