Postul religios cu bucate orientale se poate tine

vineri, 07 martie 2008, 17:43
3 MIN
 Postul religios cu bucate orientale se poate tine

Inceputul postului aduce cu sine si o preocupare a gospodinelor pentru ceea ce vor pune in farfurie familiei. Pe linga salatele de primavara, zarzavaturile si radacinoasele pe care le putem gasi in piata, semintele de naut, soia sau linte sint adevarate miracole in bucatarie.

In gastronomia araba cele trei seminte sint principale in prepararea mincarurilor si uneori a dulciurilor. Nautul a aparut in Europa in Evul mediu  fiind cultivat mai ales in Rusia, Spania, Itlaia si Bulgaria. In Romania planta s-a cultivat in Dobrogea, in perioada in care aceasta regiune facea parte din imperiul Otoman.

Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Avind o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne. De aceea este o planta valoroasa de la ea utilizindu-se atit pastaile verzi cit si boabele. Fiind asemanator cu soia nautul poate fi macinat si apoi introdus in diverse mincaruri: chiftele, sarmale, pilafuri sau piureuri.

Humus sau houmous, un fel de mincare popular din Orientul apropiat si Balcani este realizat din boabe de naut fierte, pisate si apoi amestecate cu pasta din seminte de susan, numita si thina, la care se adauga condimente. Chiftelele prajite din naut se numesc falafel, populare mai ales in Liban si Israel.

Nautul prajit si apoi macinat are un efect puternic asupra aparatului digestiv si nervos. Astfel ca din naut se poate prepara un ceai care inlocuieste cu succes cafeaua dar este foarte bun si pentru copii, mai ales pentru cei fara pofta de mincare.

Nu trebuie uitat ca nautul are intrebuintari terapeutice. Apa de naut poate combate raceala conferind o stare de vitalitate. Popoarele arabe cunosc si faptul ca nautul este un revigorant masculin, marind potenta. Si nu in ultimul rind, nautul este un adevarat aliment nutritiv fiind recomandat in dietele pentru astenie fizica si psihica dar si in convalescenta.

Humus, piureul de naut

Cea mai simpla si utilizata reteta de preparare a nautului este humusul. Pe linga faptul ca se face usor este si foarte gustos. Timp de 6 ore 500 g de boabe de naut se pun la umflat in apa. Se spala si apoi se dau intr-o oala la fiert impreuna cu o jumatate de lingurita de bicarbonat. Nautul fierbe la fel de greu ca si fasolea. Dupa ce s-a fiert se scurg boaberle si se pun in mixer si se realizeaza o pasta in care se aduga zeama de la o lamiie, 3-4 linguri de pasta de susan, 2-3 catei de usturoi, sare si piper dupa gust. Se serveste pe un platou cu ulei de masline deasupra si patrunjel verde tocat marunt.

Falafel sau chiftele de naut

Daca humusul se fierbe chiftele se pot praji sau coace. Se pun 500 g de naut la umflat timp de 6 ore. Se spala apoi se mixeaza si se amesteca cu o ceapa mica taiata marunt, 3-4 catei de usturoi, patrunjel verde tocat marunt, o lingura de faina, piper negru sau/si camun, un condiment specific libanezilor. Se prajesc in ulei incins sau se coc in tava de teflon. Cind se servesc, pe mijlocul platoului se aseaza o ceasca cu sos de thina, iar de jur imprejur falafel. Sosul se face din 2-3 linguri de pasta de susan dizolvata cu zeama de lamiie, apa, sare si patrunjel verde deasupra.

Imnazali, tocana de naut

Daca nautul poate fi fiert si facut piure, macinat si preparat ca si chiftele, acum puteti sa il preparti si sub forma de tocana.

Se iau doua vinete potrivit de mari si se taie cuburi apoi se prajesc putin. Se adauga 1-2 cepe taiate pestisori putin calite, 2 linguri de bulion si nautul fiert. Se adauga sare si pier si nu va ramine decit sa aveti pofta buna.

Comentarii