A inceput Tabara Internationala de creatie de la Cucuteni

duminică, 10 august 2008, 19:51
2 MIN
 A inceput Tabara Internationala de creatie de la Cucuteni

La vernisajul taberei au fost asteptati ieri toti artistii. Din totalul celor 10, in acest an, 5 expun pentru prima data la Cucuteni, respectiv grupul focAR, compus din Alina Tudor si Razvan Neagoe, Eugen Petri, din Ploiesti, Ramon Sadac si Virginia Toma din Bucuresti, Oana Todirica din Iasi si Mihai Soare, tot din Bucuresti. In fiecare zi artistii isi vor concentra atelierele pe cite una din cele sapte culori, care apartin spectrului solar: rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo si violet. Alaturi de expozitiile fiecaruia, organizatorii au mai pregatit si mici reprezentatii de proiecte video sau concerte de muzica populara, pentru fiecare zi in parte.

"Am ales tema spectrului solar pentru ca este editia a saptea a taberei si pentru ca este o tema vesela, cu posibilitati largi de exprimare. Artistii ne-au trimis deja niste proiecte pe colori, dar inca nu stim exact cum va arata", a declarat artistul Ionela Mihuleac, coordonatorul anual al taberei de creatie.

Prima surpriza ingenioasa de la Cucuteni a fost cea a artistului Ghenade Popescu, din Chisinau, care a carat pe roti pina la Cucuteni, timp de sase zile o mamaliga uriasa, cu un fond de 2/3 metri, dar nu oricum, ci costumat din cap pina in picoare in torbe (n.r. – desaga, sacose populare moldovenesti). "El a pregatit un proiect pentru culoarea galben, la care va lucra cu mamaliga si faina de porumb. Costumul sau realizat din torbe reprezinta o ironie la situatia din tara si reprezinta totodata atitudinea de rabdare continua, comuna oamenilor din Moldova. Mamaliga este ca un iglu, se poate locui in ea", a spus Ionela Mihuleac.

Tot ieri si-au mai prezentat expozitiile personale Iosif Ioji, din Timisoara, expozitie de carte-obiect, Alina Bondrea, din Cluj Napoca, o expozitie de fotografie si instalatie si un grup de copii din Valea Lupului, care au prezentat o mini-expozitie de ceramica. "Vor mai fi expuse si alte expozitii din anii trecuti, de sculptura in aer liber, sau vase de ceramica. In acest an, alaturi de produsele naturale obisnuite, precum lemnul sau lutul, se va lucra in plus si cu material textil. Este vorba despre un proiect de serigrafie pe pinza, in culorile ROGVAIV, care apartine lui Iosif Stefan Tasi", a mai declarat Ionela Mihuleac.

Iesenii vor putea vedea operele artistilor pina pe 24 august, ultima zi a expozitiei, iar copiii pot participa chiar la atelierele de lucru. "Vom incerca sa facem si un jurnal zilnic, cu fotografii si ce s-a intimplat in ziua respectiva, care vor fi expuse pe site-ul www.artevizuale.ro, unde se pot gasi si alte informatii legate de expozitii", a mai spus Ionela Mihuleac.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii