CNI: Perspectiva reducerii bugetului ANI pe 2012 va afecta angajamentele asumate prin MCV

joi, 08 decembrie 2011, 10:04
3 MIN
 CNI: Perspectiva reducerii bugetului ANI pe 2012 va afecta angajamentele asumate prin MCV

"Consiliul National de Integritate a luat act de decizia Comisiilor juridice ale Parlamentului Romaniei de a aviza negativ Proiectul de Buget propus spre alocare Agentiei Nationale de Integritate pentru anul 2012 de catre Guvernul Romaniei si isi exprima ingrijorarea fata de efectele negative pe care perspectiva reducerii bugetului pentru 2012 le va avea asupra activitatii Agentiei Nationale de Integritate si a angajamentelor Romaniei asumate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare", potrivit unui comunicat remis, joi, de CNI.

Institutia subliniaza ca Agentia Nationala de Integritate nu este numai un obiectiv in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, ci si o institutie menita sa garanteze buna exercitare a functiilor publice in Romania.

Conform Proiectului de Lege a Bugetului de Stat pentru anul 2012, Guvernul a alocat Agentiei Nationale de Integritate, pentru anul anul 2012, suma de 42.930 mii lei, din care 22.320 mii lei vor fi rambursati de catre Comisia Europeana prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, deoarece reprezinta valoarea Proiectului "Servicii publice eficiente prin simplificarea procedurii de completare, arhivare si analiza a documentelor in cadrul Agentiei Nationale de Integritate si facilitarea accesului electronic la informatiile de interes public".

Proiectia bugetara releva necesitatile vitale si realiste pentru buna functionare a Agentiei in anul 2012, avand in vedere faptul ca volumul de activitate va creste considerabil din perspectiva organizarii alegerilor locale si parlamentare, precum si a implementarii noii Strategii Nationale Anticoruptie, sustine CNI.

Consiliul National de Integritate subliniaza ca este preocupat de faptul ca reducerea de catre Parlament a bugetului Agentiei Nationale de Integritate propus de Guvern pentru anul 2012 ar afecta buna functionare a institutiei si ar transmite un semnal defavorabil partenerilor europeni privind sustenabilitatea politica pe termen lung a cadrului normativ de pastrare a integritatii in functiile
publice si combatere a coruptiei.

Comisiile juridice ale Parlamentului au dat, luni, un aviz negativ la proiectul de buget al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) pentru anul 2012, voturile "impotriva" apartinand parlamentarilor USL, carora li s-a alaturat si deputatul UDMR Mate Andras Levente.

Presedintele de sedinta, deputatul PDL Daniel Buda, a anuntat ca bugetul ANI a primit aviz negativ cu "majoritate de voturi impotriva" si doar cinci voturi "pentru".

Anterior, deputatul Mate Andras Levente a cerut verificarea cvorumului de lucru, dupa ce la votul la amendamentele sale numarul de voturi inregistrate fusese mai mic decat numarul de voturi necesare cvorumului, respectiv 23.

El a propus mai multe amendamente, care nu au fost insusite de majoritatea parlamentarilor juristi. Unul dintre aceste amendamente propunea ca ANI sa poata utiliza doar 5% din totalul bugetului alocat pentru anul 2012, "pana la recuperarea irevocabila a sumelor stabilite prin raportul Curtii de Conturi".

Propunerea facuta de parlamentarul Uniunii, sustinuta prin vot de parlamentari ai USL, precum si de senatorul UDMR Cseke Attila, a fost criticata atat de presedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Grebla (PSD), cat si de cel al Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, Daniel Buda (PDL).

Grebla a apreciat ca amendamentul facut de deputatul UDMR nu poate fi acceptat, deoarece acesta ar insemna blocarea activitatii acestei institutii.

El a aratat ca, desi solicitarea lui Mate este indreptatita, nu se poate concretiza intr-o modificare la proiectul de buget deoarece in acest caz se poate ca o mare parte din aceste sume sa nu poata fi recuperate intr-un an.

In cadrul sedintei, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a spus ca un astfel de amendament nu poate fi inclus in proiectul de buget al acestei institutii.

"Acest aspect a fost dezbatut anul trecut si Comisarul pe justitie a ridicat probleme privind bugetul ani si raportul din 2011. Noi am urmat toate procedurile legale. Curtea de Conturi, daca avea unele probleme, putea sa se adreseze altor institutii, ceea ce nu s-a facut. Se refera la 2008. Sunt aspecte ce tin de raportul public al Curtii de Conturi privind toate institutiile statului, nu numai ANI", a spus Georgescu.

Intrebat cum comenteaza avizul nefavorabil al Comisiilor juridice ale Parlamentului privind bugetul ANI, ministrul Justitiei Catalin Predoiu a spus ca "este vorba de o amendare in Comisii si ca spera ca situatia in plen sa se remedieze".

Agentia Nationala de Integritate a cerut Parchetului isntantei supreme, in 19 septembrie, sa-l cerceteze pe Mate Andras Levente pentru conflict de interese, alaturi de alti parlamentari, acuzati ca si-au angajat rudele la birourile parlamentare. András-Levente Mate a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea sotiei sale, Erzsebet Mate, in perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 13 Cluj, informa ANI. (Mediafax)

Comentarii