Predoiu: Daca unele infractiuni nu se regasesc in noul Cp, valorile sociale sunt protejate de altele

vineri, 06 ianuarie 2012, 12:50
3 MIN
 Predoiu: Daca unele infractiuni nu se regasesc in noul Cp, valorile sociale sunt protejate de altele

Intrebat de ce s-a simtit nevoia de a fi scoase infractiunile de complot si subminarea economiei nationale – prevazute de actualul Cod penal de articolele 165, alineatul 2, si 167, alineatul 1, si pentru care DIICOT a pus sub acuzare 40 de persoane din conducerea Romgaz, ANRE si InterAgro – ministrul Justitiei a dat un raspuns de principiu.

"Reformele legislative au fost gandite cu foarte multi ani in urma si ele sunt facute plecand de la constatari generale privind politicile penale ale statului la acel moment, privind legislatia de drept comparat, in special legislatia europeana, compatibilizarea legislatiei noastre cu cea a tarilor europene etc. Ministerul Justitiei, indiferent cine a condus acest minister, a elaborat politici plecand de la principii si de la fenomene generale, a elaborat acte normative si le-a promovat pe baza unor obiective de politici penale generale. In niciun caz nu am avut si nu vom avea in vedere in aceasta opera legislativa cazuri particulare sau dosare speciale", a spus Predoiu.

Demnitarul a precizat ca, pe de o parte, atat in ce priveste legislatia civila, cat si cea penala exista norme tranzitorii care sa reglementeze aceste situatii si, pe de alta parte, chiar daca unele infractiuni nu s-a mai gasit in configuratia noile proiecte, valorile sociale ocrotite fac obiectul unor protectii, unor alte infractiuni care combinate sa continue aceasta protectie.

Pentru complot si subminarea economiei nationale a fost inceputa urmarirea penala, in 14 decembrie 2011, impotriva omului de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea – administrator la InterAgro si presedinte al Organizatiei Patronale a Poducatorilor de Ingrasaminte Chimice din Romania Nitrofosfor, Viorel Palasca – secretar de stat pentru politica industriala MECMA in perioada 2007-2008, Darius Mesca – secretar de stat pentru energie in MECMA in perioada 2005-2009, Tudor Serban – secretar de stat pentru energie si resurse minerale MECMA in perioada 2009-2010, Stelian Banateanu – director general adjunct al Directiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu – vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

De asemenea, este pus sub urmarire penala si Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Niculae si administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. El a detinut functia de secretar de stat in 2005 in MECMA.

Este anchetata si Ioana Apan – director general adjunct, secretar general adjunct in MECMA, fiind numita presedinte AGA a SNGN Romgaz in 23 iulie 2007, functie detinuta pana in 7 iulie 2009, cand a fost desemnata presedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioada de patru ani.

Anchetatorii i-au pus sub acuzare si pe Marius Untescu – sef serviciu in cadrul MECMA, numit in 7 aprilie 2005 membru in AGA Romgaz, pana la 10 februarie 2009, Adriana Oros – consilier MECMA-OSPI, numita in AGA in 10 februarie 2009, Monica Mitu – consilier MECMA, numita in AGA in 10 octombrie 2009.

Totodata, in dosar sunt urmariti penal Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius Leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionascu, Gheorghe Dimbean, Corin Emil Cinrea, Cornelia Sardan, Maria Mates, Ioan Floin Iagar, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobota, Ioan Marius Sabau, Viorica Bordeiu, Iulia Sacalean, Mihaela Rusu, Radu Dan Paltan, Ionut Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Activitatea acestor persoane a fost monitorizata de catre ofiterii Serviciului Roman de Informatii (SRI), care au sesizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu privire la faptul ca la nivelul SNGN Romgaz SA Medias, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) si SC InterAgro SA Bucuresti, incepand cu anul 2005, s-a constituit o grupare infractionala formata din functionari publici si oameni de afaceri care, prin influenta si exercitare intentionat defectuoasa a atributiilor specifice functiilor, "actioneaza in mod concertat in vederea pagubirii financiare a societatii nationale, punand astfel in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale", au precizat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Procurorii DIICOT sustin ca cei 40 au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 de dolari patrimoniului SNGN ROMGAZ SA si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national".

Procurorii au mai precizat ca activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, "cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate". (Mediafax)

Comentarii