O expeditie romaneasca va incerca sa cucereasca cel de-al doilea virf ca inaltime din lume

miercuri, 04 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 O expeditie romaneasca va incerca sa cucereasca cel de-al doilea virf ca inaltime din lume

O echipa formata din alpinistii romani Ecaterina Cuibus (33 de ani), Bogdan Cuibus (32 de ani) si Dan Coman (34 de ani) va incerca, in perioada iulie-septembrie, sa cucereasca cel de-al doilea virf ca inaltime din lume, K-2, din muntii Himalaya, de 8611 metri.
Proiectul respectiv va constitui prima expeditie integral romaneasca care va incerca escaladarea virfului aflat pe teritoriul statului Pakistan, iar Ecaterina Cuibus este prima femeie din Romania care incearca cucerirea celui mai dificil virf din lume, K-2. De-a lungul timpului, numai sase femei din lume au incercat escaladarea acestui virf si dintre ele, cinci au reusit aceasta performanta.
Cei trei membri ai expeditiei practica alpinismul de 15 ani si l-au avut ca antrenor pe Liviu Vlasceanu pentru expeditia de pe virful K-2. Pentru Dan Coman, aceasta incercare de cucerire a virfului K-2 este a saptea expeditie la care participa, el ajungind, de doua ori, la altitudinea de 7.134 de metri, in Pamir. Cea mai buna performanta a sotilor Bogdan si Ecaterina Cuibus este atingerea altitudinii de 5.743 de metri.
Bogdan Ciubus a declarat ca la acest proiect s-a lucrat timp de doi ani. "Vom incerca sa cucerim virful K-2, dar nu vom risca, deoarece nu dorim sa patim ceea ce au patit alte expeditii", a spus Ciubus.
Traseul ales de cei trei alpinisti este cea mai dificila ruta clasica, virful K-2 fiind cucerit pentru prima oara in anul 1954, de o expeditie din Italia. Expeditia va incepe vineri si se va incheia pe 1 septembrie. In cazul in care va interveni un inconvenient, inceperea expeditiei va fi aminata cu o saptamina.
Cei trei alpinisti romani vor pleca, vineri, de pe aeroportul Otopeni, spre Istanbul, de unde se vor imbarca intr-un avion spre Islamabad. Din capitala Pakistanului se vor deplasa la Ascore, cu jeepurile. Escaladarea marelui ghetar Bantoro, pina la tabara de baza, va dura 10 zile. Cea mai dificila portiune a traseului este cea de la altitudinea de 5.000 de metri la 7.000 de metri, care, din cauza diferentelor de temperatura foarte mari, este o zona deschisa avalanselor de pietre. Portiunea respectiva este o muchie mixta, formata din piatra si gheata. O tabara intermediara va fi stabilita la altitudinea de 7.000 de metri.
Bagajul celor trei va cintari, la inceputul expeditiei, 350-400 de kilograme. De la altitudinea de 5.000 de metri pina la 7.000 de metri fiecare din cei trei alpinisti va purta o greutate de 30 de kilograme, dupa 7.000 de metri aceasta va scadea la 15-18 kilograme iar dupa 8.000 de metri bagajul fiecaruia va cintari 7-8 kilograme.
Din punct de vedere meteorologic, perioada optima pentru escaladarea virfului K-2 este jumatatea lunii iunie – jumatatea lunii septembrie. Gradul de dificultate al traseului este, conform normelor din Romania, de 3,5, insa, pe anumite portiuni ale traseului, acesta poate creste pina la 5. Escaladarea va fi facuta fara tuburi de oxigen.
Bugetul expeditiei este de 70.000 de dolari. Membrii expeditiei au platit statului Pakistan, pentru obtinerea permisului de ascensiune, 12.000 de dolari, suma care trebuie achitata de orice echipa care doreste sa treaca de plafonul de 6.000 de metri.
Alpinistii s-au antrenat in vederea acestei expeditii in Muntii Carpati, la Bazinul Olimpic si la sala acoperita de atletism din cadrul Complexului Lia Manoliu.
Membrii expeditiei au mai spus ca singurul lucru pe care il doresc este arborarea drapelului Romaniei pe virful K-2.
Prima incercare de cucerire a virfului K-2, care face parte din masivul Karakorum, a avut loc in anul 1909, dupa care au avut loc in jur de 70 de expeditii, numai 52 incheiate cu succes.

Comentarii