Sa preparam uleiuri medicinale in bucatarie

vineri, 23 iulie 2010, 21:17
3 MIN
 Sa preparam uleiuri medicinale in bucatarie

In concediu, fie la mare, fie la munte sau fie acasa, dorim intotdeauna sa ne simtim cit mai bine. Fie ca sintem la plaja sau numai la un simplu masaj, vrem sa fim cit mai relaxati si sa savuram fiecare clipa de concediu. Pentru protectie, dar si pentru relaxare putem intrebuinta uleiurile medicinale care, pe linga proprietatea lor de a proteja pielea si de a o hrani, vor ajuta la relaxarea muschilor si la a aduce o stare de bine in corp. Uleiurile medicinale sint obtinute extrem de usor chiar in conditii casnice. De aceea nu trebuie neglijat faptul ca atit timp cit aceste uleiuri pot ingriji corpul atit de bine, fara a produce iritari sau alergii la nivelul pielii ca in cazul unor produse chimice, o data preparate trebuie si utilizate. Folosite in vechime drept alimente de baza, uleiurile presate la rece astazi sint tratate cu agenti chimici si rafinate prin diferite procedee. Cele presate la rece sint considerate de medicina naturala drept alimente extrem de hranitoare pentru organism, dar si adjuvante sau chiar medicamente naturale. Uleiurile presate la rece pot fi folosite si pentru obtinerea de uleiuri medicinale.

Ce fel de uleiuri se folosesc?

Daca se doreste prepararea unor uleiuri pentru masaj atunci se pot folosi uleiurile din floarea- soarelui, masline, soia sau porumb toate presate la rece. Acestea vor fi pastrate apoi la racoare si nu mai mult timp decit este termenul de valabilitate.

In masajele cosmetice se utilizeaza uleiurile din masline, susan, migdale sau cel din germeni de griu. Sint uleiuri mai fine pe care pielea fetei si decolteului le suporta foarte bine.

Uleiul de floarea-soarelui are actiune vulnerara in rani si arsuri, dar este emolient si protector.

Uleiul de nuca este indicat in tratamentul copiilor anemici sau rahitici, facindu-se frectie pe intregul corp.

In leziunile uscate se pot folosi aplicatii locale cu ulei de susan, de masline, de nuci, de migdale sau de soia.

Uleiul de masline poate fi utilizat in tratamentul pielii uscate dar si pentru cei care sufera de osteoporoza, facindu-se masaje pe intreg corpul.

Tratarea iritatiilor pielii se poate face cu ulei din germeni de griu, iar in cosmetica este foarte eficient in tratamentul tenurilor ridate si imbatrinite.

Desi toate uleiurile presate la rece au intrebuintari medicinale citeva dintre acestea nu sint utilizate pentru masaje sau pentru a se realiza diverse preparate medicinale. Printre acestea sint cel de dovleac sau in, fiind administrate mai ales intern pentru vindecarea unor afectiuni.

Cum se face un ulei medicinal?

Uleiul medicinal poate fi facut in doua feluri: folosind planta medicinala macerata la cald in ulei sau folosind uleiurile esentiale ori tincturile.
Prima reteta spune ca 500 ml ulei presat la rece se pun pe abur la infierbintat. In acest ulei se introduce o mina buna de planta uscata sau verde tocata. Se lasa pe baia fierbinte de abur pina se raceste (aproximativ 12-24 ore), apoi se strecoara. Uleiul medicinal astfel obtinut se pastreaza in sticle inchise la culoare la rece.

A doua reteta spune ca la 250 ml ulei presat la rece se picura 3-4 picaturi de ulei esential sau tinctura. Se agita bine, apoi se pastreaza la fel ca uleiul preparat la cald in sticle inchise la culoare si la rece.

Vara aduce arome de plante pentru relaxare

Ce plante medicinale putem folosi vara pentru a ne ajuta atunci cind avem nevoie? Printre buruienile care ajuta la protectie solara este musetelul. Uleiul de musetel are proprietatea de a fi cicatrizant, antiinfectios si antiseptic. Astfel el poate fi folosit foarte bine contra insolatiilor, dar si atunci cind mergem la plaja.

Tot pentru protectie solara uleiul de catina sau cel de galbenele este utilizat datorita componentilor sai care protejeaza pielea contra radiatiilor.
Un relaxant foarte bun este uleiul de lavanda. El actioneaza sedativ-reflex, direct asupra sistemului nervos. Dar acest ulei are si proprietatea de a fi racoritor, pentru vara masajele fiind indicate a se face cu acest ulei. Relaxarea se poate obtine si cu uleiurile de petale din trandafir, portocal, ylang-ylang sau bergamota.

Contra petelor solare- uleiuri de coada-soricelului sau arnica au efecte bune. Cel de arnica poate fi utilizat si pentru crampele musculare, detensionind fibra musculara. (Eugeniu RADULESCU, Manuela ANDREI, www.bioenergoterapia.ro )

Comentarii