Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un altfel de Caragiale, dar mereu al nostru

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Stagiunea 2010-2011 a Teatrului National din Iasi a debutat simbata aceasta, 9 octombrie, cu o premiera serioasa. Spectacolul dupa piesa O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale, in regia lui Alexandru Dabija, scenografia  -   Dragos Buhagiar, s-a jucat in sala teatru la cub. Evenimentul celebreaza 170 de ani de la infiintarea primului Teatru National din Romania la Iasi, incepind de cind reprezentatiile s-au reunit sub o singura administratie nationala. Din distributie fac parte actorii Petronela Grigorescu (Veta), Haruna Condurache (Zita), Calin Chirila (Jupin Dumitrache), Florin Mircea (Nae Ipingescu), Dumitru Nastrusnicu (Chiriac), Cosmin Maxim (Rica Venturiano), Doru Aftanasiu (Spiridon). Piesa este reluata pe 16 si 17 octombrie, orele 19.

    Evenimentul teatral mentionat demonstreaza cum un "dirijor" de exceptie aduce "orchestra" pe care o are in fata sa "execute" la maximum de performanta. Intotdeauna am fost de parere ca regizorul este elementul-cheie al unui spectacol reusit. Din marturisirile regizorului insusi la conferinta de presa dinaintea premierei am retinut ca nu a intentionat sa aduca piesa in zilele noastre, dar nici nu a lasat-o in secolul al XIX-lea, ci a pastrat-o undeva la mijloc. Intr-un interval, as zice eu.

    In aceasta zona de interval ne situam cu totii: piesa este semi-interactiva, actorii se apropie foarte mult de public in timpul spectacolului, nu exista o scena propriu-zisa, actiunea se desfasoara in curtea lui Jupin Dumitrache, unde putem privi in voie si din orice unghi poarta cu nr. 9 (cauza peripetiilor serii), uneltele agricole, wc-ul de curte, o masa si doua bancute de o parte si de cealalta a ei.

    Prin decor (casa de piatra a lui Jupin Dumitrache nu-i decit o constructie din schele, fragila) si prin jocul actorilor, piesa este moderna, in timp ce textul (cu mici exceptii, cum ar fi incantatia de final: "dimineata cinta cucu'/ eu ma duc la lucru'") si costumele sint clasice, pastrind legatura cu epoca.

    Dar dincolo de toate, ceea ce ne vizeaza in cea mai mare masura sint caracterele. Personajele, in cea mai mare parte, sint jucate de actori mai tineri decit sintem obisnuiti sa vedem in reprezntatii la O noapte furtunoasa, iar moravurile lor sint actuale pentru ca sint universal umane. O tema clasica (adulterul) intereseaza inca. Regizorul piesei a marturisit ca a incercat sa aduca personajele mai aproape de virsta lor reala, pastrind ca punct de reper redarea mizeriei umane.

    Am ris mai putin decit ma asteptam la Caragiale, si asta nu pentru ca nu ar fi fost la inaltime comedia, ci tocmai pentru ca a fost jucata extrem de bine. Violenta, agresivitatea, impulsivitatea lui Jupin Dumitrache, isteria, disperarea, lamentarea Zitei, patosul Vetei, sinceritatea, mimetismul timp dar simpatic al lui Chiriac, grosolania lui Spiridon ori a lui Chiriac, lirismul fad al lui Rica Venturiano, devotamentul, nedumerirea, onestitatea lui Nae Ipingescu sint abordate inedit, fara prejudecati. Tot acest joc, cit si prezenta din plin a sugestiilor sexual-erotice situeaza piesa pusa in scena la Iasi in plina contemporaneitate.

    Nepropunindu-si sa socheze, piesa lui Caragiale in regia lui Dabija completeaza opera dramaturgului prin unele efecte, citeva replici si un joc mai aprig decit ne-am fi putut imagina. Jocul actoricesc azi este unul de atmosfera, unde emotii si energii umane sint aruncate in aer precum dinamita si servite fiecaruia  dupa cit poate duce. Si daca ne ducem traiul in loc sa ne dam duhul caragialeste, sa nu disperam, totusi. Caragiale si-a trimis mesagerii sa ne vorbeasca pe limba noastra, amintindu-ne ca a face haz de necaz e solutia de criza! Nu va grabiti sa va irositi gloantele tragind in pianist.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri