Raportul UE pentru Romania, negociat la singe

miercuri, 07 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Raportul UE pentru Romania, negociat la singe

Raportul Comisiei Europene pentru Romania, ce va fi dat publicitatii peste sase zile la Bruxelles, este subiectul unor negocieri la singe, purtate in aceste zile intre oficialii Comisiei Europene si reprezentantii Puterii de la Bucuresti. Cele mai mari lupte pe tarimul negocierilor se poarta la capitolul "concluzii", unde autoritatile romane spera sa obtina o formulare convenabila privind evolutia situatiei economice din tara.
Surse de la Bruxelles sustin ca miza negocierilor pe marginea raportului de tara al Romaniei este gasirea unei formule unanim acceptate privind progresele inregistrate la nivelul economiei de piata. Pina in prezent, toate rapoartele de tara subliniau ca, la acest capitol, tara noastra este deficitara si ca mai sint multi pasi de parcurs pina la realizarea unei economii de piata functionale. Aceleasi surse afirma ca, in acest moment, autoritatile de la Bucuresti se lupta pentru includerea in raport a unei fraze mult mai generale si generoase privind tara noastra. Noua descriere a economiei de piata din Romania urmeaza sa fie, daca negociatorii romani cistiga partida: "Romania face progrese pentru a deveni o economie de piata functionala". Batalia pentru o fraza in raportul de tara al Romaniei a fost, de altfel, sugerata si de un oficial european, citat de Mediafax. "In cazul Romaniei, intrebarea este daca, acum, concluziile acestui raport vor arata ca Romania nu este, in continuare, o economie de piata functionala sau daca vor semnala ca Romania a facut progrese pentru a deveni o economie de piata functionala", a precizat oficialul de la Bruxelles.
Intr-un interviu acordat RFI, ministrul roman al Integrarii Europene, Hildegard Puwak, a declarat ca "nu poate afirma categoric ca raportul va mentiona ca Romania nu are o economie de piata functionala", formulare devenita deja traditionala in documentele anterioare. Raportul, care trebuie adoptat de cei 20 de membri ai comisiei, va fi, dupa toate aprecierile, cea mai optimista evaluare a Romaniei. Conform expertilor, raportul din acest an va fi "incurajator" si va arata ca Romania a avansat in 2000 in adoptarea si implementarea legislatiei comunitare, iar din punct de vedere economic, situatia s-a redresat pentru al doilea an la rind. Toate aceste plusuri nu pot insa infirma realitatea locului pe care-l ocupa tara noastra in plutonul candidatelor la UE. Romania isi pastreaza cu sfintenie ultimul loc in clasament, fapt ce nu poate produce prea mare bucurie. (I.N.)

Comentarii