Medicii tortionari

miercuri, 08 aprilie 2009, 20:01
4 MIN
 Medicii tortionari

Un raport – tinut pina zilele trecute secret – al Crucii Rosii Internationale dezvaluie o realitate socanta: CIA a angajat medici care au participat la torturarea detinutilor suspectati de terorism din inchisorile serviciului secret american. Medicii respectivi nu numai au participat ca observatori, dar in unele cazuri chiar i-ar fi asistat pe tortionari. Atit doctori, cit si psihologi ar fi fost de fata la torturi dintre cele mai diverse: de la simpla bataie la spinzurarea miinilor de tavan, inchiderea in lazi si expunerea la temperaturi foarte joase. Cea mai cumplita dintre torturile descrise pare asa-numitul waterboarding – simularea inecarii prizonierului. Medicii ar fi asistat la aceasta – asigurindu-se, cu ajutorul determinarii pulsului si al aparaturii de masurare a concentratiei in oxigen a singelui, ca "pacientul" nu s-a inecat propriu-zis. Conform depozitiei lui Khalid Sheick Mohamed, unul dintre planuitorii principali ai atentatelor de la 11 septembrie 2001, medicul intervenea "ocazional" si intrerupea temporar procedura.

Raportul de 43 de pagini se bazeaza pe declaratiile a 14 presupusi membri ai Al-Qaida, detinuti initial in inchisorile secerete ale CIA, apoi in lagarul american de la Guantanamo Bay, in Cuba. Documentul a fost publicat integral de catre "The New York Review of Books". Purtatorul de cuvint al Crucii Rosii Internationale a confirmat veridicitatea raportului, abtinindu-se insa de la orice alte comentarii.

Potrivit documentului, in multe cazuri, prezenta medicilor in cursul anchetelor nu era menita sa previna moartea detinutului interogat, ci pur si simplu sa perfectioneze metodele de tortura. La cele ineficiente, la recomandarea medicilor si psihologilor, fie se renunta, fie se primeau recomandari de "corectare". Alte metode de tortura erau, dimpotriva, avizate pozitiv. Ar fi fost cazul, printre altele, pentru asa-numitele "stress standing positions", la care detinutul gol era obligat sa stea drept si nemiscat, multe ore in sir, cu miinile legate deasupra capului.

Conform opiniei Crucii Rosii Internationale, in aceste cazuri, comportamentul doctorilor implicati reprezinta o incalcare crasa a eticii medicale. Doctorii in cauza ar fi sustinut mai degraba actiunile tortionarilor decit protectia sanatatii detinutilor. Potrivit raportului, "medicii au cautionat si sustinut" maltratarea prizonierilor. Mai mult, metodele de interogatoriu sint catalogate transant ca "inumane" si desemnate ca torturi.

Raportul a fost inminat in februarie 2007 guvernului american. Chiar si avind cunostinta de acest raport, Ministerul Apararii nu a recunoscut nici o incalcare a eticii medicale. Potrivit ministerului, in inchisorile care detin prizonieri banuiti de terorism s-ar fi practicat doar "chestionari intensive", iar tortura ar fi exclusa. Mai nou, insa, Susan Crawford, fosta judecatoare si actuala responsabila in Ministerul Apararii pentru controlul justitiei militare, a recunoscut pentru Washington Post ca, cel putin intr-un caz, militarii au aplicat tortura. Motiv pentru care a trebuit sa respinga trimiterea in judecata a lui Mohamed Al-Kahtani pentru crime de razboi. Crawford a detaliat in interviu metodele de umilire a presupusul terorist Al-Kahtani: a fost tinut gol in fata unor anchetatoare, interogatoriile au durat intre 18 si 20 de ore in 48 din 54 de zile; a fost silit sa poarte un sutien, iar pe cap militarii I-au plasat o pereche de bikini; a fost plimbat printr-o incapere cu o lesa de git. In plus, asupra detinutului a fost asmutit un ciine de paza. Mama si sora prizonierului au fost numite curve. Totusi, doamna Crawford il considera pe Al-Kahtani un "barbat deosebit de periculos", care nu trebuie eliberat sub nici o forma. Anterior, atit presedintele Bush, cit si vicele Cheney au declarat in mod repetat ca Statele Unite nu ar practica tortura.

Organizatiile profesionale – American Psychiatric Association si American Medical Association – au interzis inca din 2006 membrilor sai "sa participe direct la interogarea persoanelor aflate in custodia militarilor" si sa aplice "tehnici speciale de interogare la anumiti detinuti". Publicarea raportului Crucii Rosii a inflamat spiritele in opinia publica occidentala. Unii au cerut judecarea membrilor de vaza ai administratiei Bush, incepind chiar cu fostul presedinte. Altii au facut trimiteri la torturile din America de Sud sau din Asia in anii 70 (sub regimuri sprijinite masiv de CIA), altii la doctorii criminali ai lui Hitler. In fine, altii s-au intrebat daca metode mult mai delicate de interogare ar fi adus informatii despre o organizatie terorista care ameninta fundamentele civilizatiei occidentale. Oricum, tortura nu pare sa fi adus prea mult: procurorii militari nu au reusit sa incheie dosarele decit in cazul a 20 dintre cei 245 de prizonieri de la Guantanamo. Multi au fost eliberati din lipsa de probe. Lagarul va fi inchis in cel mai scurt timp, conform hotaririi de la inceput de mandat a presedintelui Obama, incheind un episod putin glorios al justitiei militare americane.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii