Sarbatori, sa tot cumperi, pina mori!

vineri, 02 decembrie 2011, 21:39
3 MIN
 Sarbatori, sa tot cumperi, pina mori!

* Azi e vineri si ni se pare normal ca o tara intreaga sa fie nitel mahmura, ca dupa petrecere. Ieri a fost ziua ei; nu s-ar fi cuvenit s-o sarbatoreasca simbata, cind e duminica libera, buna pentru refacere. A fost ieri si habar n-avem ce-a fost pina la sfirsit. Clar, a reprezentat o binevenita ocazie pentru unii dintre oamenii nostri politici sa faca baia anuala. Baia aia, de multime. Totusi, ne gindeam mai demult ca nu este o expresie care sa fericeasca poporul prea mult: inseamna ca multimea e folosita de politicieni ca sa se spele cu ea. V-ar conveni sa faceti parte din multimea cu care politicienii se spala pe spate, pe burta, pe fund si pe alte parti? Oricum, din cite am inteles, a fost parada, a fost si retragere cu torte (oare de ce cu torte: sa se faca economie de curent?) si speram ca nici un vehicul blindat de lupta din dotarea armatei nu si-a pierdut bucsele si pivotii prin gropi.

* Ieri, luna s-a innoit, dar plugusorul inca n-a pornit. Doar s-a pregatit (vai, asta ne aduce aminte ca, in curind, tre’ sa ne apucam si noi de plugusoarele pentru ziar, vai-vai!), la modul ca oamenii au inceput sa-si coboare buhaiele, clopoteii si harapnicele din pod sau de pe dulap. Mai multe pregatiri face romanul pentru Sarbatori – pregatiri care inseamna, de fapt, priviri pofticioase aruncate purcelului din cotet si vinului din crama. Plus curatenie, a doua din an dupa cea de Pasti; nu face gospodarul mai des, sa nu roada podeaua! Inca din prima zi de decembrie, toti sint doar cu gindul la cumparaturi, intra in atmosfera festiva, ajutati (impinsi din spate, mai bine zis) de toate accesoriile din superpravalii, care lumineaza, clipesc, sclipesc, cinta colinde si miros a vanilie, scortisoara si mar copt.

* Va dati seama ca, la faza asta, omenirea e supusa, de fapt, unor experimente stiintifice? E mai rau decit la ciinele lui Pavlov: de-acum, stim ca omul, cind vede ceva care clipeste, sclipeste, are abtibilduri cu auriu, verde si rosu, eventual mai si miroase a mar copt / scortisoara / vanilie, incepe sa saliveze ca apucatul, iar in mintea lui se aprinde un beculet si, pe un ecran, apare textul "Uau! E de Craciun! Tre’ sa cumpar! Neaparat!". Asa se pomeneste omul (dupa ce ia leafa, prima de porc sau ce mai primeste, in decembrie) ca aduna niste produse cu foarte mult specific: set burghie de Craciun, batator de covoare de Craciun (cu scortisoara), biele si manivele de Craciun (cu aroma de vanilie), scule si matrite care cinta Jingle Bells, drujba la pachet cu un CD cu Hrusca etc.

* Ah, si mai avem o nedumerire, pe partea porcului: de ce trebuie sa cumpere lumea porc de Craciun? Mielul da, face parte din simbolistica pascala, dar n-am citit pe nicaieri despre purcel. Exista vreo lege nescrisa sau s-o fi dat vreo ordonanta de guvern cum ca, incepind cu prima zi de Craciun, cetatenii romani sint obligati prin prezenta sa consume dimineata, la prinz si seara, acasa sau cind pleaca in vizite, doar cirnati, singerete, caltabosi, fripturi grase, slanina, sorici, osinza, seu, toba si chisca? Din cauza asta sintem nevoiti sa ne repetam in fiecare an, dupa ce auzim aceleasi stiri "Imbuibarea le-a venit de hac romanilor", "La Spitalul de Urgenta, cu sarmalele in git", "Nu le-a priit friptura" sau "Meniurile de Craciun fac noi victime!". Curcanul ce-are? Ah, da, stim ce n-are: nu se poate scoate de la el ceafa, sa se faca la gratar. Si nici despre cirnati din curcan n-am prea auzit, la noi. Plus ca, daca il pirlesti, ca pe porc, pute ca naiba, de la penele arse. Si n-are nici sorici!

Comentarii