Cuciureanu cautat pentru a fi inchis

miercuri, 19 octombrie 2011, 20:59
3 MIN
 Cuciureanu cautat pentru a fi inchis

Acuzat deseori ca si-a construit afacerile dupa modelul societatilor de tip mafiot – prin intimidari si inselaciuni – mitul Constantin Cuciureanu s-a prabusit. Trimis in judecata in urma unei afaceri cu cupoane agricole, controversatul afacerist a fost condamnat marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sase ani de inchisoare cu executare. Fiind vorba de o sentinta definitiva, magistratii Tribunalului Botosani au emis ieri mandatul de executare a pedepsei. „Odata cu emiterea mandatului, a fost dispusa si interdictia de a parasi tara", a spus Dorica Turcanu, purtator de cuvant in cadrul Tribunalului Botosani. Cautat pentru a fi bagat dupa gratii, Cuciureanu nu a fost insa localizat.

Politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, insotiti de mascati, au descins ieri la locuinta lui de pe Strada Popa Sapca, la sediul societatii Moldopan, controlata de omul de afaceri si la o alta adresa de pe Calea Nationala, dar Cuciureanu nu a fost de gasit. Daca cei de la Moldopan au sustinut ca nu l-au mai vazut de miercurea trecuta, sotia omului de afaceri a declarat ca nu a mai vorbit cu el de marti dimineata. Din acest motiv, politistii urmau sa verifice ieri alte 15 locatii detinute sau frecventate de Cuciureanu, dupa care intentionau sa declanseze procedurile de dare in urmarire nationala. „Sunt procedurile standard care se aplica in cazul persoanelor condamnate. Daca cel cautat nu va fi localizat si vor exista indicii ca a parasit tara, se va solicita si darea in urmarire internationala", a declarat ieri Daniela Gheorghiescu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.

Sentinta venita dupa 10 ani

Venita dupa aproape 10 ani de cercetari si procese, sentinta poate fi considerata o victorie a fostului prim-procuror Constantin Roman, care a coordonat intreaga ancheta.

Afacerea pentru care Cuciureanu va ajunge dupa gratii s-a derulat in primavara anului 2000, cand acesta a cumparat de pe piata neagra 42.000 de cupoane agricole pe care le-a decontat mai apoi la agentia BCR Saveni, sustinand ca a livrat samanta de lucerna agricultorilor. In schimbul cupoanelor, Cuciureanu a primit aproape 4,2 miliarde de lei vechi, adica echivalentul a 100.000 de euro. „Modelul" a fost copiat si de alti botosaneni – Sonia Mazureac, Radu Mironica sau Ion Stratulat – care, transformati peste noapte in miliardari, s-au vazut in final condamnati pentru inselaciune.

Fost chelner devenit patron cu tranzactii dubioase

Fost chelner inainte de 1989 si patron de carciuma la inceputul anilor ’90, Cuciureanu a intrat in afaceri in urma unor tranzactii dubioase. Primul „tun" l-a tras in 1999, cand a luat peste 200 de tone de carburanti de la Peco, le-a vandut imediat, iar cu banii rezultati a cumparat fosta societate Alimentatie Publica SA, adica mare parte din restaurantele comuniste. Fara sa dea niciun ban pentru carburanti, Cuciureanu a gajat totul cu o locomotiva pe care o avea doar in documente. Trimis in judecata pentru inselaciune, Cuciureanu a fost condamnat la trei ani inchisoare cu suspendare.

Intre timp, tot in urma unor manevre dubioase, el a pus mana pe fosta societate Alimentexp, care detinea aproape toate alimentarele din municipiu de dinainte de 1989, dar si pe fosta fabrica de paine Moldopan. Asa ca, din „baiatul in tenisi", cum il stiau toti, Cuciureanu a ajuns sa-si creeze relatii in randul sefilor de institutii, printre politisti, procurori sau judecatori. (Sursa: Monitorul de Botosani)

Comentarii