Discursul agresiv al oficialilor francezi impotriva romilor ar putea conduce la violente

marți, 27 iulie 2010, 13:38
2 MIN
 Discursul agresiv al oficialilor francezi impotriva romilor ar putea conduce la violente

In ultimele luni, romi din Romania si Bulgaria, care traiesc in marile orase franceze, intr-o situatie precara, sunt luati ca tinta in discursurile oficiale, comenteaza cotidianul. Acesta citeaza o declaratia a secretarului francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, dar si o declaratie recenta a presedintelui francez, Nicolas Sarkozy. Acesta vorbea, la 11 iunie, despre "spionoasa problema a delincventilor nomazi, originari din (Europa de) Est, in special din Romania", iar la 22 iulie denunta "problemele ridicate de comportamentele unor nomazi si romi".

Le Monde subliniaza ca oficialii francezi, la cel mai inalt nivel, "amesteca migranti romi originari din Europa Centrala si din Balcani cu «nomazii», care sunt cetateni francezi". Termenul "nomad" a fost inventat de administratia franceza, in secolul trecut, pentru a desemna populatii franceze slab identificate, din cauza modului itinerant de viata, continua publicatia. In plus, in Franta nu exista un recensamant "etnic", lucru care invalideaza orice abordare "etnica" a faptelor denuntate de autoritatile franceze, mai subliniaza publicatia.

Acestea sunt, de fapt, politici represive, aflate in plin proces de constituire si justificate de declaratii oficiale, fiind construite pe baza unor evenimente in care sunt implicati unii romi, potrivit publicatiei. Astfel, pornind de la fapte izolate si care privesc doar cativa indivizi, se construieste o politica generala care ar urma sa fie aplicata unei comunitati care nu exista in realitate.

"Istoria arata ca declansarea violentei simbolice este insotita, in general, de violente fizice fata de grupurile vizate (de violenta simbolica)", continua publicatia franceza. In contextul crizei economice, sociale si politice, "romii au folosit, in mai multe randuri, drept un fel de supapa de scurgere a nemultumirii populare inregistrate in Europa, in ultimii ani". Publicatia citeaza urmari ale unor relatari de presa sau declaratii oficiale, in Italia, unde au fost organizate "expeditii punitive" in locuintele improvizate la periferia oraselor Napoli si Roma si cazuri de agresare a unor persoane.

Un scenariu similar poate fi observat in Ungaria, unde se inregisteaza o amplificare a senimentelor "antirome", dar si in alte tari din Europa centrala, mai afirma publicatia. (Mediafax)

Comentarii