Criza face legea la salariile bugetarilor

marți, 20 ianuarie 2009, 21:07
3 MIN
 Criza face legea la salariile bugetarilor

Prefectul Gheorghe Sorescu a primit de la Bucuresti un raspuns negativ dupa ce a solicitat fonduri cu aceasta destinatie, reprezentantul Guvernului avand retineri si in ce priveste plata sporurilor castigate in instanta de salariatii Prefecturii. "Ni s-a comunicat ca nu sunt fonduri si ma tem ca nici cei 1,3 milioane de lei solicitati pentru sporurile neplatite in ultimii patru ani nu vor ajunge la Botosani prea repede", a precizat Sorescu.

La Consiliul Judetean, ca si la Primaria municipiului Botosani se asteapta aprobarea bugetului pe anul in curs, iar la Teatrul "Mihai Eminescu" se vorbeste cu resemnare despre premiul anual. "Inteleg ca este o problema cu lichiditatile. Noi am facut toata documentatia de solicitare a celui de-al 13-lea salariu si asteptam. Anul trecut la aceasta data era deja platit", a precizat ieri Traian Apetrei, directorul Teatrului botosanean.

In sistemul sanitar situatia pare sa fie si mai grava, iar salariatii ameninta cu greva. "Acest salariu este negociat in contractul colectiv de munca si trebuie sa-l acordam. Sindicatele vor face cu siguranta greva daca vor aparea probleme, insa noi vom face tot posibilul sa acordam si al 13-lea salariu", declara zilele trecute Carmen Gavrilas, director medical in cadrul Spitalului de Recuperare Botosani.

Ceva mai optimisti sunt salariatii din Finante si Invatamant. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant a declarat ieri ca in alte judete s-a dat cel de-al 13-lea salariu si ca se asteapta ca dreptul sa fie respectat si la Botosani.

Andrei Paramanov, liderul sindical al Sed Lex, a explicat ca pana acum nu are niciun raspuns de la conducerea sindicatului de la nivel national. "Nu am niciun semnal, nici ca se da, nici ca nu se da. Oamenii ma intreaba si nu stiu ce sa le spun. Dar anul trecut s-a dat in jur de 10 februarie, deci mai este timp", a declarat inspectorul fiscal.

Guvernul vrea sa plafoneze cresterile salariale

Ministerul Muncii solicita Finantelor ca majorarea salariilor bugetarilor sa tina cont doar de cresterea prognozata a preturilor de consum (n.r. aproximativ 5%, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza) si ca aceasta masura sa fie aplicata diferentiat, cu preponderenta in zona salariilor mici, incepand cu aprilie 2009.

Cea de-a doua etapa a cresterilor salariilor din sectorul bugetar ar putea avea loc abia din octombrie, in functie de cum sunt resimtite efectele crizei economice in Romania, insa aceasta "va fi asigurata" numai in functie de productivitatea muncii.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Marius Lazar, declara vineri ca salariile mici ar putea creste cu cel mult 10% in 2009, iar salariile mari vor creste intr-o proportie mai mica, astfel incat, media cresterii salariilor bugetare sa nu depaseasca rata inflatiei.

Profesorii ameninta cu greva

Sindicalistii din invatamant au discutat ieri cu reprezentantii Ministerului Educatiei pe tema majorarii salariilor si a bugetului pe 2009. Profesorii sustin ca totul depinde de proiectul de buget, iar daca Guvernul va aloca educatiei 6% din PIB, asa cum prevede legea, cel mai probabil Ministerul Educatiei va majora salariile. Daca nu, guvernantii trebuie sa se astepte la proteste. ”Greva poate incepe in orice moment, daca nu se dau 6% din PIB ”, a spus Constantin Ciosu, secretar general la Federatia Educatiei Nationale.

In conditiile in care Ministerul Educatiei are de achitat datorii de ordinul zecilor de milioane de lei pentru lucrari efectuate in unitatile de invatamant, iar Educatia nu va primi 6% din PIB, Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI), afirma ca majorarea salariala este aproape imposibila. "Conflictul de munca este suspendat si putem intra oricand in greva generala. Ar trebui doar reactualizata consultarea colegilor pe aceasta tema", a declarat liderul LSI. Sindicatele din invatamantul botosanean asteapta si decizia instantei in procesul prin care se solicita aplicarea legii privind majorarea salariala.

Profesorii universitari au renuntat deocamdata la blocarea sesiunii de examene, insa ameninta ca vor declansa noi proteste daca salariile nu vor fi majorate cu 50%. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sustine ca exista sanse foarte mari ca educatia sa primeasca 6% din PIB.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii