Criza abia incepe

marți, 30 septembrie 2008, 19:17
4 MIN
 Criza abia incepe

Desi actuala criza financiar-monetara, ce pleaca din Statele Unite dar se globalizeaza rapid, a fost prevazuta de comentatori, printre care si de subsemnatul, inca de anul trecut, se poate spune ca abia acum, dupa respingerea de catre Congresul american a planului de interventie propus de presedintele Bush, ea se va dezlantui cu adevarat. Vor urma falimente spectaculoase, caderi bursiere masive, degringolada a cursurilor, inflatie, somaj etc. Inteleg ca se doreste curatarea sistenului de "baronii escroci" si lacomi. Dar viciul e sistemic, astfel incit plecarea unora nu-i schimba natura: vor ramine in continuare destui speculatori, care o vor lua de la capat.

Spargerea unui superbalon nu inseamna sfirsitul tuturor baloanelor ce pot aparea in viitor. Unele abia incep sa se formeze, nu iarasi in jurul dolarului slabit, ci al altor investitii. Credeti ca intimplator se scumpesc materiile prime, energia si bunurile alimentare? Credeti ca "baietii destepti" si fondurile lor speculative nu actioneaza si aici? Apoi, exista "inconsistente majore" la nivelul relatiilor sociale, care treneaza de foarte mult timp.

Asistam, intr-adevar, la sfirsitul unei epoci, o epoca de stabilitate relativa bazata pe dominatia S.U.A. si a dolarului american. Am intrat intr-o zona de mari turbulente financiare, economice si politice, din care poate rezulta o noua ordine mondiala, dar asta numai dupa o dezordine cumplita. Deocamdata, durerile facerii sint mari si nu stim cum va arata copilul si nici cit si cum va trai. Perioadele stabile vin si pleaca.

In momentul actual (2008), avem multe incoerente in sistem: avem o economie globalizata, dar in lume statele pastreaza inca importante prerogative de suveranitate. Politicile lui Bush au redus dominatia si credibilitatea Statelor Unite, dar nu se intrevede inca nici o alternativa reala la dominatia S.U.A. Cu foarte multe convulsii pe toate planurile si pe toate meridianele, se configureaza o lume multipolara. Dar va mai dura pina la stabilizarea sa. Apoi, epoca dolarului a adus, decenii bune, o anumita stabilitate. S-a intimplat ceva si stabilitatea a fost distrusa. Ce anume s-a intimplat, nu cred ca vom afla prea curind. Odata cu caderea dolarului, sistemul financiar international se cere si el schimbat. "Ne asteapta o perioada de incertitudine ridicata, in care aria rezultatelor posibile este cu mult mai larga decit in mod normal. Poate cea mai mare incertitudine este legata de raspunsul autoritatilor in fata acestor provocari" (George Soros).

Criza americana a creditelor, pierderile si incertitudinile din sistemul bancar american au inceput sa se propage in intreaga lume. Deja Canada, Marea Britanie, Beneluxul, Germania si, bineinteles, Asia sint afectate de flagel. Economia mondiala evolueaza pe o panta accelerat descendenta. Fuga de dolar mareste presiunile inflationiste, crescind preturile la energie, materii prime si alimente de baza. Sistemul Federal de Rezerve a redus puternic dobinzile, dar rezultatele asteptate, traduse in principal prin reluarea consumului si a cresterii, nu se vad. Dimpotriva, masura contribuie la devalorizarea si mai accentuata a dolarului, in primul rind fata de euro, Banca Centrala Europeana neurmind modelul celei americane.

Din pacate, administratia americana actuala nu prea pare sa inteleaga ce se intimpla. In cele din urma, insa, probabil dupa alegeri de-acum, guvernul american va trebui sa utilizeze banii publici pentru a opri declinul de pe piata imobiliara. Pina atunci, insa, bancile vor continua sa dea faliment, iar oamenii sa-si piarda casele, ceea ce va accentua si mai mult recesiunea. Pietele iti pot consolida singure atit tendintele de crestere, cit si cele de cadere. De aceea e nevoie de reglementari.

Totul a fost lasat in seama Rezervei Federale (Banca Centrala), ceea ce constituie totusi o presiune prea mare la adresa unei singure institutii, aflata ea insasi intr-o situatie riscanta. De la urmatoarea administratie se astepta masuri mai eficiente. Dar pina atunci piata poate reactiona in mod imprevizibil, nemaivorbind de faptul ca, pe ultima suta, si administratia Bush ar putea initia o schimbare de politici, ale carei efecte nepopulare sa se vada eventual dupa alegeri. Oricum, insa, deciziile care se iau nu se pot baza pe toate cunostintele si informatiile necesare. De aceea, impactul lor poate fi major, dar nu neaparat fericit.

Oamenii cred ca au dobindit controlul asupra fortelor naturii, ceea ce-i face sa se simta foarte puternici. Dar ei nu se cunosc bine nici pe ei insisi, de aceea traiesc, de fapt, in conditii de maxima incertitudine si pericol. Prin actiunile lor, ei pot sa faca foarte mult bine, dar si foarte mult rau, mai ales atunci cind conceptiile sau paradigma de baza sint gresite. Conditia umana este una deficitara ab initio.

Pina la urma, va trebui sa gasim totusi raspuns la o serie de intrebari cruciale, cum ar fi: Cum putem sa ne guvernam mai bine? Cum ar trebui sa arate o noua paradigma a pietelor financiare? Cum ar trebui reglementate pietele financiare? Cum poate fi reformat sistemul financiar international? Cum putem gestiona incalzirea globala si proliferarea armelor nucleare? Cum putem imbunatati ordinea mondiala? Ne-am facut singuri viata dificila.

Comentarii