Arma votului, fara munitie

miercuri, 21 noiembrie 2007, 18:31
2 MIN
 Arma votului, fara munitie

Pe 25 noiembrie, romanii isi vor alege reprezentantii in Parlamentul European si isi vor da cu parerea asupra sistemului de vot uninominal care li s-ar potrivi. Pe de o parte, va fi incununarea unor eforturi minimale depuse de partide si de candidatii lor, iar pe de alta parte va fi un nou prilej de a constata ce anume merge prost intr-o zi de alegeri.

Peste scrutinul istoric – este primul de acest fel organizat pentru romani – se suprapun urmarile recentelor evenimente care au tensionat relatiile cu italienii. Romanii din Italia, cei de buna credinta, confruntati acum cu neincrederea pe care o citesc in privirile italienilor, vor avea din nou de suportat nepasarea autoritatilor de la Bucuresti pe care au intilnit-o cu jumatate de an in urma, la referendumul din 19 mai.

In primavara, cei aproximativ un milion de romani din Italia au fost nevoiti sa faca o alegere in plus: ori sa se inghesuiasca la putinele sectii de votare, practic sa accepte umilinta de a astepta ore in sir la coada, ori sa-si vada de treaba si sa-si ia gindul de la vot. Situatia de atunci este valabila si astazi, pentru ca nu s-a schimbat nimic: pe tot cuprinsul Italiei functioneaza doar zece misiuni si reprezentante diplomatice romanesti. Abia saptamina trecuta ministrul de Externe a anuntat intentia de a deschide inca trei consulate, intentie tardiva pentru euroalegeri si pentru referendum, dar benefica undeva in viitor pentru cei aflati in peninsula.

Se stie ca in afara granitelor traiesc aproximativ 3 milioane de romani cu drept de vot, cei mai multi dintre ei – cam un milion – aflindu-se in Italia. Pentru toti acestia nu s-a miscat un deget: in locul lagarelor din desert si a batalioanelor disciplinare, ministrul Cioroianu ar fi putut sa impuna votul prin corespondenta. La fel si deputatul-sef Olteanu, preocupat de modalitatea de desemnare in functie a ambasadorilor americani.

Legea electorala pe care Guvernul si-a asumat raspunderea luna trecuta nu contine absolut nici o referire la aceasta modalitate de vot. Ar fi fost un bun prilej pentru premier de a-si trece o bila alba in cont, dar graba de a i-o lua presedintelui inainte i-a stricat din nou socotelile. Nu este inca prea tirziu pentru a aduce noii legi electorale retusul asteptat de romanii din afara tarii: presedintele Basescu poate intoarce Parlamentului varianta guvernamentala a legii sau, in cazul in care vor fi validate rezultatele referendumului, va putea propune ca noul proiect de lege sa introduca posibilitatea votarii in plic pentru cei aflati la distante prea mari de sectiile deschise in strainatate.

Insa pentru duminica aceasta zarurile au fost deja aruncate. Absenteismul mare care se prevede in rindul celor plecati in strainatate va fi dublat de intentiile de a merge la vot manifestate de doar doua treimi dintre cei aflati in tara. In consecinta, prezenta la urne va fi cel mai probabil sub 50% – atit la euroalegeri, cit si la referendum. Ceea ce ar dovedi ca apatia populatiei se asorteaza perfect cu dezinteresul politicienilor.

Comentarii