„Uriasii muntilor”, una dintre cele mai bune premiere ale ultimilor ani la Teatru National

luni, 13 aprilie 2009, 21:32
3 MIN
 „Uriasii muntilor”, una dintre cele mai bune premiere ale ultimilor ani la Teatru National

"Uriasii muntilor", ultima piesa semnata de laureatul Premiului Nobel pentru literatura, Luigi Pirandello, este o piesa despre teatru, despre un spatiu in care realul si prezentul se topesc in irealul lumii onirice. Silviu Purcarete, unul dintre cei mai apreciati regizori romani la ora actuala, a ales sa monteze aceasta piesa cu echipa de actori de la Teatru National iar premiera a avut loc duminica.

Desi cele 150 de locuri nu au fost ocupate decit in proportie de 90%, spectatorii au putut trai timp de o ora si 45 de minute o poveste in care efectele vizuale, luminile, costumele si insasi povestea ne-au reamintit ce inseamna sa vezi o piesa de teatru de exceptie. Scenografia a fost semnata de un artist la fel de apreciat ca si Purcarete, Dragos Buhagiar.

Cu toate acestea, parerile criticilor cu privire la jocul actorilor sint impartite. "Este un spectacol vizual, cu imagini scenice foarte frumoase, cu rezolvari regizorale si scenografice inspirate. In opinia mea, sustinerea actoriceasca nu se ridica insa la nivelul viziunii regizorale si scenografice. Iar acelasi lucru l-am remarcat si atunci cind a lucrat aici Mihai Maniutiu. Poate, dupa citeva reprezentatii, personajele, si ma refer aici in mod special la Cotrone si la contesa Ilse, vor capata mai multa profunzime, se vor imbogati ca nuante interpretative. Atunci, vom avea o montare asa cum a imaginat-o si a dorit-o Silviu Purcarete", sustine Oltita Cintec, care a fost prezenta la majoritatea repetitiilor acestei piese, tinind chiar si un jurnal de repetitii. "A fost o delectare spirituala pentru ca Purcarete si Buhagiar lucreaza minunat", spune ea. Oltita Cintec nu a fost singurul critic de teatru prezent in sala.

Iulia Popovici s-a bucurat sa vada ca si la Iasi se intimpla lucruri frumoase. "Acest spectacol este un fel de experiment, un miracol in sine care prinde foarte bine actorilor de aici. Colaborarea pare sa fi fost foarte benefica pentru ca fata de alte spectacole ceea ce au facut la Purcarete i-a scos pe actori de pe fagasele comune", spune Iulia Popovici, care a aplaudat scenografia semnata de Buhagiar si a salutat maniera in care acesta stie sa se joace cu lumina pentru a crea tensiunea sau misterul fiecarei replici. "Spectacol de la Iasi face parte din cadrul montarilor de grup pe care le face Purcarete, ca cele de la Teatru din Craiova. Dar un spectacol poate deveni global doar daca are impact local", adauga Iulia Popovici.

Cei prezenti in sala au savurat povestea unei trupe de teatru, condusa de Contesa, jucata de Livia Iorga, care alege sa spuna lumii povestea unui scenarist care s-a sinucis din dragoste pentru ea. Acestia au ajuns intr-un tinut in care visul poate deveni realitate, spatiu condus de Vrajitor, jucat de Sergiu Tudose. Finalul acestui spectacol intra intr-un alt registru. Decorul intra in semiobscuritatea unui ecran de televizor pe care isi face aparitia chiar directorul teatrului Cristian Hadji-Culea care prezinta publicului propunerea regizorului pentru finalul acestei piese neterminate de Pirandello.

Printre cei care au vizionat piesa s-a aflat si directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Acesta a venit la Iasi special pentru a vedea piesa pe care a inclus-o deja in programul editiei de anul acesta.

Comentarii