Sfidarea „liberala”

vineri, 19 octombrie 2007, 19:34
5 MIN
 Sfidarea „liberala”

"Un grav deficit de democratie", a declarat, in stilu-i caracteristic, cu staiful de actor de mina a doua in rol de mare aparator al statului de drept, insusi premierul Calin Popescu Tariceanu. Adicatelea, a contrapus prezumtiei de coruptie si trafic de influenta la nivel inalt, betonata cu imagini cit se poate de concludente, contondente si demascatoare pina la ridicol si penibil, placa devenita atit de draga liberalilor de cimitir: riscam alunecarea spre dictatura, doamnelor si domnilor!

Deficit de democratie, deci. Grav, foarte grav. Dar la deficitul recurent de onoare s-a gindit cineva din stafful liberalilor pina acum? Sau la deficitul de responsabilitate? Sau la deficitul de competenta? Sau pur si simplu la deficitul de simt al masurii, ca sa spun si una mai blinda?

Alegeri anticipate n-au vrut. Nici in 2005, nici in 2006, nici in 2007. Isi poate imagina cineva ce-ar fi fost daca Tariceanu isi dadea demisia in 2005 si Alianta D.A. (fie-i tarina usoara!) ar fi cistigat lejer alegerile, cu liberalii obtinind locuri in parlament cel putin la paritate cu democratii? N-au vrut – pe ambitia unei gasti in frunte cu Tariceanu, caruia i-a fost teama ca Basescu n-o sa-l mai numeasca pe el premier…

Iar toata evolutia ulterioara a aratat un singur lucru evident: inca-premierului i-a pasat din prima zi in care a pus mina pe postul de premier numai si numai de propriul scaun, de propria gasca, partidul trecind cu o consecventa demna de lucruri mai bune in plan secund! Imaginea PNL pare-se ca n-a contat nicicind pentru cei care conduc azi partidul, de vreme ce in prim plan a ramas mereu si mereu doar raminerea la putere/la guvernare a gastii (chiar n-am cum sa-i zic altfel) din jurul lui Tariceanu, indiferent de consecinte pentru Partidul National Liberal si ideea de liberalism! Cind a deschis cineva gura, l-au eliminat.

Rind pe rind au plecat liberali de frunte, pina ce o mina de liberali "patricieni" a controlat partidul mai ceva ca Ceausescu PCR-ul (asta asa, ca sa recurg si eu la comparatii d-astea atit de dragi unor "liberali" marca Bogdan Olteanu, Tariceanu, Dan Radu Rusanu ori Norica Nicolai), ajungindu-se – la ce credeti? La o supradoza de deficit de democratie chiar in PNL! Si exact lucrul acesta explica si faptul ca liberalii de buna credinta (ma refer la cei cu un cuvint de spus in partid) au devenit o minoritate care nu mai conta/conteaza in forurile de conducere, gasca lui Tariceanu putind sa-si faca de cap fara nici o opreliste.

Si, desigur, cita vreme erau si sint la putere liberalii, cita vreme premierul-sef de partid avea, respectiv, are de impartit ba posturi, ba contracte, s-a considerat si de catre cei mai cu capul pe umeri ca nu-i momentul sa-i ceara socoteala lui Tariceanu pentru continua golire de continut si valori (umane, doctrinare, morale) a partidului! Intocmai de parca onoarea, responsabilitatea si nu in ultimul rind competenta membrilor PNL n-ar fi decit niste rechizite pe care le intrebuintezi asa, dupa caz, daca nu te costa nimic, daca nu cumva te costa scaunul.

Si daca mai era nevoie pentru ilustrarea ca la carte a acestei goliri de oameni (competenti) si de valori (liberale), numirile facute in posturile cele mai vizibile – cele de ministri (dupa scoaterea PD-ului din guvern) – arata cit se poate de bine pe de-o parte ca liberalii nu prea (mai) au cadre competente, iar pe de alta parte ca celor pe care le au le sint preferate personaje-marioneta, figuri necoapte si/sau incompetente etc., sau, altfel spus, tipi de gasca, lachei docili care executa intocmai comenzile de partid, pardon: de "gasca", chiar daca asta ar insemna suntarea legii sau fie si numai a bunului simt!

Dar cui ii pasa? Lor, taricenilor, noricilor, fenechiilor etc. etc. nu pare sa le pese. Nici cit negrul de sub unghiile lui Remes, acest cadru de nadejde pentru orice partid, la o adica, omul bun la toate – mai putin la treburile in folosul obstii.

Am vorbit la inceput de "liberali de cimitir"? Pai, nu vi se pare ca actualul guvern liberal (din care UDMR-ul parca a intrat precaut intr-o asa masura la cutie, de zici ca maghiarii nu mai au nici o treaba cu actuala guvernare, chit ca au citiva ministri in cabinet!) parca-i echivalentul unei echipe care administreaza un cimitir? Tariceanu e, evident, directorul, Chiuariu juristul (picat in functie pe linie de gasca, fara concurs, caci e de imaginat ca in caz de concurs pe bune, nici macar jurist de cimitir n-ar fi devenit), Vosganian – contabilul care numara mortii, Orban se ocupa de transportul cadavrelor si de construirea autostrazilor din cimitir, Adomnitei (acest maoist care in 2005, la o intilnire cu tineri scriitori si artisti vorbea de o "revolutie culturala") se ocupa de reeducarea cadavrelor neidentificate, iar Remes acopera (acoperea, pina mai ieri) cit se poate de veridic imaginea groparului trecut prin multe gropi… Deocamdata ei par convinsi ca cimitirul e de fapt o tara pe numele ei Romania, dar tare mi-e teama ca urmatoarele alegeri vor arata ca au lucrat la cimitirul propriului partid. Ca si-au sapat propria groapa.

Dar pina una alta, tot ei inca mai guverneaza tara. Au profitat din plin de "gravul deficit de democratie" pe care-l reclama, au stiut sa foloseasca toate lipsurile legislatiei si ale Constitutiei ca sa stea mai departe lipiti de scaunele lor ministeriale, iar ca sa-i obligi sa-l lase din brate pe vreunul din demnitarii lor penali trebuie sa le pui dovada pe sticla, asa, ca s-o vada toata tara, altfel vor zbiera pe toate canalele ca de fapt canalia de Basescu vrea sa-i distruga pe ei, aparatorii chiuarii ai statului de drept, ai Romaniei curate, autentice si europene! Si chiar si asa, cu imaginile alea cu tot, care fiecare spune mai multe decit spun o mie de cuvinte (cum se zice), gasca "liberala" nu da inapoi, reclama "gravul deficit de democratie", reclama incalcarea procedurilor (care la noi nu-l apara pe cel nevinovat de puscarie, ci pe cel corupt de judecata!), a drepturilor omului etc. etc. Chiar, ce dovada ar trebui pusa pe tapet ca premierul-sef de gasca (cel putin formal) Calin Popescu Tariceanu sa-si dea demisia (de onoare, de neonoare, nu mai are nici o importanta)? Uite o intrebare buna pentru verificarea starii democratiei in Romania!

Comentarii