Oul sau gainaria?

duminică, 27 martie 2011, 12:21
3 MIN
 Oul sau gainaria?

* Mai e cam o luna pina la Sfintele Pasti. Post, purificare sufleteasca si trupeasca, indepartare de cele lumesti, dar si o luna in care trebuie sa faceti rost de… Pina aici am copiat din textul de lunea trecuta, dar atunci a fost vorba despre miel. Nu doar mielul are legatura cu Pastele. Ca, in noaptea de Inviere, crestinii nu miei vor ciocni, ci oua! Miei ciocnesc (si oi!) doar cei care se afla la volan si au cam consumat ceva, anterior, deci nu observa ditamai stina care trece strada complet nesemnalizata! Va putea romanul aflat in criza sa respecte obiceiul crestinesc si sa ciocneasca un ou, pentru a spune "Hristos a inviat!"? Va avea el oua? Vor exista oua pe piata sau cererea va secatui complet stocurile? Ne raspunde unul dintre cei direct implicati, dintre cei care au grija ca romanii sa aiba ce vopsi si ciocni de Pasti. Este D. Cocos, director si manager al Fermei Avicole "Ciocu’ Mic":

– Domnule Cocos, purtati un nume predestinat. Denumirea fermei, "Ciocu’ Mic", are vreo conotatie politica?

– Cind i-am pus-o, nu m-am gindit la politica: daca te gindesti la ea si nu esti unde trebuie, mori de foame. Gainile au ciocul mic in raport cu corpul…

– Si?

– Pai, nu mai e ca pe vremuri, sa cumperi un pui mic si vinat, din care jumatate era ciocul. Si m-am mai gindit ca gainile noastre trebuie sa aiba ciocul mic si la figurat, adica sa taca, sa nu ciriie, sa nu cotcodaceasca, decit sa munceasca!

– Gainile fac si oua, nu? Cite oua sperati sa aveti?

– Nu dau estimari in sensul asta si nici nu va pun pe dumneavoastra sa numarati ouale: a fost unul care, tot asa, a cerut presei sa-i numere ouale…

– Ce soiuri de gaini cresteti?

– Ferma noastra este experimentala. Incrucisam, sa obtinem gaini de criza…

– Citeva exemple de incrucisari?

– Pai, am incrucisat porumbaca romaneasca, traditionala, cu porumbelul calator. Am obtinut gaini care decoleaza dimineata, iar seara, cind se-ntorc, de-abia mai pot zbura, la cit au mincat.

– Ce au mincat? Stiam ca exista si o problema a furajelor, pe timp de criza…

– Da’ ma doare pe mine capul ce maninca? Au invatat sa se descurce, merg pe cimp si ciugulesc boabe, intra prin magazii, prin hambare, la graunte… O rasa ideala, n-ai probleme cu mincatul, cu adapatul!

– Totusi, comportamentul acesta se afla undeva, la limita legii si a moralitatii, nu credeti? Este vorba despre furt, la urma urmei!

– Daca va uitati mai bine in poiata, vedeti ca, pe perete, linga portita, e un anunt: "Bunurile dobindite pe cai necinstite nu aduc foloase!". Ele citesc anuntul asta in fiecare dimineata, cind pleaca la drum…

– Ce alte rase ati mai obtinut?

– Acum sintem pe cale de a incrucisa "Git golas de Transilvania" si cotofana.

– De ce tocmai aceasta incrucisare?

– Cotofana fura tot ce vede stralucind, e si opera lui Rossini, "Cotofana Hoata". Deci, am reusit sa incrucisam si se pare ca sintem pe calea cea buna.

– Adica?

– Adica gaina imprumuta pe cale genetica din pacatele cotofenei. Seara, cind se intoarce, scoate de sub aripi ce-a cules in timpul zilei: inele, lanturi, portofele, telefoane mobile…

– De ce ati ales tocmai specia asta, cu gitul golas?

– Ati vazut vreo gaina de-asta, ce urita-i? Le sperie pe victime, care nu se mai opun! Problema e ca exemplarele obtinute pina acum nu scot tot ce-au strins, pastreaza pentru ele ce-i mai valoros. De exemplu, gainusa Pusa: mi-a adus cinci cioburi de sticla, un ghiul din aur de trompeta, un portofel gol si citeva monede mici; la ea in cuibar am gasit un celular cu cristale, carduri, coliere de perle si vreo zece lantisoare…

– Sa ne intoarcem la tema interviului: aceste gaini vor face oua suficiente pentru a onora cererea acum, inainte de Pasti?

– Nu stiu daca vor face ele, dar sint sigur ca vor face rost, daca le cer. Eu astept ca, pina atunci, sa produca nu doar oua, ci si carne de miel, cozonaci sau vin!

Comentarii