Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alchimistii finantelor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    „Pasunea celor bogati sint saracii" (Isus Sirul, 13.22.)

    Incepind din anii 1980, in spatele ghiseelor bancare s-a produs o revolutie. Finantele au luat-o inaintea industriilor, nemailucrind atit pentru economia reala, cit pentru ele insele. S-a instalat o noua ordine bancara, intr-o economie intens financiarizata si virtualizata. Finantele, cu forta lor bruta si extrem de perversa, au venit la putere pe fondul politicilor de liberalizare excesiva a pietelor si a miscarii capitalurilor. S-a creat o piata globala, care acum cere un sistem bancar global, dincolo de state, de politici si, poate, o moneda unica. Mai nou, bancile au creat imense cantitati de bani fictivi care, in mod firesc, tind sa dispara, amenintindu-le cu falimentul. Speriate, guvernele pompeaza in ele bani reali din bugetele nationale, imprumutindu-se dincolo de limita sustenabilitatii. Rezultatul: pe fondul unei economii in ruina, bancile cistiga inca o data, iar statele se prabusesc. Traim intr-o lume de interese, nu sintem naivi. Si atunci se pune intrebarea: dar bancile pe cine servesc?

    Nu este aceasta o strategie de globalizare? Monetar, s-a creat o gaura neagra in care statele se prabusesc pe rind. Dintre cele importante, s-a inceput cu cele din Europa, carora un diplomat chinez le-a prezis ca vor deveni un „muzeu al civilizatiilor", dar nimeni nu va scapa, sa fie clar, pentru ca interconectivitatea si interdependenta din economia mondiala sint foarte mari. Europa are nevoie de un nou plan Marshall, dar nu mai are cine sa i-l ofere: America are propriile probleme, oarecum similare, iar tarile BRICS, desi au rezerve de peste 3000 de miliarde de dolari, nu sint dispuse sa le ofere, decit in masura in care trebuie sa-si sustina exporturile, care le sustin in continuare cresterea, chiar daca in ritmuri ceva mai mici. A facut Brazilia o oferta in acest sens, dar a fost refuzata de China, India si, conditionat, Rusia. Deh, razbunarea colonialismului...

    In Europa se prevede o decuplare a Nordului, in frunte cu Germania, care are o situatie mult mai buna si abandonarea Sudului si Estului intr-o zona gri. Acesta poate fi un scenariu catastrofal pentru noi. Cartea aceasta se joaca acum in Italia si Spania. Daca cele doua se prabusesc, devenim maghrebieni sau pravoslavnici. Pe vechiul continent s-a mers si foarte departe, sustragindu-se politica monetara dintre mijloacele politicului si organizind-o „independent" de state, carora le-a ramas dreptul sa performeze economic sau sa se imprumute. Sudul a ales varianta cea mai facila, dar ruinatoare. E greu sa fii competitiv.

    Noua ordine despre care vorbeam dispune de mijloace si agenti, institutii si reglementari specifice. Este vorba despre instrumente cu un grad de sofisticare incredibil, de tactici florentine, de profituri himalayene si de lupi tineri in costume stralucitoare, informaticieni si matematicieni care au abolit spatiu-timpul, dind lumea pe mina bancherilor. Victoria lor se vede deja cu destula limpezime. Guvernele nu se mai imprumuta de mult de la bancile centrale, ci de pe piata, la dobinzi mult mai mari si care sporesc instantaneu la cea mai mica abatere. Anuntata taxa pe tranzactiile financiare, care sint uriase, nu s-a mai introdus, cresterea impozitelor pentru cei foarte bogati nu s-a mai produs, reglementari asupra comertului cu bani nu s-au mai introdus etc.

    De douazeci de ani profiturile bancilor americane le depasesc pe cele ale industriei. Acest univers monetar are in centru bursa, care a devenit un ganglion extrem de umflat, unde s-au adunat toate mizeriile din sistem. Fiecare ciclu lung de dezvoltare are doua faze: una materiala si a doua financiara. La sfirsitul secolului al XIX-lea, de pilda, o explozie financiara aproape identica punea capat dominatiei Imperiului Britanic si transfera puterea in America. Acum ea se muta in Asia. Wall Street-ul se muta la Shanghai. Sunt deplasari geoeconomice cvasinaturale, privite la scara istoriei. Traite, ele sint dramatice.

    Toata lumea trebuie sa depinda de creditori, aceasta pare sa fie Noua Ordine Mondiala sau, ma rog, una din fazele ei. Majoritatea accepta tacuta acest sistem invers, in care nu bancile finanteaza practic economia, ci aceasta din urma finanteaza profiturile uriase ale marilor conglomerate bancare, al caror capital e peste tot: economisire, investitii, inginerie financiara, asigurari. Strinsoarea pe care o exercita asupra vietii noastre, lucru de neimaginat acum 30 de ani, patrunde la fiecare nivel economic si social. S-a ajuns pina acolo incit firme din economia reala, cum a fost Enron-ul (electricitate), sa fie falimentate fraudulos pentru a deveni broker de produse financiare derivate. Sistemul financiar a devenit, cum scria Marx, „un pur si colosal sistem de cazino si de manipulare". Si tot Marx spunea ca la baza acestei piramide se gaseste munca umana. Cind cazinoul se clatina si se prabuseste, tot oamenii obisnuiti iata ca trebuie sa ramburseze pierderile bancilor, prin intermediul bugetelor. Asta e sensul planurilor de rigoare sau de austeritate decretate de guverne la comanda creditorilor. Puterea devastatoare a bancilor se configureaza deci si se exercita in cadrul social, adica pe seama oamenilor de rind.

    Ca si alchimia, comertul cu bani se bazeaza pe mitul crearii de bogatie ex nihilo, totul blocindu-se undeva si fiind suportat din buzunarele noastre.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri