Alegeri in Transnistria: Evgheni Sevciuk este inlocuitorul lui Smirnov

luni, 26 decembrie 2011, 10:35
2 MIN
 Alegeri in Transnistria: Evgheni Sevciuk este inlocuitorul lui Smirnov

 Contracandidatul lui Evgheni Sevciuk, Anatolii Kaminski, ar fi votat 19,67 la suta din alegatori, in timp ce 4,45 la suta dintre cei cu drept de vot s-au pronuntat impotriva tuturor.

Comisia electorala locala urmeaza sa anunte primele rezultate oficiale la ora 10. Actualul lider separatist, Igor Smirnov, a refuzat sa voteze.

Reamintim ca Smirnov a ratat clasarea in turul doi al alegerilor sefului regiunii separatiste a Moldovei.

 Asa-numita "Comisie Electorala Centrala" de la Tiraspol va anunta luni rezultatele preliminare ale celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale nerecunoscute.

Procesul de votare s-a incheiat duminica la ora 20.00. Prezenta la urne a fost de peste 51%, in comparatie cu aproape 59% la 11 decembrie, atunci cand s-a desfasurat primul tur de scrutin. In turul doi au concurat fostul sef al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, care a acumulat peste 38% din voturi si actualul presedinte al asa-numitului legislativ, Anatoli Kaninski, cu ceva mai mult de 26%. Anatoli Kaminski este considerat favoritul Moscovei. Actualul lider separatist, Igor Smirnov, care a condus regiunea timp de peste 20 de ani a suferit, in mod surprinzator, o infrangere la aceste alegeri, dupa ce a pierdut sustinerea Moscovei.

Chisinaul, ca si comunitatea internationala, nu recunoaste asa-numitele alegeri, dar premierul Vlad Filat a declarat saptamana trecuta ca este dispus sa dialogheze cu Tiraspolul, indiferent cine va reprezenta conducerea regiunii. In acelasi timp, analistii de la Chisinau considera ca oricine va castiga alegerile, situatia din regiune si procesul de negocieri cu Chisinaul nu va fi influentat semnificativ.

Autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana si-a declarat independenta in anul 1990, in contextul Miscarii de eliberare nationala din fosta Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. Regiunea a fost si este in continuare sustinuta, de facto, de Federatia Rusa, care are si un contingent militar si munitii concentrate in aceasta regiune. Negocierile pentru reglementarea conflictului, care in anul 1992 s-au soldat si cu confruntari armate, nu au avut niciun succes. Ultimul format de negocieri, cunoscut sub denumirea 5A2, creat la sfarsitul anului 2005, nu s-a intrunit timp de mai bine de cinci ani. Negocierile au fost reluate cu mai putin de o luna in urma, dar expertii sunt sceptici in privinta functionalitatii acestuia. (Realitatea.net)

Comentarii