UNCR: Rezultatele provizorii ale Recensamantului indica un numar mai mic de romi decat estimarile

marți, 07 februarie 2012, 13:52
2 MIN
 UNCR: Rezultatele provizorii ale Recensamantului indica un numar mai mic de romi decat estimarile

In opinia Uniunii Nationale a Comunitatilor de Rromi (UNCR), statistica oficiala reflecta esuarea strategiilor si programelor pentru romi desfasurate in ultimii 20 de ani de catre autoritatile publice, Guvern si organizatii nonguvernamentale, care nu au reusit sa rezolve problemele cu care se confrunta comunitatile de romi.

"Cu siguranta suntem mai multi, dar o parte insemnata dintre comunitatile traditionale (vorbitoare nativ de limba rromani) nu au fost recenzate, iar acolo unde recenzorii au ajuns au manipulat populatia rroma pentru a nu-si declara apartenenta etnica. De asemenea, o buna parte din comunitatea romana de peste hotare este constituita din etnici rromi, iar acestia nu au fost recenzati. Pe langa motivele tehnice de mai sus, care au condus la un numar mai mic de rromi decat cel estimat, exista si alte motive, precum stigmatizarea, din cauza careia o parte dintre rromii asimilati nu au dorit sa-si recunoasca etnia", sustine presedintele UNCR, Florin Motoi, citat intr-un comunicat de presa remis, marti, agentiei MEDIAFAX.

Reprezentantii UNCR solicita autoritatilor sa fie luate in considerare si datele estimative despre populatia roma, care, sustin ei, sunt mai aproape de realitatea din teren, astfel incat strategiile si programele care se vor realiza sa nu fie raportate doar la cei 619.000 de romi declarati.

"Daca autoritatile vor lua in calcul doar rromii declarati se vor perpetua gravele probleme actuale cu care ne confruntam: lipsa educatiei prin participarea scolara redusa, lipsa locurilor de munca, accesul redus la serviciile sociale si marginalizarea", a mai spus presedintele UNCR.

Maghiarii si romii compun cele mai numeroase minoritati etnice din Romania, reprezentand 6,5 si, respectiv, 3,2 la suta din populatia stabila a Romaniei, conform rezultatelor provizorii ale recensamantului din 2011.

"La recensamantul din octombrie 2011, inregistrarea etniei s-a facut pe baza liberei declaratii a persoanelor recenzate, respectandu-se, astfel, dreptul fundamental al fiecarui individ de a-si declara in deplina libertate si fara niciun fel de constrangere apartenenta etnica", a precizat Institutul National de Statistica (INS).

Conform rezultatelor recensamantului, din totalul populatiei stabile, 16.870.000 de persoane, reprezentand 88,6 la suta din total, s-au declarat romani. Populatia de etnie maghiara a fost la recensamant de 1.238.000 de persoane, iar numarul celor care s-au declarat romi a fost de 619.000 de persoane.

Cei mai multi romi declarati se afla in judetul Mures, 8,8 la suta din locuitorii acestuia. Romii se intalnesc intr-o proportie relativ mai mare, de peste 6 la suta din populatia stabila, si in judetele Calarasi (8,1 la suta), Salaj (6,9 la suta) si Bihor (6,1 la suta).

Populatia Romaniei a scazut cu peste 2,6 milioane, de la 21.680.974 la 19.042.936 de persoane, potrivit rezultatelor provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor 2011. Conform datelor recensamantului din 2002, populatia Romaniei era de 21.680.974 de locuitori. (Mediafax)

Comentarii