La ei ca la noi…

miercuri, 16 decembrie 2009, 18:22
3 MIN
 La ei ca la noi…

Acum citeva zile, am intilnit, pe VoxPublica (o platforma de comentarii, bloguri si opinii a site-ului Realitatea.net), un scurt articol semnat de Laura Cernahoschi, care mi-a atras atentia. Jurnalista scria acolo despre "o tara in care Vantu investeste in media online si in televiziune. O tara in care opozitia s-a adresat Curtii Constitutionale pe problema alegerii presedintelui. O tara in care se vorbeste de alegeri anticipate. O tara in care parlamentarii trec de la un partid la altul, dupa cum bate vintul puterii. O tara in care se vorbeste de ruperea de factiuni dintr-un partid pentru a migra catre altul. O tara in care se va revizui Constitutia". Pentru un cititor mai putin atent, raspunsul la intrebarea "despre ce tara este vorba ?" nu ar fi decit unul singur: Romania.

Si totusi, este vorba despre… Republica Moldova! Fara a fi neaparat o coincidenta, romanii de pe ambele maluri ale Prutului au avut alegeri (turul al II-lea): pe 6 decembrie in Romania, respectiv pe 7 decembrie in Moldova. Daca in Romania presedintele este ales prin vot popular, in tara dintre Prut si Nistru cel care rezideaza la Palatul prezidential  este ales de catre Parlament. Se pare ca, in cele din urma, romanii din Romania sint mai norocosi, ei avind – dupa o saptamina de incordata asteptare! – un presedinte ales si validat. In Moldova, "turul al II-lea" (a doua incercare de alegere a presedintelui, dupa cea esuata din 10 noiembrie) s-a soldat tot cu un insucces, datorita aceluiasi fapt – boicotarea momentului respectiv de catre cei 48 deputati ai Partidului Comunistilor. Ulterior,  comunistii s-a adresat Curtii Constitutionale, sustinind ca legea pentru alegerea presedintelui propusa de Alianta pentru Integrare Europeana incalca Constitutia. Iar Alianta pentru Integrare Europeana ar dori sa revizuiasca Constitutia astfel incit presedintele sa fie ales prin vot direct, asadar de catre popor. Intre timp, comunistii mai solicita dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate. O parte dintre ei, pentru ca altii se pregatesc deja sa treaca cu arme si bagaje la actuala putere (aflam, fara nici un fel de surprindere, ca primii "dezertori" au si aparut – patru deputati comunisti, printre care mai cunoscutii Vladimir Turcan si Victor Stepaniuc, acesta din urma fost vice-prim-ministru al guvernului comunist condus de Zinaida Greceanii), care s-au rupt de factiunea comunista. Alegerile anticipate sint deja un lucru inevitabil, ca urmare a celor doua incercari esuate de alegere a presedintelui moldovean de catre Parlament, insa ele nu se vor petrece mai devreme de iulie 2010.

Despre "dezertori politici" in Romania, rog a se urmari cu atentie situatia din aceste zile, premergatoare formarii unui nou guvern… Nu pierdem din vedere ca, prin validarea referendumului din 22 noiembrie 2009, se asteapta de la clasa politica o revizuire a Constitutiei Romaniei, care sa includa si reducerea numarului parlamentarilor, precum si trecerea la parlamentul unicameral. 

Cit despre Sorin Ovidiu Vantu, personajul "malefic" al alegerilor din Romania anului 2009, acesta a declarat ca doreste sa investeasca mai ales in media electronica si sa renunte la presa scrisa. Unul dintre primii pasi in aceasta directie a fost deja realizat, prin cumpararea celui mai important site de stiri din Moldova, si anume Unimedia. Eveniment care a si generat bancuri, precum…"sufla Vantu prin Unimedia". Mai ramine sa apara si peste Prut… gigantica lupta contra mogulilor!

Intreaga aceasta situatie ne creeaza (conform jurnalistei citate) un sentiment reconfortant – acela ca nu sintem singuri pe lume… Unii dintre romani au avut, insa, impolitetea sa afirme ca moldovenii cu cetatenie romana care au votat pe 6 decembrie nu inteleg ce se intimpla in Romania. Cum sa nu inteleaga? La ei ca la noi, la noi ca la ei… O intrebare, totusi: Romania este "originalul" sau "copia"?

Comentarii