China: lansare reusita, pentru o prima „intalnire spatiala” a doua module chinezesti

marți, 01 noiembrie 2011, 14:41
2 MIN
 China: lansare reusita, pentru o prima „intalnire spatiala” a doua module chinezesti

Conectarea va avea loc "in urmatoarele doua zile dupa lansarea vehiculului Shenzhou VIII la o altitudine de 343 de kilometri deasupra Terrei", a anuntat agentia de presa China Noua.

Vehiculul Shenzhou VIII a fost lansat la ora locala 05.58 (21.50 GMT, luni) din desertul Gobi (nord-vestul Chinei) cu ajutorul unei rachete Long March 2F. S-a separat de racheta lui propulsoare la 200 de kilometri deasupra Terrei, a precizat aceeasi agentie de presa.

Shenzhou VIII se va conecta cu modulul de teste Tiangong-1 ("Palat celest"), lansat pe 29 septembrie, cele doua vehicule spatiale fiind plasate pe aceeasi orbita si navigand cu o viteza de aproximativ 28.000 de kilometri/ ora in jurul Terrei.

Stapanirea procedurilor de conectare pe orbita reprezinta o etapa cruciala in cucerirea spatiului, reusita deja de rusi si de americani inca din anii 1960.

Ea "va permite Chinei sa realizeze o explorare a spatiului pe o scala mai mare", a declarat Zhou Jianping, inginerul-sef al programului de zboruri spatiale cu echipaj uman la bord, citat de agentia China Noua.

Pentru a asigura succesul misiunii, "modificari considerabile" au fost aduse vehiculelor spatiale, in raport cu precedentele module Shenzhou, a declarat Wu Ping, purtatorul de cuvant al programului chinez de zboruri spatiale.

Shenzhou VIII va intregistra imagini si va transmite specialistilor de la sol o serie de parametri care vor fi utilizati apoi pentru viitoarele "intalniri spatiale" ale vehiculelor ce vor avea echipaj uman la bord.

Conectarea va fi realizata in cadrul unui program ce vizeaza inzestrarea Chinei, in decursul unui deceniu, cu o statie orbitala, pe care un echipaj de astronauti va putea sa locuiasca intr-o deplina autonomie pentru mai multe luni, dupa modelul fostei statii spatiale rusesti MIR si al actualei Statii Spatiale Internationale (ISS).

Daca misiunea Shenzhou VIII va fi un succes, China va lansa in 2012 alte doua vehicule care se vor conecta cu Tiangong-1 – Shenzhou IX si Shenzhou X, iar unul dintre ele va avea la bord un echipaj uman.

Doua femei fac parte dintre astronautii selectionati sa se antreneze pentru aceasta misiune. Daca vor fi alese, ele vor fi primele chinezoaice trimise de tara lor in spatiu.

Marti, vice-premierul chinez Zhang Dejiang a asistat la lansare de la baza Jiuquan din desertul Gobi, unde au fost de asemenea prezenti reprezentanti ai Agentiei Spatiale Europene (ESA) si ai Agentiei Spatiale Germane (DLR).

Shenzhou VIII are la bord 17 experimente stiintifice, inclusiv din domeniul microgravitatiei, realizate de savanti chinezi si germani.

Este pentru prima data cand experimente din acest domeniu au fost realizate in urma unei cooperari internationale, in cadrul programului chinezesc de zboruri spatiale, a declarat Wu Ping.

China a realizat primul ei zbor spatial cu echipaj uman la bord, in 2003, devenind astfel a treia tara care a trimis oameni in spatiu, dupa Uniunea Sovietica si Statele Unite ale Americii.(Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii