Georgescu (ANI): Raportul CE subliniaza deficientele in angajamentul politic in lupta anticoruptie

marți, 20 iulie 2010, 12:56
3 MIN
 Georgescu (ANI): Raportul CE subliniaza deficientele in angajamentul politic in lupta anticoruptie

Secretarul general al ANI a declarat pentru MEDIAFAX ca, referitor la institutia pe care o reprezinta, CE nu are nicio pozitie negativa sau neutra, ci doar "remarca o evolutie pozitiva" pana la decizia Curtii Constitutionale din aprilie.

"De asemenea, sunt mentionate evolutiile pozitive ale ANI in planul investigatiilor, precum si al dezvoltarii institutionale pana la decizia CC din aprilie", a spus Horia Georgescu.

In opinia acestuia, autorii documentului subliniaza corect si nevoia de cooperare la nivelul sistemului judiciar pentru cresterea eficientei luptei impotriva coruptiei.

"Nu sunt referiri negative (in raportul CE, n.r.) si nici macar neutre la adresa ANI, l-am citit cu mare atentie", a mai spus Georgescu.

Intrebat ce asteapta cei de la ANI de la Parlament in contextul viitoarelor dezbateri pe tema Legii ANI, recent declarata neconstitutionala, Georgescu a raspuns: "De la Parlament astept responsabilitate si asumarea consecintelor".

Noua Lege ANI compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sanctionare si de confiscare a bunurilor nejustificate si nu este conforma cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii, se arata in raportul CE publicat marti.

Executivul UE "invita" Romania sa ia o serie de masuri imediate in lupta impotriva coruptiei, mentionand explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sanctiunilor aplicate in cazurile de coruptie la nivel inalt si instaurarea transparentei depline in domeniul achizitiilor publice.

CE arata ca, in pofida unor progrese in anumite domenii, exista importante neajunsuri in eforturile Romaniei de a inregistra progrese in cadrul MCV, ca angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezinta un serios pas inapoi.

Autorii documentului afirma totodata ca modificarile aduse Legii Agentiei Nationale de Integritate "intrerup evolutia incurajatoare a institutiei".

"Aceste realizari (ale ANI, n.r.) sunt amenintate de schimbarile negative ale legii privind ANI, care au fost adoptate la 30 iunie ca raspuns la o hotarare pronuntata de Curtea Constitutionala a Romaniei. Curtea Constitutionala considera ca ANI a devenit o institutie cu caracter cvasijudiciar, incalcand astfel prevederile Constitutiei, ca prin publicarea declaratiilor de avere si de interese se incalca dreptul la viata privata si ca prin confiscarea bunurilor nejustificate nu se respecta nici prezumtia dobandirii legale a bunurilor, nici interdictia de confiscare a unor astfel de bunuri. Modificarile la legea privind ANI, care au fost adoptate de Parlament ca raspuns la hotararea Curtii Constitutionale, elimina posibilitatile de sanctionare a neconcordantelor intre bunurile si veniturile identificate si, implicit, posibilitatea controlarii averilor dobandite de demnitari si de functionari pe perioada exercitarii unor functii publice", afirma oficialii CE in raportul publicat marti.

Mai mult, acestia apreciaza ca modificarile aduse Legii ANI "in plus fata de cerintele Curtii" reduc eficacitatea investigatiilor desfasurate de institutie, dar si transparenta modurilor de dobandire a bunurilor, prin introducerea unor declaratii mai sumare.

Comisia Europeana atrage atentia asupra responsabilitatii Guvernului si Parlamentului de a modifica legea declarata neconstitutionala, insa cele doua institutii "au totodata responsabilitatea de a gasi metodele legale corespunzatoare pentru a onora angajamentele asumate fata de UE".

Textul aminteste de decizia de luni a Curtii Constitutionale, potrivit careia si ultima forma a actului normativ este neconstitutionala. In acest context, CE subliniaza "oportunitatea de a adopta o noua lege in conformitate cu obligatiile Romaniei". (Mediafax)

Comentarii