Romania fabricilor de falsuri

vineri, 20 martie 2009, 19:41
4 MIN
 Romania fabricilor de falsuri

"15.000? Astia sa fie acei de mult promisi cinsprezece mii de specialisti? Poate ca nu i-am avut atunci, da’ ii avem acum!". Acesta este comentariul sarcastic postat de Minnie in 17 martie 2009 la articolul "Diplome false, eliberate pe banda rulanta" din Evenimentul zilei.

Cifra 15.000 se refera, evident, la cea mai recenta enormitate data in vileag de politie: falsificarea en gros a unor diplome de studii superioare contra sumei modice de 3500 de euro. Iar cine dorea si licenta (si cum sa nu-si doreasca proaspatul "absolvent" de studii superioare si licenta?…), mai decarta 600 de euro pentru tocmirea unui absolvent pe bune care se prezenta la examen sub identitatea cumparatorului de diploma.

Urmarind miercuri seara emisiunea "Nasul" de pe B1 TV, ni s-a reamintit ca cele 15.000 de diplome false nu sint nici pe departe singurele: cazuri de afaceri de genul acesta au mai fost semnalate la Universitati(le) din Arad, Bucuresti, Constanta sau Oradea – si la Iasi. Da, Iasul, prin cel putin vreo 4000 de diplome (semnate de un rector caruia patru ministri ai educatiei i-au refuzat validarea!), e pe harta – pe harta mizeriei si a coruptiei care a cuprins (si) mediul universitar din Romania in ultimii ani, motiv suficient sa-l faca pe moderatorul Radu Moraru sa considere ca de acum putem vorbi de un cancer ale carui metastaze cu greu vor mai putea fi combatute.

In ce ma priveste, am avut din start ipoteza concluziva ca majoritatea celor presupusi – de acum – zeci de mii de impostori lucreaza mai mult ca sigur la stat. Sint, pe scurt, bugetari. Multi dintre ei – functionari publici, dintre acei bugetari carora diplomele acestea le erau necesare ca aerul fie pentru a-si obtine postul, fie pentru a si-l pastra si pentru a putea face cariera intr-o veselie si intr-o batjocura totala fata de absolventii si licentiatii pe bune! Dar iata ca, la aceeasi emisiune pomenita, a intervenit la un moment dat prof. univ. Adrian Gorun, rectorul Universitatii "C. Brancusi" din Tirgu Jiu, care arata si el: multi dintre acesti "licentiati" sau chiar "doctori" (in sens academic) ar fi patruns in structurile statului! Iar exemplul cel mai la indemina i-a fost faimosul Dan Ilie Morega, liderul PNL Gorj, fost prefect si subprefect, care ar fi obtinut un titlu de doctor la Universitatea Libera Internationala din Republica Moldova care l-a ajutat sa devina chiar profesor si mai apoi decan al Facultatii de Stiinte Economice (vezi Romania libera din 17.06.05, "Fabrica de doctorate")! Dat afara de la Universitate, aceasta inca se judeca acum cu absolventul de Stefan Gheorghiu – si aici lucrurile incep sa se lege: procesul treneaza (cum treneaza atitea si atitea in tara asta), pentru ca… Pentru ca taman in cazuri de astea te lovesti de sistemul indivizilor capatuiti cu diplome si/sau titluri cumparate ori macar obtinute pe cai ocolitoare (de legi, examene adevarate etc.): procurori, judecatori, avocati, politisti…

Iar in momentul acesta n-au cum sa nu ni se aprinda toate beculetele rosii de alarma din minte: nu de alta, dar realitatile recente ne indreptatesc sa ne treaca toti fiorii daca mai asezam in context fabricile de permise de conducere (acordate pe ochi frumosi si plicuri pline) si ultrarecenta discutie privind modernizarea celor patru coduri (civil, de procedura civila, penal si de procedura penala). Care coduri – aceasta este si prima, aceasta este si a doua impresie – par a fi gindite pentru o tara europeana in sens occidental (exceptind Italia…) si nu pentru una care ocupa penultimul loc in materie de combatere a coruptiei. Sau locul doi (dupa Bulgaria) in materie de coruptie! In revista "22" de saptamina aceasta, Andreea Pora a facut chiar un inventar al modificarilor din Codul Penal care privesc combaterea coruptiei, concluzia regasindu-se in titlul articolului: "Codul Predoiu, 8 metode de incurajare a coruptiei".

Acum, sa vedem cum vor "iesi" codurile din Parlament. Multe motive de optimism n-avem nici in privinta aceasta, tinind cont ca Parlamentul Romaniei inca n-a dat nicicind pe afara de competenta si bun simt.

Pina una alta, avem o mare temere, si anume ca mii si mii de impostori si incompetenti pe care-i leaga nesimtirea populeaza structurile statului, incaseaza leafa de la bugetul public, sporuri de studii superioare, de doctori in stiinte economice, juridice etc. si reprezinta o posibila armata de "cozi de topor" (Radu Moraru), adica de indivizi oricind santajabili si, evident, coruptibili, respectiv de "roboti" oricind dispusi sa actioneze "programat", la comanda!

Una peste alta, zeci, sute de politicieni "grei", cu dosare penale, "risca" sa devina din potentiali proscrisi potentiali prescrisi. O candida, dar combativa secretara de stat din Ministerul Justitiei s-a plimbat saptamina aceasta, seara de seara, pe la talk-show-uri aparind noile coduri si clamind "europenitatea" lor, conformitatea cu cerintele UE etc. Saraca Uniune a devenit o instanta mereu invocata – fie ca-i vorba de reforme bune (rar), fie ca-i vorba de reforme proaste (adesea). Iar meritocratia – cea care, de-ar functiona cit de cit in Romania, ne-ar putea da speranta intr-o asanare politica, economica si chiar si morala a tarii – pare o gluma proasta, de vreme ce la noi chiar nimeni nu pare a mai primi ceea ce merita – nici macar infractorii dovediti!

Comentarii