Punct final in afacerea Columna

joi, 13 mai 1999, 23:00
3 MIN
 Punct final in afacerea Columna

Fostul director general si fostul contabil sef de la Combinatul de ingrasaminte chimice "Turnu", Voinea Oprea si Marta Toader, acuzati ca au sponsorizat cu trei miliarde de lei Fundatia "Columna" din banii combinatului, au fost condamnati la opt ani de inchisoare, respectiv sapte ani, Curtea de Apel Bucuresti considerind ca cei doi sint vinovati de gestiune frauduloasa. Initial Tribunalul Teleorman ii condamnase pe cei doi la cite 14 ani de inchisoare pentru inselaciune. Oprea si Toader au contestat sentinta Tribunalului la Curtea de Apel, unde s-a luat in dicutie schimbarea incadrarii juridice a faptelor celor doi.
Potrivit rechizitoriului, la 15 octombrie 1996, FPS – actionar majoritar al SC "Turnu Magurele" SA – a oferit la licitatie spre vinzare o parte din actiunile sale, pentru ca societatea cu capital majoritar de stat sa se privatizeze. Astfel, 51% din actiunile FPS au fost vindute societatilor "Eurotrading Chemicals" si "PAS Chim Turnu" (Asociatia salariatilor combinatului Turnu Magurele). In contractul de vinzare-cumparare se mentioneaza ca "Eurotrading Chemicals" a obtinut 41% din actiuni, iar "PAS Chim Turnu" 10%. In urma privatizarii s-a constituit SC "Turnu" SA, ai carei actionari sint: "Eurotrading Chemicals"- 41%, FPS – 34,6%, SIF Oltenia – 10,2%., "PAS Chim Turnu" – 10% si PPM – 4,2%.
Oprea Voinea (49 ani) a fost numit director general, iar Marta Toader (45 ani) a fost numita in functia de director economic. Potrivit contractului de management, Voinea nu avea voie sa incheie acte, unde era necesara aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). La sfirsitul anului 1996, desi bilantul economic nu era intocmit, Oprea Voinea si Marta Toader cunosteau cu aproximatie rezultatele financiare, respectiv ca societatea inregistrase pierderi de 32 de miliarde de lei. Totodata, ei stiau ca urma sa realizeze un profit de trei miliarde de lei.
In decembrie 1996, Voinea a avut o discutie cu Victor Dobrescu, presedintele Fundatiei "Columna", in urma careia s-a decis ca cele trei miliarde de lei profit sa fie transferate din contul combinatului, in cel al fundatiei, cu titlul de "sponsorizare". Voinea si-a depasit atributiile, cind a semnat actele pentru transferarea celor trei miliarde de lei, deoarece o astfel de decizie trebuia luata in AGA. La 18 aprilie a.c., dupa intocmirea bilantului, AGA hotaraste ca "profitul inregistrat, in valoare de 3,79 de miliarde de lei, sa fie utilizat pentru acoperirea pierderii inregistrata in 1996", iar SC Turnu nu datoreaza dividente actionarilor sai. La 10 decembrie 1996, inainte ca AGA sa decida asupra profitului, Voinea ii da dispozitie economistei Marta Toader sa intocmeasca un ordin de plata si sa transfere suma de 100 de milioane de lei in contul SC "Eurohouse 2000", conform intelegerii dintre directorul general al combinatului si presedintele Fundatiei "Columna". Voinea si Toader au hotarit ca la semnificatia platii sa fie trecuta mentiunea "plata marfa magazin".
Banii care au fost transferati in contul SC "Eurohouse 2000", au fost folositi de aceasta societate pentru a cumpara produse alimentare, care, in numele Fundatiei "Columna", au fost oferite ca ajutor social, atit angajatilor SC "Turnu", cit si altor persoane defavorizate.
Conform anchetatorilor, asa-zisa sponsorizare catre Fundatia "Columna", nu este intimplatoare. Mai exact, Fundatia "Columna", SC "Eurohouse 2000", Banca "Columna" si SC "Eurotrading Chimicals" fac parte din grupul de firme "EuroColumna". Cu fiecare dintre aceste societati, SC "Turnu" a avut raporturi economice strinse. (Dan POPA)

Comentarii