Cultura gadget-ului

miercuri, 16 august 2006, 19:42
3 MIN
 Cultura gadget-ului

Zilnic sintem asaltati de oferte, de la cele informatice la cele comerciale. Insa cele mai tentante, poate perverse si eficiente, sint ofertele info-comerciale cu privire la imbunatatirea calitatii vietii prin utilizarea gadget-urilor.
Dupa cum se stie, un gadget este acel tip de dispozitiv mecanic sau electronic care, in cele mai multe cazuri, creeaza iluzia utilitatii indispensabile prin functionalitatea sa specifica. Cu un design inteligent si user friendly, gadget-ul este genul de tehnologie asociat cu dezvoltarea unor practici mentale specifice unor practici sociale la moda. Senzatia de magie pe care ti-o ofera intrebuintarea gadget-urilor e speculata intens si insistent de producatorii noilor tehnologii. Si lucrul acesta se intimpla mai ales deoarece se creeaza un raport ludic intre pasiunea consumatorului si calitatile dispozitivului intrebuintat.
In mod special, gadget-urile influenteaza vizibil comportamentul tinerilor. Printre cele mai cunoscute astfel de gadget-uri sint telefoanele mobile multifunctionale, player-ele multimedia portabile (mai ales player-ele mp3 si iPod-urile), camerele digitale (foto si video) si notebook-urile (respectiv, laptop-urile). Nu mai este indeajuns sa vorbesti la telefon; acesta trebuie sa aiba un design special, sa sune polifonic, sa afiseze informatia color, sa fotografieze, sa poata fi conectat la computer, sa poata transmite emisiuni radiodifuzate si televizate, sa te poata orienta intr-o calatorie dupa satelit. Telefonul mobil devine un mijloc de comunicare care te contextualizeaza si te localizeaza, care creeaza surpriza si te informeaza rapid. Pare a deveni un gadget indispensabil, care intra intr-o combinatie aproape intrinseca cu organul curiozitatii. Devenim oare mai eficienti, mai siguri pe noi, mai interesanti pe masura ce solicitam mai curind un iluzoriu up-grade de status decit o reala imbunatatire a dispozitivelor noastre de comunicare!?
Magazinele, care au devenit extinderi ale apartamentelor noastre, fie ele dressing-uri, camari sau mini-depozite de unelte, abunda de gadget-uri care iti ofera impresia ca te fac „sa traiesti mai bine”. Ce-ar fi sa-ti schimbi periuta de dinti cu o periuta electrica!? Ori sa-ti iei o telecomanda universala pentru televizor, DVD si CD player? Ori sa-ti iei o lanterna cu becuri halogene? Ori un mouse wireless cu beculete? Ori un briceag elvetian multifunctional, cu patent si scobitoare de dinti? Ori un ceas electronic cu comanda vocala? Ori o camera digitala foto cu inregistrare de sunet? Ori o mapa cu calculator si pix cu lanterna? Orice am face, sintem asaltati de impulsul de a achizitiona noi gadget-uri care deschid noi posibilitati de raportare la cultura materiala si la cei din jurul nostru.
Imaginatia tehnologica modifica perceptiile si relatiile, insa, inevitabil, actioneaza si asupra tentatiei de a ne complica statutul de consumatori. Chiar daca in unele cazuri achizitionarea galopanta a gadget-urilor satisface nevoi reale, in cele mai multe cazuri avem de-a face cu satisfacerea unui joc circumstantial al amuzamentului sau plictiselii. Simularea magiei este caracteristica principala a dezvoltarii culturii gadget-urilor. Senzatii tari si retorica cool. Reproducerea materiala a acestei culturi e dublata de trairi pasionale, in raport cu gradul de intensitate al obsesiei consumiste, si de comportamente ostentative, in raport cu nevoia de legitimare a up grade-ului vietii prin acumularea de accesorii.
Cu totii si-ar dori, probabil, intr-o zi, sa dispuna de puternice gadget-uri surpriza, defensive ori ofensive, dupa modelul inventiv al celor ale lui James Bond. Am deveni parte privilegiata a acestei culturi, iar relatiile inter-personale ar deveni un joc al testarii practicabilitatii. O importanta parte din viata s-ar transforma in momente de verificare a aplicabilitatii accesoriilor. Relatiile afective cu obiectele care ne „raspund” ar concura relatiile cu subiectii mai greu de accesat. Si am ajunge sa ne folosim de sentimentele celorlalti ca de niste gadget-uri mai avansate. Aceasta ar fi viziunea sumbra din previziunile unei teorii suprasolicitate a gadget-urilor. Chiar in conditiile in care insusi acest articol ar fi un potential gadget.

Comentarii