UDMR cere eliminarea sintagmei "stat national" din Constitutie

vineri, 08 martie 2002, 00:00
2 MIN
 UDMR cere eliminarea sintagmei "stat national" din Constitutie

Liderii Uniunii si-au facut temeinic temele pentru intilnirea cu presedintele Ion Iliescu. UDMR s-a prezentat la Cotroceni cu un proiect de modificare a Constitutiei care vizeaza eliminarea sintagmei de "stat national" din legea fundamentala, reformularea principiului "suveranitatii", atributii diferite pentru cele doua Camere legislative, largirea autonomiei locale si introducerea unor prevederi privind drepturile minoritatilor nationale.
Inaintea intrevederii, deputatul UDMR Attila Varga a spus ca sintagma de "stat national" din Constitutie este "anacronica", poate genera interpretari restrictive si contravine unui alt text din Constitutie, care precizeaza ca Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor, fara deosebire de etnie, nationalitate, religie. "Caracterul national al unui stat a devenit destul de desuet, sint caracteristici mult mai importante, cum ar fi democratic, stat de drept", a explicat deputatul UDMR. El a spus ca si prevederea actuala a Constitutiei privind "suveranitatea" este anacronica si incompatibila cu exigentele europene. Attila Varga si presedintele UDMR, Marko Bela, au aratat, in acest sens, ca modificarea pe care o propune UDMR coincide cu propunerea PSD, adica ar trebui sa existe un transfer al suveranitatii catre alte institutii europene. "In domeniul politicii de aparare, suveranitatea Romaniei nu se prezinta ca acum 50 de ani", a spus Attila Varga, aratind ca acelasi lucru este valabil pentru politica monetara si fiscala.
Miza pe republica parlamentara
UDMR mai propune ca in Constitutie sa fie introdus, in mod explicit, principiul separatiei puterilor, principalul organ legislativ urmind sa fie Camera Deputatilor, Senatul sa aiba atributii legate de politica externa, siguranta nationala, sa poata forma anumite comisii de ancheta si sa fie eliminata procedura de mediere intre cele doua Camere legislative. Uniunea mai propune introducerea unor prevederi referitoare la controlul legalitatii actelor administrative si posibilitatea desfiintarii institutiei prefectului. Totodata, Uniunea opteaza pentru ideea republicii parlamentare, presedintele sa fie ales de Parlament, iar premierul sa aiba atributii mai importante. Attila Varga considera ca astfel "s-ar limpezi" atributiile presedintelui si ale premierului, aratand ca, in prezent, exista "asteptari, tatonari legate de cei doi demnitari".
UDMR mai sustine eliminarea textului din Constitutie care prevede posibilitatea Guvernului de a emite ordonante de urgenta. "Guvernul nu are ce cauta in atributiile legislative ale Parlamentului. Parlamentul se simte o anexa a Guvernului, si nici pentru Executiv nu este confortabil", a explicat deputatul UDMR.
Uniunea propune ca prin Constitutie sa fie intarite atributiile institutiilor Avocatul Poporului si Curtea Constitutionala si sa existe un subcapitol in care sa se prevada posibilitatea folosirii limbii materne in administratia publica, in justitie, acolo unde populatia minoritara este de peste 20%. (I.N.)

Comentarii