Condamnat la suferinta pentru un cuvant gresit

luni, 02 martie 2009, 23:06
3 MIN
 Condamnat la suferinta pentru un cuvant gresit

Dupa ce in vara anului trecut cererea lui Catalin Gradinaru a fost respinsa de Casa de Asigurari de Sanatate, recent familia acestuia a primit raspuns negativ si de la Bucuresti, pentru ca in solicitare era scris cuvantul "rapid", ceea ce contravine ordinului care reglementeaza trimiterile la operatii in strainatate.

Desi sotia barbatului de 39 de ani si fiica acestuia isi puneau mari sperante in raspunsul Ministerului Sanatatii, mai ales ca dosarul trimis in Capitala era bine fundamentat, continand recomandari ale medicilor specialisti de la Fundeni si din clinicile din strainatate, raspunsul sec venit de la Bucuresti i-a aruncat intr-o disperare si mai mare.

"Intrucat din procesul verbal pentru trimiterea la tratament in strainatate, punctul 6, rezulta «necesitatea efectuarii rapide a unui transplant hepatic», in conformitate cu articolul 22, paragraful 1, litera C din Regulamentul numarul 1408/71 care reglementeaza necesitatea deplasarii intr-un alt stat pentru a beneficia de un tratament adecvat, consideram ca in situatia data nu putem da curs solicitarii dumneavoastra, intrucat situatia medicala a pacientului nu se incadreaza in prevederile ordinului 50/2004", se arata in adresa emisa de la Bucuresti, prin care sperantele familiei Gradinaru la un nou inceput au fost naruite.

Chinul lui Catalin Gradinaru a inceput in urma cu sapte ani, inainte de Craciun. Atunci botosaneanul a aflat ca sufera de ciroza si ca, avand in vedere problemele grave cu vasele de sange, singura sa sansa este un transplant de ficat. Imediat familia Gradinaru a inceput demersurile pentru completarea formularului E 112, care permite tratamentul in strainatate, insa cererea a fost respinsa de Casa de Asigurari de Sanatate pe motiv ca transplantul nu face parte din pachetul de servicii medicale de baza.

"Nu inteleg cum acest transplant nu se regaseste in pachetul de baza. Legile ar trebui sa fie facute pentru omeni, nu impotriva lor. Am ajuns sa cred ca ne luptam cu morile de vant. Ganditi-va ca este un singur medic in tara care face aceste transplanturi si sunt sute de oameni care au nevoie de operatie la fel de mult", a spus atunci Mihaela Gradinaru, sotia barbatului.

Costul operatiei se ridica la 80.000 de euro

Daca dosarul botosaneanului a fost respins de Ministerul Sanatatii, un alt caz aproape identic, cel al solistului Cristi Minculescu, a primit tot sprijinul Guvernului in vederea asigurarii fondurilor necesare efectuarii unei operatii in Germania. Cum in aceste zile Ion Bazac a anuntat ca bugetul pentru transplant va fi triplat fata de 2008, familia si apropiatii botosaneanului incep sa spere din nou.

"Vom incepe demersurile pentru un nou dosar. Vom fi mai atenti la formularea cererilor, desi nu noi am scris ca are nevoie rapid de transplant, ci profesorii universitari. Speram ca de aceasta data sa ne aprobe", a precizat ieri Catalina Horodinschi, cumnata barbatului.

Fara sprijinul autoritatilor, familia Gradinaru ar trebui sa suporte costul interventiei, evaluate la 80.000 de euro. Din pacate in casa intra lunar doar 1.000 de lei, bani din care trebuie sa traiasca si fetita de 12 ani.

Botosanenii au deschis si doua conturi la BRD Botosani, Agentia George Enescu, pe numele Mihaela Catalina Gradinaru, RO69BRDE070SV20432750700 pentru lei, respectiv  RO61BRDE070SV20432910700 pentru euro.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii